Mustafa ALBAYRAK

Mustafa ALBAYRAK

Mail: mustafa@teknikelektrik.com

ELEKTRİK SEKTÖRÜNÜN ZOR GÜNLERİ

Tarihin ilk devirlerinden beri ticaret vardır. Ticaret’in var olduğu günden beride açık kredi – vadeli satış vardır. Dolayısı ile risk de buna bağlı olarak vardır zaten Ticaret riski getirir. Risk’te kar veya zararı getirir. Hz. Peygamberin meşhur hadisinde yer alan “Ticaretle uğraşın ve cesur olun, çünkü rızkın onda dokuzu ticarettedir” cümlesindeki cesur olun vurgusu ticaretteki riski işaret etmektedir.
“Ben malımı, ticaretimi sadece peşin yapacağım” dediğiniz zaman size saygı duyulur ama tarihin her devrinde olduğu gibi sizinde ticaretiniz sınırlı kalır ve çok fazla büyüyemezsiniz. Tabi ki her vadeli, açık kredi satan illaki tedbirsizdir, parayı batırır demek değil. Ticaretin bereketi ve güzelliği de burada kazanmakta var kaybetmekte. Ama herkes nasibi kadar kazanıyor. Bunları ne için yazıyoruz? Bu günlerde Elektrik Sektöründe bataklar çok ve sektörümüz ciddi sıkıntıda sermayesinin çok çok çok üstünde miktar mal alan firmalar ne kadar dürüstte olsalar en ufak bir sıkıntıda, batak verdiklerinde borçlarını ödeyememektedir. Yani kendi alacaklarını tahsil ettikleri sürece karşı tarafa ödeme yapabilmektedirler. Tahsilatlarını yapamadıklarında ise doğal olarak tıkanmaktadırlar. İşte bu çerçevede sektörümüz yaklaşık 10 ila 20 milyon YTL. ( Yirmi Trilyon) luk bir batakla sarsılmıştır. Bu rakamın gerçi 20 ila 40 milyon YTL arası olduğu da söylense de ben bunun mübalağalı olduğu kanaatindeyim. Bunlardan alacağımız dersler vardır. Uygulamamız gereken kriterler vardır.
1-Sermayesinin üstünde firmalara mal vermemek.
2- Çok istisna haller hariç firmalarla müşteri çekleri ile çalışmak. Şahsi çek yazan firmalardan neden yazdığı ve malı nasıl sattığı ile ilgili detay bilgi istemek ( Tabii bu malı satan ve alan arasında kalmak kaydı ile)
3- Malı çok kıymetli; hem önceden malı satmak için bayi ve müşterisine baskı yapan hem de malını sattıktan sonra benim riskim vaaarr!!! Malım tehlikede!!! Acaba bu çek tahsil olur mu? Diye ciyak ciyak bağıran firmalardan mal almamak
4- Daha ciddi, tutarlı, esnaf zihniyetli ve müşterisine yoluncak kaz gibi değil, Velinimet gözü ile bakan firma ve sanayicilerle çalışmak.
5- Ticaretin tıpkı bürokrasi- teknokrasi ve askeriyedeki gibi “ Hiyerarşik usullerle yapmak” Çok satanın az satandan farklı olduğu; Toptancı üstü, Toptancı, yarı toptancı ve perakendeci müşterilere hak ettikleri oranında ticaret yapmak olarak sayılabilir. Bu kriterleri arttırabiliriz şayet bunları ve eklenecekleri de dikkate alırsak daha sağlıklı bir ticaret ve elektrik sektörü bizi beklemektedir.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar