Nazan ALPTEKİN

Nazan ALPTEKİN

Mail: nznalptekin@gmail.com

YE-Nİ-LE-NE-Bİ-LİR ENERJİ

YE-Nİ-LE-NE-Bİ-LİR ENERJİ

Dilimin uzun süre dönmediği, söylerken taklalar attığı ve garip kelime dizilişleri ürettiği bu kelime ile ilgili konuşmak istiyorum. Yıllar önce Tekfen’de katıldığım bir toplantıda Sayın Nihat Gökyiğit de konuşmasında aynı konudan söz etmişti. Bu kadar önemli bir konunun bu kadar zor söylenen bir kelime ile anlatılmış olması bence talihsizlik. 

Tanımı ne diye baktığımda o bile karışık geldi. “Yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgâr, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjiye denir.” 

Bu kadar laf kalabalığına gerek var mı? Saçma! Yenilenebilir demek kendini yenileyen, yeniden meydana getirebilen, eksildikçe yeri yeniden dolabilen demektir. Türk Dil Kurumu daha da basite indirgemiş ve “Yenilenme ihtimali veya imkânı olan” demiş. O halde yenilenebilir enerji de bu kelime öbeğindeki enerjilerin kendini bitmeden yenileyebileceğini anlatır.

Günümüzde kullandığımız enerji kaynaklarının yüzde 80’i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Fosil yakıt demek kömür, petrol ve doğalgaz türü yakıtların adıdır. Bu türden yakıtlar ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca çözülmesi ile oluşur. Takdir edersiniz ki rüzgâr veya güneş gibi sonsuz kaynaklar değillerdir. İşte bu yüzden yenilenebilir enerji kaynakları olan kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en önemli rolü üstlenmektedir.

Yenilenebilir enerji kaynağı kısa sürede yerini doldurur. Eksilmez, bu yüzden kendilerini yormadan, insanlar için güç üretebilirler. Kirliliğe neden olmazlar, diğer yakıtlara oranla daha temiz kaynaklardır. Doğal olarak varlığını sürdürdüğü için alternatif ve tükenmeyen bir enerji kaynağıdır.

Artan trafik, çoğalan nüfusun ısınma ihtiyaçları, sanayileşme gibi nedenle her gün artan enerji ihtiyacı var. Fosil yakıtlar beklenenden önce tükeniyor. Üstelik yoğun şekilde kullanılan; kömür, linyit, benzin gibi yakıtlar çevresel olarak iyi sonuçlar doğurmuyor. Fosil yakıtların çevresel etkileri ve bu etkilerin telafisi için harcanan tutarlar göz önüne alındığında, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar çok daha karlı. Çevre kirliğinin önüne geçmek ve yakıt krizi yaşamamak için yenilenebilir enerji tek ve kesin çaremiz.

Tüm yazdıklarımı özetlemek ve hatta ilkokul düzeyinde anlatmak istiyorum. Yenilenebilir enerji ile yüksek enerji elde edilebiliriz, tükenmez, kaynaklar süreklidirler, çevreye yok denecek kadar az zarar verirler, kullanıcı için ekonomiktir, ülkenin dışa bağımlılığını azaltır. 

Bütün bu yazdıklarıma itiraz etmek isteyenler yüksek maliyet gerektirebileceğini, coğrafya ve iklimin uygun olması gerektiğini, uzun vadeli yatırıma ihtiyaç olabileceğini, teknolojisinin yaygın olamayabileceğini ve hatta ekolojik dengeyi bozabileceğini bile söyleyebilirler. Eğer bunu söylüyorlarsa bilin ki o vatan haini ve kâinat düşmanıdır. Veya başka bir tür çıkarı vardır. (Bu kısımda bendeki sabır bitiyor ve dilin kemiksiz olduğu ortaya çıkıyor. O yüzden kısa kesiyorum.)

Dilerim ye-ni-le-ne-bi-lir enerjiyi en saf ve temiz haliyle anlatabilmiş ve anlamlandırabilmişimdir. Çünkü benim gibi görsel hafızası kuvvetli, ezbere dayanmayan insanlar ancak bu şekilde kelimeleri/olayları yerine oturtur.

Aşk’ınız daim, kötülükler ve telaşlar sizden uzak olsun da işleriniz rast gelsin...
 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar