Baba Tahir ŞEREFOĞLU

Baba Tahir ŞEREFOĞLU

Mail: yazarlar88@teknikelektrik.com

Yer Siyah Gök Beyaz

Geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez.  Bu  sebeble Beşiktaş tarihini ‘’Çarşı her şeye karşı’’ sloganın  içine habsedmeden  biraz anlatalım dedik. Doğal olarak bilmeyen genç Beşiktaşlı kardeşlerimize.

Klubümüz  İlk önce nerede ve nasıl kuruldu biraz ondan bahsedelim. İsmini Medine muhafızı Osman Paşa’nın oğlu Hüseyin bereket’ten alan Bereket Jimnastik Klubü 1902 sonbaharında Beşiktaş Serencebey Mahallesi’nde, o zamanın Medine Muhafızı olan Osman Paşa’nın konağının bahçesinde, 22 kişilik genç grup, haftanın bazı günlerinde toplanıp jimnastik hareketleri yapmaktaydı. 

Başta Osman Paşa’nın oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket ile mahellenin gençlerinden Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazımnazif, Cemil Feti ve Şevket Beyler’in aralarında bulunduğu gençlerin ilk ilgilendikleri spor branşları, özellikle barfiks, paralel, güreş, halter, aletli ve aletsiz jimnastikti. Ünlü boksör ve güreşçi Kenan Bey de antrenmanlara gelerek güreş ve boks hareketleri göstermeye başladı. 

1903 Mart’ında ise özel bir izinle Bereket Jimnastik Kulübü kuruldu. 1908’de Meşrutiyet’in ilanıyla sportif hareketler biraz daha serbestlik kazandı. 31 Mart 1909’daki siyasi olaylardan sonra Edirne’de bulunan Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, Hareket Ordusu ile İstanbul’a geldi. Siyasi olaylar yatıştıktan sonra iyi bir eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey’de jimnastik yapan gençleri bularak birlikte spor yapma fikrini kabul ettirdi. Fuat Balkan, Ihlamur’daki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı ve Bereket Jimnastik Kulübü’nün adı Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. Böylece jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda tutulduğu güçlü bir spor kulübü meydana geldi. Fuat Bey’in arkadaşları Refik ve Şerafettin Beyler de iyi birer eskrimciydi. 

Bu arada Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, 13 Ocak 1910 tarihinde tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Semtin gençlerinin bu spor kulübüne ilgisi büyüdü ve spor yapan üyelerin sayısı bir anda 150’ye yükseldi. Kulübün merkezi de Ihlamur’dan Akaretler’de 49 numaralı binaya taşındı. Bir süre sonra bu bina da küçük gelince, yine Akaretler’de 84 numaralı binaya geçildi. Bu binanın arkasındaki bahçe de bir spor sahası haline getirildi.

Tarihi kayıtlara göre ilk kurulan türk takımıdır. Renklerimizin ilk başta kırmızı beyaz olduğu söylense de tarihi kaynaklarda kuruluşundan bu yana renklerimiz siyah beyazdı. Mazisinde şerefli başarıları da barındıran Beşiktaşımız 1921 yılında Milli takımıda tek başına temsil etmiştir.    

Karakartal amblemimiz nereden geliyor en son olarak ondan bahsedelim. 1940- 41 sezonunda bir maçta Beşiktaş takımı farklı 

önde olmasına rağmen rakip kaleye bitmek tükenmek bilmeyen hücumlar gerçekleştirmektedir. İşte o sıralarda Beşiktaş’ın akın yönü olan Şeref Stadı’nın Atatürk panosu bulunan tarafındaki tribününden bir ses yükselir: “Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar”... Şeref Stadı’nı dolduran binlerce taraftar ve maçı takip eden gazeteciler, çınlayan sesle donup kalmıştır. Son derece isabetli bir benzetmedir o anda yapılan. O sezon rakiplerini ezip geçen Beşiktaşlı futbolcuları “Kara Kartal”dan, oynadıkları futbolu “Kara Kartal gibi hücum etmek”ten başka bir şekilde tarif etmek mümkün değildir. Tribünlerden gelen sesin sahibi Mehmet Galin isimli bir balıkçıdır. Voleci Şeref lakabıyla maruf Şeref Görkey’in voleyle attığı 3 muhteşem gol ve kaptan Hakkı’nın, Şakir’in ve Şükrü’nün birer golüyle sahadan 6-0 galip ayrılırlar. Bu maçın ardından, Beşiktaş’ın sembolü “Kara Kartallar” olmuştur.

Gelelim bizim Beşiktaşlılığımıza ismimizin başındaki ‘’Baba’’ Beşiktaş tarihinin efsanevi futbolcusu ve Süleyman Seba gibi tüm Beşiktaşlıların gönlüne taht kuran Baba Hakkı Yeten’den gelme. Tahir dedemin ismi idi oda hasta Beşiktaş taraftarı idi. Yani anlayacağınız bize Beşiktaşlılık dededen miras. Sizlere sezon başlamadan biraz tarihi malumat verelim dedik. Hayırlı işler dileğiyle.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar