Mustafa ALBAYRAK

Mustafa ALBAYRAK

Mail: mustafa@teknikelektrik.com

Elektrik Sektöründe de Yerlilik ve Millilik

Geçtiğimiz ay  “İthalat ile Nereye Kadar’’  diyerek aslında bu konuya isim vermeden girmiştik…  Ülkelerde aslında aileler veya kendi şirketlerimiz gibi yönetiliyor. Bir ailenin geçim sıkıntısı çekip çekmediği, ya da bir şirketin batık mı çıkık mı olduğu aynı bir ülke gibidir. Gelir-Gider tablosuna bakılır ve anlaşılır. Bir ailenin gideri gelirinden fazla ise o aile her ay açık veriyor demektir. Aylık 3.000 TL geliri olan bir aile aylık 3.001 TL harcıyor ise her ay 1 TL, 5.000 TL harcıyor ise ayda 2.000 TL açık verir. Peki, bu 1 ay değil aylarca hatta yıllarca devam edebilir mi? Devam ederse ne olur? El Cevap!  Evet, devam edebilir…

Bu açık her ay birike birike de olsa bir müddet hatta kişiye, aileye, şirkete göre değişmek kaydı ile kredibilitesini de göz önünde bulundurarak devam edebilir. Bu açığı kişi, şirket veya aile, ya bir bankanın kredi kartına, ya bir bakkalın ya da mobilyacı -tekstil -mağaza vs.’nin veresiye defterine veya akrabasının, geniş ailesinin borç hanesine yazdıracak-yaslayacaktır. Bunun başka bir izahatı olamaz. 

Kişiler, aileler, şirketler veya ülkeler hep aynıdır. Gider gelirden fazla oldu mu borçlanırlar. Borç kişinin itibarına, kredibilitesine göre gittiği yere kadar gider. Bir yerde hitama erer(sonlanır).  Zira hiçbir kredi sonsuza kadar devam etmez. 

Şimdi bu alt yapıdan sonra gelelim ülkemize ve Elektrik Sektörümüze. Biz daha çok elektrik piyasaları ile alakalı tespit ve tahminlerde bulunacak olsak da sektörümüzün meselelerini, ülkemizin ahval ve şeraitinden müstakil bir konu olarak görmüyoruz. Yani Elektrik Sektöründeki sıkıntı ve açıklar aslında benzerleri ve daha büyükçe olarak ülkemiz ekonomisi ve Sanayiisi -Ticareti içinde geçerlidir. Giderlerimiz gelirlerimizden fazla ise ya da Elektrik Sektörünün üretimleri ithal ettiklerinden (yani üretemediği ya da üretmeyi rantable bulmadığı) daha az ise sektörümüzde ülkemizin cari açığına menfi (olumsuz) anlamda katkıda bulunuyor demektir. Zira geçen hafta da üzerinde durduğum üzere cari açık bir ülkede ancak ki ihracatın ithalattan daha az olması ile teşekkül etmektedir. 

Ülkemiz için geçerli olan bu ekonomik evrensel kaide sektörümüz Elektrik Piyasaları için de geçerlidir. Elektrik Sektörümüz sadece Led Teknolojisi ve Aydınlatma ile Şalt(cihaz) ürünlerinden tabi ki müteşekkil değildir. Üretimini ülke olarak on yıllardır başardığımız çok fazla ürün gamımız var. Üstelik bazılarında Dünya çapında firmalarımız da var. Hem ihracat yapıp ülkemize döviz kazandırıyorlar hem de sektörümüzün marka değerini artırıyorlar. Bunların başında da Kablo ve Anahtar geliyor. Ülkemiz Dünyanın en büyük - en meşhur Kablo ve Anahtar fabrikalarının adeta üretim üssü olmuş bir durumdadır. Ben inanıyorum ve kesin kanaat sahibiyim ki Elektrik Sektörünün Aydınlatma ve Cihaz hariç kendi kendine yetecek sanayisi mevcuttur. İhracat rakamlarının da ithalatlarımızla boy ölçüştüğü hatta fazla olduğunu düşünüyorum. Ancak bunu yeterli görmüyorum. 

Devletimizin resmi politikası ve 2023 (Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı) hedeflerine paralel olarak başta Led Aydınlatma ve Şalt(cihaz) üretimlerinin de yerlileşmesi dolayısı ile de millileşmesinin lüzumuna inanıyorum. Ülkemizde çok ciddi yatırım yapmış Dünya firmaları da mevcuttur. Bu Elektrik Sektörümüzde de geçerlidir. Biz kesinlikle yabancı sermayenin genelde ülke sanayisi ve ticaretinde, özelde ise Elektrik Sektöründe olması gerektiğine inanıyoruz. Zaten varlar da. Tüm bu yatırımlar bizi daha da geliştirir ve kendi sermayemizle yapılan üretimlerimizi artırır. Savunma(müdafaa) sanayimizdeki yerli Tank, Helikopter, Tüfek ve sırada Uçak olan bir ortamda Led ve Şalt’ın da ülke sermayemizce başarılı olacağına inancım tamdır.

Bu ayki dergimizin kapağında da görebileceğiniz Makel Elektrik firmasının bu konudaki çabaları, yatırımları Devletimizce de yakından takip edilmekte takdir ve teşvik görmektedir. Makel Elektrik’in açmış olduğu bu yolda diğer Anahtar ve Kablo üreticilerine ilaveten Led ve Cihaz üretimlerini de ilave edeceklerine inanıyorum. Bilhassa Pazar paylarımızda isimlerini görebileceğimiz bu üreticilerimizin hepsi de istikbal vaad etmektedir.  Hem ülkemize dışardan sermaye ile girmiş üreticilerimiz hem de yerli sermaye ile gelişmiş üretimde söz sahibi olmuş sanayicilerimiz ülkemizin cari açığına müsbet manada katkıda bulunmuşlardır. 

 

Önümüzdeki  5 yıl çok mühimdir. Şu anda 36 milyar dolarlar da olan cari açığımızın 2023 de sıfıra müncer olmasını düşünmek hiç de hayal değildir. Bu başarıda çorbada Elektrik Sektörünün de tuzu olacaktır inşallah.


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar