Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

Yeni Yılın Başında Şirketlere Öneriler…

2016’nın başında olduğumuz bugünlerde bu yazımda bir danışman olarak şirketlere bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışacağım. Öncelikle işletmelere kendi ölçeğine göre neler yapabilirler, hangi hususlarda önlemler alabilirler, bu noktalara değineceğim.


Bunların başında bütçe ve raporlama faaliyetleri gelmektedir. Dönemsel olarak - özellikle aylık - yönetim raporlamaların hazırlanması işletme sahiplerine ve yöneticilerine fevkalade önemli fayda sağlar. Yıllık bütçelerin hazırlanması, bunun takip edilmesi de bu yapının diğer bir ayağını oluşturur. Hazırlanmış olan bütçelerin aylık olarak yönetim raporlarındaki fiili rakamlarla ile karşılaştırılması ve farkların değerlendirilmesi, şirket karar alıcılarına ışık tutar. Fiili ve planlanan gelirler, giderlerde olan artış ve azalışlarının değerlendirerek, kar zarar analizleri yapmak işletme geleceği için son derece önemlidir. Varlık değişimlerinin sebeplerini irdeleyerek alınan kararların her zaman daha doğru ve daha faydalı olduğu su götürmez gerçektir. Her işletme kendisine göre çeşitli önlemler almakla beraber, bunu sistematik ve sürekli hale getirmek günümüz şartlarında çok elzem olmaktadır.   


Bütçe ve raporlama sistematiğini kurmak ve uygulamak, sağlıklı bir muhasebe alt yapısını gerektirir. Bu noktada, kayıtların doğru ve zamanında tutulması hayati önem arz eder. Hatalı sonuçlar veren bir muhasebe yapısı, haliyle hatalı bütçe ve raporlama verilerine ve dolayısı ile yanlış karar mekanizmalarına sebebiyet verir.  Burada muhasebe konusunda nitelik ve nicelik açısında yeterli kadrosunun olması önemli olup, yeterli değildir. Bu kadronun sağlıklı işleyişini sağlayacak mali kontrol çalışmaları da çok önemlidir. 

                  

Mali kontrollerin dışında, genel şirket faaliyetlerinin ve süreçlerinin denetimi için, iç denetim hizmetini almak da modern dünyada çok önemlidir. Özellikle her türlü risklerini azaltmak, faaliyetlerindeki verimliliği arttırıp, maliyetlerini azaltmak isteyen ya da iç yapılarındaki suistimal vakalarını çözmek isteyen şirketler, iç denetim hizmeti almaktadırlar. İç denetim, sadece mali bir süreç olmayıp, her türlü işletme risklerini belirleyip, bunları önleme konusunda makul güvence veren bir danışmanlık hizmetidir. Yılın bu ilk yazısında ana hatları ile değindiğim iç denetim konusuna, başka bir yazıda detaylarına inebilirim.


Kobiler, aile şirketleri ve kültürlerini geliştirmek isteyen şirketler için 2016 yılında tavsiye edeceğim diğer bir konu da eğitim ve koçluk hizmetleridir. Sadece teknik anlamda değil, kişisel gelişim eğitimleri ve yaşam koçluğu hizmetleri işletme personelinin hem ufkunu açmakla kalmayıp, motivasyonlarında da çok büyük sıçramalar yapmaktadır. Şirket ölçeğine ve kültürüne göre, yetkin danışman ve eğitimcilerden alınan eğitimler, önemli problem çözüm yöntemidir. Günümüz dünyasında sürekli gelişim içinde olmayan işletmelerin ve çalışanların modern dünyanın hızı karşısında irtifa kaybetmeleri kaçınılmazdır.


Dünya ve ülke ekonomilerinin çok önemli bir payının oluşturan küçük ve orta işletmelere büyük başarılar diliyor ve 2016 yılının ülkemize ve iş dünyasına huzur, bol ve hayırlı kazançlar getireceğine yürekten inanıyorum.


SMMM, Bağımsız Denetçi, Danışman


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar