Yazı Arşivi

Yazı Arşivi

Mail: arsiv@teknikelektrik.com

Global Piyasa mı? Global Karışıklık mı?

Son zamanlarda piyasalarda önemli hareketler yaşadık. Bu hareketler sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde de yaşandı. Bu hareketlerin sonucunda birçok ülke paraları ciddi değerler kaybetti, borsalar ve emtealarda ciddi dalgalanmalar yaşandı. Altın gibi değerli metallerde bile çok önemli düşüşler oldu.

Bu hareketler bekleniyormuydu?


Aslına bakacak olursak piyasaların ciddi bir kâr realizasyonuna ihtiyacı uzun zamandır vardı. Sebebinin ne olacağı bilinmemekle beraber bekleniyordu.

Örneğin; Altının USD/ONS fiyatı 2008 yılı sonunda 700 seviyelerindeyken 1750 seviyesine kadar yükselmişti. Bu yükselişin tek sebebi ABD’de başlayıp Avrupa ile devam eden krizin parasal sisteme olan güveni azaltması, Bu ülkelerin merkez bankalarının sistemin tıkanmasını engellemek amacıyla bastığı bolca paranın altına yönelmesiydi. Hatta bazı ülke merkez bankaları da altın alarak risklerini dağıtmak istediler.

Aslında özüne bakarsak batırılan paraların yerine konulmak için basılan paralar sisteme güvenmeyerek altın almıştı.

Şimdi konumuz bu basılan paraların piyasaya verilme hızının azaltılması. Yani FED (ABD Merkez Bankası) gibi merkez bankalarının piyasaya enjekte ettiği paraların piyasaya verilme hızının azaltılması. Bunun yanında zorda olan ülkelerin altın rezervlerini satarak kaynak yaratması.

Bu haberin yarattığı olumsuz etki piyasalara adeta “ne olur para basmaya devam et, ey FED!” mesajı veriyormuş havası yaratmıştır.
 
Bu haberin arkasından borsalar adeta çakılmış, USD ve Avro’ya geçişler yaşanmıştır. Bu sanal oyunu ise birilerinin koordineli yönettiği çok açık bellidir. Çünkü hareket aynı anda farklı ülkelerde gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’de bu oyunun oynandığı ülkeler arasındadır.
Oysa rakamlara baktığımızda, ABD hala sorunlarıyla başbaşa, Avrupa ise vahim durumdadır. Resesyon denilen durgunluk ile boğuşan bu ülkelerin çoğunda işsizlik Türkiye’den yüksektir. Borçlanma sorunları hala devam eden bir Avrupa, her an iflas etme riski olan bir ABD hazinesi var karşımızda..

Bu tür koordineli operasyonlarla sürü psikolojisi yaratıp piyasayı istedikleri yöne sürüklemek isteyen spekülatörlerin bu kadar güçlü olması sizce kolaymı? Bizce değil…

Peki bu hareketler daha sonra devam eder mi?

Kesinlikle edecektir. FED piyasaya verdiği parayı geri çekmeye kalktığında rüzgar tersine esecek ve fırtınaya dönecektir.
 
Bu durumda global piyasalarda faiz yükselişleri yaşanacaktır. USD’na geçiş yaşanacağından bir süre USD değer kazanacaktır.
 
Bizler bunun için nasıl tedbir almalıyız?

Rotatif tarzı kredileri günlük tarzda kredileri uzun  vadeli ve sabit faizliye çevirmek gerekiyor. Kur riskine karşı da forward, VOB, options, gibi araçlar kullanarak risk azaltımına gidilmelidir.

Bu hareketlerin ne zaman olacağını kimse bilmemekle beraber 2014 yılında olma ihtimali artmıştır. Ayrıca tedbirli olmayanların ne duruma geleceğini ise geçmiş yıllarda yaşananlar net bir şekilde göstermektedir.

Son sözümüz; nakit akışlarına hakim olamayan şirketine hakim olduğunu düşünmesin.. Saygılarımla,

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar