Yazı Arşivi

Yazı Arşivi

Mail: arsiv@teknikelektrik.com

ÜFE VE ŞİRKETLER İÇİN ANLAMI

Türkiye İstatistik Enstitüsü tarafından her ay başında açıklanan bir önceki ay TÜFE değerleri reel sektör için çok önemli ip uçları vermektedir. Hangi sektörlerde, hangi ürünlerde maliyetler yükselmiş, Hangi ürünlerin maliyeti azalmış bu verilerle çok yakından görebiliyoruz.

Peki bunu öğrenip de ne yapacağız diye sorabilirsiniz. O zaman çok basit örneklerle bunu açıklayalım; Kullandığınız hammadde metalse ve aylık bazda değer değişimi mart ayı için %3 den fazlaysa, o zaman size satan tedarikçiniz kur farkı zararını size yüklüyor demektir. Türkiye ortalaması Mart için %3.15 artış olarak gerçekleşmiş bu hammaddede daha fazla artış ödememeniz gerekiyor. Eğer böyle bir gelişme yaşıyorsanız bunun ya tedarikçi nezdinde riskli olduğunuzun düşünüldüğünü ya da tedarikçinizin alımda hata yaptığını ve dolayısıyla daha uygun şartlarda bu hammaddeyi alabileceğinizi, bu nedenle de aktif satınalma yönetimi yapmanız gerektiğini size gösterir.

Ticarette en önemli kuralın alırken kazanmak olduğunu düşünürsek. ÜFE’nin (üretici fiyat endeksi) bizim için nasıl bir pusula görevi görüyor çok iyi hissederiz. Şimdi verilere bir bakalım;
2012 yılı Mart ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre %0,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,22 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,79 artış gerçekleşmiştir. Aylık değişim tarım sektöründe %-1,16, sanayi sektöründe %0,69 olarak gerçekleşti. Yani tarımda fiyatlar düşmüş, sanayide ise %0.69 artmış.

Sanayi sektörü endeksinde bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,66 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,22 artış gerçekleşmiş olduğunu görüyoruz.

ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış %5,53 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri alt sektöründe gerçekleştiğini görüyoruz. Bu durum enerji fiyatlarının reel sektörün maliyetini nasıl etkilediğini gösteriyor.

Sanayinin üç sektöründen, imalat sanayi sektöründe %0,95 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %-0,35, elektrik, gaz ve su sektöründe %-1,10 düşüş gerçekleşmiştir.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (%5,53), ana metal sanayi (%3,15), metal cevheri (%1,73), deri ürünleri imalatı (%1,51), gıda ürünleri ve içecek imalatı (%1,43), kağıt ve kağıt ürünleri imalatı (%1,24), büro makineleri imalatı (%1,14), kimyasal ürünlerin imalatı (%1,02) alt sektörlerdir. Buna karşılık giyim eşyası imalatı (%-4,04), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (%-2,00), iletişim teçhizatı imalatı (%-1,70), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (%-1,53), elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (%-1,27) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.
 
2012 yılı Mart ayında endekste kapsanan 791 maddeden; 155 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 406 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 230 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. Şimdi sizi ilgilendiren ürünleri ve bu ürün ve hammaddelerde 1 ay içindeki fiyat değişimlerinizi gözden geçirmenizin zamanıdır. Fark olumlu yönde değilse o zaman nedenini bulup çözemezseniz cirolar yavaşça düşerek piyasa sizi tedbir almaya zorlayacaktır. Aşağıda Tüik tarafından hazırlanan üfe gelişimi grafiği bulunuyor. Genelde fiyatlar aynı dönem için geçen senenin altında bir değişimi gösteriyor.
Bu durumda faizlerin yükselmesine gerek olmadığını görüyoruz. Bir süre daha faizler düşük seyredecek demektir. Çünkü enflasyon baskısı olursa TCMB’nin faizleri artırması gerekecek. Bu durum hem kredi faizlerinin yukarı gitmesi demek hem de maliyetlerin yükselmesi demek.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar