Yazı Arşivi

Yazı Arşivi

Mail: arsiv@teknikelektrik.com

Piyasalardaki Gelişmeler ve Uygulanması Gereken Firma Stratejileri

Son zamanlarda Türkiye ile ilgili ciro, büyüme ve üretim verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor. Örneğin yeni açıklanan 2011 yılı 3. çeyrek büyüme hızında Türkiye % 8.2 büyüme ile Çin’den sonra 2. en büyük büyüyen ülke konumunda. Tüm batının resesyon, durgunluk konuştuğu son zamanlarda bu veriler o kadar anlamlı ki. Örneğin Morgan Stanley Türkiye CDS (Türkiye riskini belirleyen mali enstrümanlar ) alımı öneriyor. Yani Türkiye’nin riski düşüyor anlamına gelen bir öneri. Diğer yandan Türkiye istikrarlı büyümesini Avrupa’ya rağmen sürdürüyor. İlginç olan Türkiye’ye Qatar bölgesi büyük sermaye gruplarının banka almak üzere ciddi ilgi gösterdiklerine dair gelen haberlerle örtüşüyor.

Kısacası Dünya’da dengeler değişirken Türkiye global ekonomideki yerini hızla yukarı çekiyor.  Firmalarımızın da bu değişime hızla ayak uydurması, verimlilik esasına göre firmalarının yönetim ve  mali yapısını gözden geçirmesi gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde ithalatlarımızı daha uzun vade veya daha rekabetçi fiyatlarla yapabileceğiz. Çünkü özellikle AB Bölgesi ve ABD mal satmak için müşteriye ciddi ihtiyaçları var.

Resesyon, yani bizim değişimizle durgunluk AB bölgesinin çok çok önemli problemi haline geldi. Ciro yapabilmek için fiyatlarda daha makul olmak zorunda kalacaklar. Bu durum bizim ara malı ithalatı yapan firmalarımıza da daha rekabetçi fiyatlarla ara malı ithal edebilecekleri anlamına geliyor.

Burada piyasalardaki oynaklıklardan etkilenmemek için risk yönetimi araçlarının daha profesyonelce kullanılması gerekmektedir. Örneğin tahsilat riski, kur riski, faiz riski, vade riski, stok riski (fiyat düşüşleri riski nedeniyle) gibi risklerin yakından takip edilmesi gereken bir dönem.

Büyüme verisi Türkiye’nin mevcut global krizden karlı çıkacağını gösteriyor. Aslında olayın iki boyutu var.

Birincisi; Krizle birlikte AB bölgesindeki firmalar maliyetlere daha dikkat ettikleri için ucuz Pazar olan Türkiye üreticilerini tercih edebilirler. Ayrıca miktarları da düşürebileceklerinden siparişi Çin yerine Türkiye’ye kaydırma ihtimali var.  Kısacası krizde Türkiye tam gaz gidecek gibi görünüyor.

Bizler de kendimizi iyi tanıtmalı, hedef kitlenin bize ulaşabilmesi için internet, fuar dahil her türlü araçları kullanarak aktif bir şekilde  kullanmalıyız. Dönem müşterinin bize ulaşmasını sağlama dönemi. Sakın müşteri nasılsa bizi bulur demeyin…

Saygılarımla,

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar