Mustafa ALBAYRAK

Mustafa ALBAYRAK

Mail: mustafa@teknikelektrik.com

ALLAH TOKİNİZİ VERSİN.

3 Kasım 2002 tarihinde Ak Parti iktidarı icraata geldiğinde bir çok konuda olduğu gibi Yapı ve inşaat alanında da hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı söylenmişti. Bu inşaat ve yapı faaliyetleri elektrik sektörünü de kapsayacağından hatırlayanlar bilir artık inşaat ve elektrik sektöründe de tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi geri dönülmez bir yola da girildiğini söylemiştik. Ne idi bu geri dönülmez yol; tıpkı diğer düzgün sektörlerde ki gibi yani beyaz eşya, otomotiv,gıda vs. gibi yerel toptancıların güçlü ve direkt imalatçıdan malı alan, teminat karşılığı çalışan, minimum riskle yaşayan sektörlerdeki gibi bir çalışma şeklinin olduğu yol…
Düşünün bir beyaz eşya bayisini.Türkiye’nin herhangi bir ili,ilçesi veya semtinde malını direkt fabrikadan alıyor. Teminat karşılığı alıyor. Sadece faaliyet sahasında malını satıyor. Bu satış kredi kartı veya çok sağlam kefilli vadeli satışlar oluyor. Daha önceden de yazdım. Çok istisna bir iki mamul hariç elektrik sektöründe ilçelerde veya semtlerde bayisi olan bir imalatçımız var mı? Bir çok ilimizden büyük birkaç istisnai ilçemiz hariç… Hatta elektrik sektöründe çok fazla yaygın çalışmak,fazla bayii ye mal vermek ticari olarak etik bulunmamaktadır. Ama bu sistem yavaş yavaş değişecektir. Önümüzde ki 10 yıl içerisinde artık İstanbul da ki büyük elektrik üreticilerinin sadece metropol şehirler de değil örneğin Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde, Trabzon’un sürmene’sin de, Konya’nın Cihanbeyli, Erzincan’ın Refahiye, Muğla’nın Yatağan, Van’ın Gevaşın da da bayileri olması kaçınılmazdır. Tıpkı Vestel, Bosch, Arçelik, Ülker, komili, Ankara makarnası, Maret salam, Beşler Sucuk nasıl mal dağıtıyorsa bizim üreticilerimizde böyle dağıtacak. Gidişat bu yönedir bunda şüphe yok. Size benzer bir gelişimden bahsedeyim; 1993-1994 yılları ve takip eden yıllarda İstanbul –Laleli pazarında ki elektrik ve aydınlatma ihtiyacını Karaköy-şişhane piyasasında ki toptancılar karşılıyordu. O yıllarda Laleli’ye mal satmanın geçici olduğunu ve üreticilerin nihai tüketicilere malı direkt resmi ihracatla(Rusya,ve benzeri ülkelere) satacağını, Laleli’de ki aracı firmaların ve onlara mal satan Şişhane-Karaköy toptancılarının aradan çıkacağını işi bilenler söylüyordu. Aynısı da oldu. 98-99 ve 2000 yıllarını takip eden yıllarda aynen böyle oldu. Şimdi Anadolu’ya Elektrik malzemesi satan İstanbul’daki aracı toptancılık da yavaş yavaş bitecek. Artık üreticilerimizin sadece Ankara ve Adana’da değil Hatay’da ve hatta samandağ ilçesinde de bayileri olacak…
Bunları niye anlattım. Buradan TOKİ meselesine geleceğim. Yani toptancılık sistemi değişirken, Taahhüt gruplarına olan yaklaşımda değişmelidir. İleriki sayfalar da “Anahtar’da Geçen Ay” yazımda da belirtim. Tüm elektrik ve aydınlatma üreticileri tutturmuş bir “proje veya taahhüt işi”. Yani bu proje veya taahhüt gruplarına verilen mallar tenekemi iç piyasa esnafına 1 puan bile iskonto yapmazken %30 daha nasıl ucuza verebiliyorsunuz. Diyelim ki bir Anahtar üreticimiz 58 iskonto ile yıllarca hamallığını yapmış bir bayisine veya tüm bayilerine Allah Rızası için bir puan daha yap dense “Yooook… vallah yapamayız…” derler. Pekiyi esnafa toptancıya satılan mal ALTIN veya PIRLANTA’da taahhüt firmasına verilen tenekemi? Filanca şehirde Mokyapı inşaata 10000 anahtar lazım. Hurraaa!!! Hücummm !!! haydi ıskontolar 52 yetmez 62, yetmez 72, hatta 82 ver ver ver. İskonto ver vade ver. Yani bu imalatçılarımızın yıllardır hamallığını yapan toptancılara neden verilmez bu iskontolar. Bu paralar neden toptancılara kazandırılmaz. Ben yıllardır bunu merak ederim. Şimdi bu iskontolar artık 4 harfli büyülü kelimeye veriliyor. “TOKİ” . Çin işi, Japon işi,bunu yapan “TOKİ işi” bakalım Toki’ye … Selam veren Toki işi diyor. Firma batırmanın en kolay yolu. Mal istemenin büyülü kelimesi. “TOKİ İŞİ” Bize ne kardeşim TOKİ işi ise diyecek esnaf yutkunuyor. Diyemiyor. Hani mal satacak ya…TOKİ İŞİ… Nedir pekiyi bu TOKİ İşi. Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi. Yani Devlet. Peki bu kadar müteahhit taşeron ve elektrik toptancısı neden batıyor. Bu TOKİ’ye verilen mallardan dolayı. Devlet her zaman parasını öder işi yapana… Pekiyi niye derler TOKİ’ den dolayı battık. TOKİ herkese parasını verirde Toki’ye iş yapanlar rekabetten dolayı zararına fiyat veriyorlar. Sonra işi bitiremiyorlar, zarar edip para alamıyorlar. En uzun çeklerde elektrikçiler de olduğu için golü yiyen bizim sektör oluyor. Bu büyülü kelime ile mal isteyenlere dikkat edelim. TOKİ müteahhitleri zaten sağlam olanlar parasını menbaından alıyor. Çürükleri de Karaköy veya metropol esnafına kalıyor. TOKİ’ye mal vericem diyenden Teminat mektubu isteyin TOKİ’ye iş yapacağım diyene daha bir dikkatli bakın
Benden söylemesi…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar