Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

Zor Koşullarda Şirket Yönetimi Ve Riskler

Ekonomi bilmi, sadece makro iktisattan oluşmuyor. Mikro iktisat da, ekonominin bir başka temelidir. Mikro iktisat, şirketlerin kar zarar analizlerini, nasıl zarar veya kar edeceklerini, mal ve hizmetlerinin fiyatlamasını, faaliyetlerini sürdürürken nasıl ilerleyeceklerini, stratejilerini inceler. Başarılı şirket yönetimleri, sadece ülke ve dünya ekonomileri ile ilgilenmez, ekonomiye mikro bazda da bakar zira şirketlerin iyi yönetilmesi hiç şüphesiz zor koşullar öncesi durum için hayati önem taşır.

Şirket yönetimleri, ileride doğabilecek bazı sıkıntılara dair uyarıları görmeli, dikkate anlamlı ve bunlarla ilgili çözümleri bulmalılardırlar. Politik ve ekonomik istikrarsızlar yaşayan dünyamızda, iyi yönetilen şirketler fırtınalara karşı daha iyi direnip, faaliyetlerini başarıyla sürdürüyorlar. Özellikle yeni kurulmuş yeni bir pazara girmiş, yeni bir hizmeti veya ürünü olan, cirosu tek ürün veya hizmete bağlı olan şirketlerin daha da dikkatli olması gerektiği aşikar. Diğer bir konu ise; hızlı büyüyen şirketlerin durumudur. Özellikle hazır değerleri ve sermayesi yetersiz olan, borçlanarak gereğinden hızlı büyüyen şirketler için, finansal zemin pek elverişli değil. Cirosunda sürekli düşüş olan, pazar payını kaybeden, müşteri portfoyu sıglaşan firmalar bu sinyalleri iyi değerlendiremeyen ve sıkıntı içine firmalardır. Finansal tabloların sağlıklı ve güvenilir olması hiç şüphesiz mühimdir.

"Politik ve ekonomik istikrarsızlar yaşayan dünyamızda, iyi yönetilen şirketler fırtınalara karşı daha iyi direnip, faaliyetlerini başarıyla sürdürüyorlar."

Ekonomik sorunlar, sadece ekonomik sebeplerden kaynaklanmıyor da olmayabilir. Bilgi işlem güvenliği zafiyeti olan şirketlere, hackerlar büyük maddi zararlar verebilir. Doğal afetler, yerince önlem alınmayan bir depoyu seller altında bırakabilir. Yangına maruz kalan mallar yanıp, büyük maddi zararlar doğabilir. Benzer bir durum, hırsızlık vakaları için de geçerlidir. Fiziksel güvenlik önlemleri, sigorta mutlaka olmazsa olmaz önlemlerdir. 

Aile şirketlerinde, olabilecek kavga ve küskünlükler, şirket yönetimi için büyük risk olduğunu mesleki hayatımda çok sefer şahit oldum. Farklı fikirler, zenginliktir. Birbirini tamamlayan yaklaşımlar yönetimi güçlendirir ama bunları kavgaya ve sert çatışmalar haline getirmenin yıkıcı sonuçları vardır. 

 Çalışan yönetimi, performans yönetimi olmayan şirketlerde ciddi sorunlar olmasa dahi, risk her zaman vardır. Doğru ve katkı sağlayan başarılı çalışanların şirketden uzaklaşaması, iş yapmayan ve sorun yaşayan kişilerin kalması, gelecek için kötü sinyallerdir.

Şirketlerin ürettikleri ürünün çevreye zararlı atıkları olması sürdürebilirlilik açısından risktir. Hukuki durum da önemlidir. Mesala, kaybedilme ihtimali olan ve şirketi zarara uğratacak bir davanın sürüyor olması dikkate alınmalı ve mali tablolarda ve onu tamamlayıcısı dipnotlarda risk olarak belirtilmelidir.

 

Sonuç olarak; şirketler mikro bazda da sosyal, ekonomik ve hukuki uyarıları dikkate almalı, yukarıdaki riskleri iyi tespit etmelidir. Strateji ve iyileştirme planları oluşturmalı. Geçmişten ve çevremizden gerekli dersleri iyi çıkarmalı ve ihtiyaç halinde uzmanlardan destek almalıyız.




Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar