Makbule Alkan

Makbule Alkan

Mail: alkanmakbule@gmail.com

Nasıl İnovatif Olunur?

Yenilikçi olmak için işletmeler ne yapmalıdır. Ya da hiçbir şey yapmama haklarını kullanırlarsa bu işletmelerin yararına olur mu? İşletmelerin inovasyon yapmaya kayıtsız kalma lüksü günümüz şartları içinde imkansızdır. 


Rakip firmalar ‘su uyur, düşman uyumaz’ mantığı ile gece gündüz her türlü yeniliğin bir şekilde üreticisi ve kullanıcısı olmaya çalışırken sizin hiç bir yenilik yapmamanız ya da daha ileriye giderek yeniliğe kayıtsız kalmanız yenilgiyi baştan kabul etmeniz ile aynı anlama gelmektedir. Peki ne yapmalı? Dünyayı haklı olarak etkisi altına alan inovasyon rüzgarına bilerek, isteyerek ve kaynak oluşturarak kapılmak zorundayız.!


Bu noktada bize ışık tutacak Clayton M. Christensen’nin yenilikçi olmayı beş kural ile açıklamasına kulak verelim. 


Birinci Kural: Piyasanın alt segmentinde büyüme fırsatlarının üst segmentteki büyüme fırsatından fazla olduğu durumlarda ürünün hiç kullanılmamış pazarlara yönelik girişimlerin yapılması. Örneğin; hayatında hiç telefon kullanmamış bir kişiye, daha iyi ve üstün özellikli telefon üretip satmaya çalışmak çok daha zordur.


İkinci Kural: Tüketilmeyen ürünlere ya da o ürünü hiç tüketmemiş müşterilere yönelinmesi. Basit ve ucuz ürünler üreterek o ana kadar bu ürünü kullanması imkânsız olan insanlara ürün satılması.


Üçüncü Kural: Müşteriyi anlamaya çalışmaktan ziyade, müşterinin hayatında neler yapması gerektiğini anlamaya çalışmak. Bir ürünü satın alma sebebini anlamak. O ürünün müşterinin hayatında ne işe yarayacağının anlaşılması gerekir.


Dördüncü Kural: Öyle bir ürün üretilsin ki, bu ürünü alan müşteriniz bir üst segmente yükselebilsin ve bu anlayışla hareket etsin.


Beşinci Kural: Hiçbir işletme tarafından daha önce üretilmemiş bir ürünün üretilmesi ve sizin ürününüzün başka şirketler tarafından farklı ve yeni birçok ürün üretimine ilham kaynağı oluşturmasına imkân verilmesinin sağlanmasıdır.


İnovasyonu yapmak için her şart ve koşulda yeni alanlar, yeni ürünler ve yeni hizmet çeşitlerine yönelmek gerekli. Planlı ve sistematik olarak çok çalışmayı şirket politikası haline getirmek zorundayız. Burada yenilikden söz edilebilmesi için eski olanın terk edilmiş olması gerekmektedir. Drucker, müteşebbis olarak da isimlendirilen girişimciler için ‘masallarda, kendi işini kurmuş müteşebbis oturup dehasının çakacağı bir kıvılcımı bekleyebilir. Kırk yıldan beri kendi işini kurmuş müteşebbislerle birlikteyim; dehasının çakacağı kıvılcımı bekleyenlerden hiçbiri şimdi ortalarda yok”  der. Öz olarak bir gün bir piri fani gelip de işletmemizi o hayalini kurduğumuz noktalara taşımayacak. Geleceğin dünyasında KOBİ’ler yerlerini şimdiden adım adım inşa edecek bunun için de inovasyon yaparak sağlayacaktır. 


Elçi, işletmelerin inovasyon sürecinin başarısını iki faktöre dayandırmaktadır. Bunlardan ilki teknik kaynaklar diye adlandırdığımız inovasyonu gerçekleştirme potansiyeline sahip insan, gerekli olan malzeme, nasıl ve ne şekilde yapılabileceğine dair bilgi ve inovasyon yapabilmek için finansal kaynak gibi etkenlerdir


Diğer koşul da ise şirketin inovasyon sürecini iyi yönetebilecek derecede etkin bir yönetme kabiliyet ve duruşu göstermesi gerekliliğidir.


Bu iki koşulun istenilen başarı düzeyini yakalayabilmesi için stratejik ve organizasyondaki tüm etkenler ile beraber gerekli ustalık düzeyi sağlanmalı veya firma bünyesine dâhil edilmesi gerekmektedir. Firma uzun vadeli planına, pazarda talep ve beklentileri doğru tespit ederek, teknolojik ve ekonomiye dair yeni bilgileri firma yararına kullanılacak noktaya getirmelidir. İnovasyon bir ekip işidir. Hem de inovasyon konusunda tam donanımlı ekiplerin işidir. En üst düzey çalışan halkasından en alt kademedeki çalışana kadar amaç birliği ile gerçekleşmesi gerekmektedir.


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar