Mustafa ALBAYRAK

Mustafa ALBAYRAK

Mail: mustafa@teknikelektrik.com

Ara Eleman Eksikliği Nasıl Giderilir

Çocukluğumuzun geçtiği yıllar olan 70’lerin sonları ve 80’lerin başlarında şu sözü çok duyardık “Artık çırak gelmiyor… Böyle giderse ne Kalfa ne Usta yetişir ve ileriki on yıllarda da Türk Sanayisi ve dolayısı ile Ekonomisi bunun sıkıntılarını çok çeker.”

 Evet, bu sözleri çok duymuşuzdur. İşte o on yıllar geldi ve kaliteli ara eleman eksikliğini ülke ekonomimiz ve sanayimiz damarlarına kadar hissetmeye başladı. Gerçi birçok firma kendi ihtiyacını kendi pansuman tedbirlerle gidermeye çalışıyor ama ismi üstünde pansuman tedbir. Birçok sanayicimiz meslek liselerine başvurarak kendi bünyelerinde açtıkları kurslarla ara eleman ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Peki, bu imkânı bulamayan diğer firmalar orta ve küçük işletmeler ne olacak? Herkesin eğitim için kurs açma imkânı yok ki! Belli firmalar için bu ancak geçerli olabilir.

 O halde ne yapmalı? Kaliteli meslek erbabı usta-kalfa vs. nasıl yetişecek? Belki çok popülist bir teklif gelebilir sizlere ama benim bir teklifim var. Bu teklif daha evvel ki yıllarda gündeme getirilmiş olabilir ya da pansuman tedbir bulunabilir. Ancak ben bu teklifimin yeni bir heyecan dalgası oluşturacağına inanıyorum. Hepimizin malumu çocuklarımızın meslek sahibi olabilmesinin en kolay yolu Meslek Liselerini bitirmeleridir… Meslek Liseleri eski ismi ile Sanat Mektepleri… Endüstri Meslek Liseleri-Teknik Liseler-Teknik ve Endüstri Meslek Liseleri… 

Adına ne dersek diyelim bu okullarımız çocuklarımıza sanat öğretmesi ve sanayimize ekonomimize katkıda bulunsunlar diye açılmıştır. Ancak gelin görün ki bilhassa son yıllarda ki Dünya’da gerçekleşen Teknoloji ile Ülkemiz Sanayii’nin gerisinde kalmıştır. Bu okullarımızdan bilhassa son 30-40 yılda mezun olanlar ülke gerçeklerinin gerisinde kalmışlardır. Meslek Liseleri yani eski adı ile Sanat Mektepleri güncellenmelidir.4 yıl süreli bu okullar 5 hatta mümkünse 6 yıla çıkartılmalıdır. Diyeceksiniz ki 6 yıl lise mi olur? Durun, daha sözümü bitirmedim. Bu 6 yılın son 2 yılını öğrencilerimiz sahada, şantiyede, fabrikada, şirkette, ilgi alanı ne ise orada pratik çalışarak, tecrübelenerek geçirmelidir. Misal bir Elektrik Bölümü öğrencisi 4 yıl teorik olarak okuduktan sonra 5. ve 6. yıllarını ihtisaslaşmak istediği alanla alakalı olarak fabrikada ya da şirkette çalışarak geçirmelidir. Liseyi 6 yıl okumanın da bir mükâfatı olmalıdır. 

Ağırlığını zaten erkek öğrencilerimizin oluşturduğu bu Meslek Liselerimiz ’den 5 ya da 6 yıl sonra mezun olacakların askerliklerini tıpkı 4 yıllık Üniversite mezunları gibi Yedek Subay olarak yapma imkânı verilsin. Artık 6 yıl sıkı bir lise eğitimi alan bir öğrencinin (kaldı ki bu artık lise değil Avrupa’nın birçok ülkesindeki gibi Yüksek Lise oluyor) tekrar Üniversite okumasına lüzum yoktur diye düşünüyorum.

 Peki, bu yeterli olacak mı? Bence yetmese bile gerekli bir sebeptir. Meslek Liselerine olan teveccühü arttıracak ve kaliteyi bir nebze de olsa yükseltecektir.


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar