Hangi Cumhuriyet?

Sanki müteveffa Atilla İlhan gibi bir başlık attık değil mi ?

Ama 96 yıllık tarihi ve Dünya da uygulanan Cumhuriyet Rejim şekilleri bu başlığı atmaya beni icbar etti..


Açalım o halde. Türkiye yi tenzih ederek söylüyorum. Eğer Cumhuriyet faziletse (demokrasi dahil her şeyi o getiriyorsa) bu anlayışa göre Kuzey Kore-Suriye Arap Cumhuriyeti-İran ya da Çin Halk Cumhuriyeti. Gayet Demokrat ve İnsan Haklarına Saygılı devletler oluyor..


İngiltere İsveç veya İspanya ise Kraliyetle yönetiliyor ve anti demokrat devletler oluyorlar. Cumhuriyet Halkın doğrudan yönetime katılması ise ( ki öyledir )farklı parti kurmadan ,çeşitli fikirlere yasal izin vermeden ,halkın ne düşündüğünü ya da yönetimde ne şekilde yer alacağını nasıl belirleyeceksiniz? Çok partisiz ve farklı fikrin olmadığı bir Cumhuriyet olur mu?


Tekrar edelim.

Çok partili ve demokrasiye sahip,insan haklarına saygılı Dünyanın en özgür ülkelerinde( İngiltere-İsveç-Norveç-Hollanda-Danimarka İspanya ) da Cumhuriyet yok Krallık var. Ama farklı bir fikir ifadesinde bulunanın kurşuna dizildiği bir çok ülkede ise Cumhuriyet var...

Nasıl ama?


Gelelim bize? Cumhuriyeti ne zaman ilan ettik? 96. yıl dönümünü kutladığımız 29 Ekim 1923 de.. Peki Cumhuriyeti ilan ettikten sonra ( aslında ilan ederken de ) farklı partiler, farklı fikirler serbest miydi?


Buna EVET SERBEST idi diyebilecek tek bir kişi çıkabilir mi? Şimdi, ‘’Demek Kraliyet Cumhuriyetten iyi öyle mi?’’ diye bir çıkarım da bulunacak aklı evveller olabilir.  Böyle bir iddia da kimse bulunmuyor bulunmaz da !


Peki ne demek istiyoruz ?

Cumhuriyeti asli manasına münasip olarak tatbik etmezseniz, o rejimin sadece adı Cumhuriyettir..


Devam edelim !

Türkiye de farklı partilerin seçime girmesi yani Demokrasiye geçilmesi 2. Cihan Harbinden hemen sonra ve Türkiye nin Nato ya girebilmesi için Batı tarafından devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ye şart koşulmuştur !


İlk çok partili seçim de 1946 da gerçekleşmiştir. Peki demokrasiye geçilebilmiş midir çok parti ile bu seçimler yapıldığın da ?

Hayır yine geçilememiştir? Çünkü seçimler bir devlet partisi olan CHP nin gözetiminde yapılmış ve açık oy gizli tasnif gibi Dünya da eşi benzeri görülmemiş !!! bir şekilde gerçekleşmiştir. Zaten 1946 ya gelene kadar seçim yapılmamış ve tek parti ceberrutluğu ile idare edilmiş olan ülkemiz bir de 1946 seçimlerinin böyle yüz karası hali ile karşılaşmıştır.


Demek ki çok parti olması da demokrasi için yeterli değilmiş! Partilere ve fikirlerine özgür propaganda ve emniyet içerisinde seçim yapma imkanı verilmesi gerekmektedir. Yoksa aynı Mısır da Sisi nin % 90 bilmem kaç ile seçim kazanması gibi kendi kendimizi kandırmış oluruz?

Cumhuriyet- Meclis- Demokrasi- Hür Seçimler- Çok Partili Katılım ve güvenlik olacak.


Evet bunların hepsi olmalı !

Bunlardan sadece biri dahi olmazsa Cumhuriyetin muradı -maksadı -hedefi olan Milli Hakimiyet, Milli İrade tecelli etmiş olmaz !


Yani rejiminizin adının Cumhuriyet olması sizin hakimiyeti ve iradeyi millete vermiş olmanız anlamına gelmez !


Kral gider yerine Başkan gelir !

Halbuki adı Cumhuriyet olmasa da Krallık olsa ( İngiltere-İspanya -İsveç gibi ) fakat çok partili seçimler, meclis ve seçim güvenliği ile halkın özgür katılımı olsa o ülkede demokrasi ve hakimiyeti milliye tahakkuk etmiş olur!


Yani sizin rejiminizin adından ziyade nasıl idare edildiğiniz önemlidir. Bu açılardan ele alarak yarın ki Cumhuriyetimizin 96. yılını idrak etmeli ve kutlamalıyız! Kuzey Kore mantığı ile Cumhuriyet kutlamalarının çok fazla heyecan vermediğini hepimiz biliyoruz. Cumhuriyetin de onu kurmadan evvel verilen İstiklal Harbinin de temel amacı vasfı ,hedefi ,muradı ne derseniz deyin hepsinin çıkış mahreci ( kaynağı ) aynıdır.


Vatanın Kurtulması ( İstiklal ) ve Milletin Hürriyetidir. Bu da ancak Hakimiyeti Milliye temelinde vücud bulabilir. Yani tam müstakil bir Türkiye ( İstiklal ), Özgür Millet ( Hürriyet )


İstiklal Harbimizin ilk işaret fişeklerinden ve yazılı genelgesi olarak tarihe geçen Amasya Tamiminin üçüncü maddesinde ki, ‘’ Milletin istiklâlini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır ‘’ifadesi de yukarıda üzerinde durduğumuz Hakimiyet i Milliye ye istinad eder.


Hülasa ...

Rejiminizin adını Cumhuriyet koymakla Cumhurun ( Halkın ) rejimi olmaz. İrade ve idare ( yönetim ) mutlak surette millete istinad etmeli( dayanmalı ) dır. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin 96 .yıl dönümünü kutluyor Büyük Türk Milletine Saadetler Diliyorum.