Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

UZAKTAN EĞİTİM YAKIN EĞİTİM OLDU …

2019’un sonlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüs nedeniyle, tüm dünya alarma geçti. Ciddi ve hatta ölümcül olan bu salgın hastalık Avrupa ülkelerine de yayılarak çok büyük sayıda  insan ölümlerine neden oldu.. Etkileri hala sürüyor ve ne zaman biteceği de belli değil.  Coronavirüs COVID-19 adı ile dünyayı kasıp kavururken çoluk çocuk, yaşlı genç, zengin fakir demeden can kaybı yaşanırken hepimizin hayatında birçok şeyin de değişmesine neden oldu. Evet, kaybettiklerimizin yanında, kazandıklarımız da var belki. Ama kim ne derse desin 2020 yılı tüm dünya tarihinde yaşanmış olan bu salgının ve etkileriyle hiç kimsenin aklından çıkmayacak. Salgından en başta sağlık, ekonomi, spor, sosyal hayat, sanat, kültür ve buna benzer birçok alan etkilenmiştir ve etkilenmeye devam edecektir. 


Peki, hayatımızı nasıl etkiledi?


Hayatın kıymetini, maneviyatın daha önemli olduğunu, ailemizin, çocuklarımızın, arkadaş ve dostluğun, toplum dayanışmasının işbirliğinin önemini, toplumsal aidatın değerini yeniden anladık. Yeniden bazı şeyleri keşfettik. Sağlığımızın kıymetini, hatta nefes aldığımız her günün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. 


Bilim ve teknolojinin önemini modern tıbbın değerini  , hayat kurtarmak için kendini feda eden doktorların değerini ,   Temizliğin ,, hijyen olmanın önemini ve vazgeçilmez olduğunun altını çizdik.


En önemlisi de ne biliyor musunuz? Kendimizle dayanışmayı, konuşmayı, hesaplaşmayı,  değer yargılarımızı yeniden gözden geçirmenin gerekli olduğunu, kendi yeteneklerimizin farkına varmayı yeniden anladık. Yani 2020 den sonra hayatımıza yenilikler, değişimler girecek ve beklide başka bir çağa adım atacağız. 


Teknolojinin değdiği her şeyin çağ atladığını düşünürsek, bir eğitimci olarak tabii bende eğitim üzerine yazıma devam edeceğim.


Uzaktan eğitim nedir?  Uzaktan eğitim nasıl alınır?


Uzaktan kumandalar, uzaktan kumanda edilebilen cihazlar, uzaktan bilgisayar bağlantıları derken bir bakıyoruz “ uzaklar “  yakın olmuş. Aslında birçok şey hayatımızda yeni değil bunu uygulayan çok sektör vardı zaten. Bizler bu “ uzaktan”  furyasına birden ve zorunlu bir geçiş yaptık. Aslında hazır değildik. Gelişen bilgisayarlar, donanımlar, uygulamalar, programlar sayesinde eğitim almak için birebir derslere gitmeye gerek kalmadı Çevrim içi dersler, online sınavlar derken bir eğitim dünyasının kapıları aralandı. 


Sahi nedir bu uzaktan eğitim? 


 United States Distance Learning Association 2004 yılında yapmış olduğu uzaktan eğitim tanımı şu şekildedir:


“Uzaktan eğitim uydu, video, ses, grafik, bilgisayar, çoklu ortam teknolojisi gibi araçların yardımıyla, eğitimin uzaktaki öğrencilere ulaştırılmasıdır.


Uzaktan eğitim; zamandan ve mekândan tamamen bağımsız olarak işleyen, öğrencinin ve öğretim üyesinin kampüse gelme zorunluluğu olmadan var olan bilgisayar teknolojileri ile tamamen sanal bir ortamda canlı, görüntülü, sesli olarak ders işlemesine olanak sağlayan bir eğitim sistemidir. İnternete bağlanabileceğiniz akıllı telefon, tablet ve bilgisayarın olduğu her yer sizin için bir eğitim ortamı demektir. Yani Uzaktan eğitim bir web sitesi üzerinden programların işlendiği, sanal sınıfların oluşturulduğu, katılımcıların belirli saatlerde canlı, katılamadığı yerde dersin tekrarını izleyebildiği avantajlı bir sistemdir.

Sanal olarak işlenen dersler aynı zamanda kayıtta oluyor yani ders bittikten sonra yeniden izleme şansınız da var. Kısaca günümüz şartlarında eğitim ve öğretimin zorlaştığı bu dönemde çağdaş ve yenilikçi bir eğitim sistemi olarak çıkıyor karşımıza. Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmaya başlamışsa da gelişmiş ülkeler yıllardır bu eğitim sistemini kullanmaktadır. 


•Uzaktan eğitim, öğrenciyi merkeze alır.

•Eğitimde fırsat eşitliğini sağlar.

•Sağlık sorunları sebebi ile eğitim hakkından mahrum olan kişilere eğitim imkânı tanır.

•Geniş bir kitleyi kapsayan eğitim programıdır.

•Yer ve zaman engelini ortadan kaldırır.

•Teknolojinin gelişmiş araçlarından faydalanabilme imkânı tanır.

•Klasik eğitimden yararlanamamış kişiler için alternatiftir.

•7/24 eğitim imkânı sağlar.

•Çalışmak zorunda olanların öğrenimini sürdürmesini sağlar.

•Bilgiye olan erişimi kolaylar.

•Klasik eğitim sisteminin getirdiği ek maliyetleri ortadan kaldırır.

•Öğrenci ve öğretmen arasında dinamik bir iletişim sağlar.

•Çeşitli sebeplerle eğitimine ara vermiş kişilere yeniden eğitim imkânı tanır.


Evet, COVID-19’dan eğitim de nasibini alan sektörlerden biridir. Birçok ülke salgının yayılmasını engellemek için eğitime ara verip okulları kapatmak zorunda kalmıştı .Türkiye’ye de bulaşan virüs sonrasında, okullar 13 Mart tarihinde eğitime ara verildi.. Uzaktan eğitimde neredeyse 2 ayı geride bıraktık. Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet okullarında Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim programları hazırlayarak evde eğitim imkânı sağladı. EBA üzerinden birçok etkinliğin yapılmasını. Bunun yanında ulusal televizyon kanallar üzerinden ders anlatım ve tekrarlarını, etkinlikleri, çeşitli sportif faaliyetlerle öğrencilere eğitim hizmetleri sunuldu.


Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim bir anda hayatımızda uzaktan yakın oldu. Tüm özel okullarda kendi sistemlerini kurarak eğitim hizmetini vermeye başladı. Bizlerde öğrencilerimizle birlikte derslerimize canlı bağlantı sağlayarak devam ettik. Temel amacımız çocuklarımızın eğitimden kopmaması, okullarından, sınıflarından, derslerinden soğumamaları. Evet teknolojiyi kullanmak gerekiyor belki ama sınıfta ders anlatır gibi bir ortam sağlamaya çalışsak ta doğrusu okul gibi sınıf gibi olmuyor bu sanal ortamlar. Evde çocuklarına oluşturdukları küçük sınıf ortamlarıyla velilerimizin desteğini de unutmamalıyız.    


Diğer taraftan okulların uzun süre kapalı kalması hem öğrenciler hem de ebeveynler açısından birtakım olumsuzluklara sebep olabilir. Öğrencilerin sürekli evde bulunması çalışmak zorunda olan ebeveynlerin işlerini zorlaştıracaktır. Ayrıca sürekli evde kalan öğrenciler rahatlığa alışabilir ve okul disiplininden kopabilirler.


Evde eğitimdeki disiplinin sağlanamaması öğrencilerde öğrenme, keşfetme, merak etme gibi duyguların körelmesine sebep olabilir. Bu noktada ebeveynlere fazlasıyla iş düşmektedir. Eğitimin devamlılığını sağlamak salgınla mücadele etmenin diğer bir boyutunu oluşturmaktadır. Fakat salgın Dünyadaki tüm öğrenciler için bazı eğitim problemlerini de beraberinde getirmektedir. Kırsal bölgelerde yaşayan ya da maddi imkânları kısıtlı olan aileleri zor durumda bırakabilir. Okuma yazma bilmeyen ebeveynlerin belirtilen uygulamalara, yazılımları kullanma yeterliliğine ve donanıma sahip olup olmadığını bilinmemektedir!


Akıllı telefon veya televizyonun bulunmadığı evlerde öğrencilerin bu devamlılığı nasıl sağlayacakları da bilinmemektedir. Bunun yanı sıra ev ortamı, okul ortamı kadar kullanışlı ya da disiplinli değildir.


Sorunlar ve sorular çok, cevapları da bilemiyoruz maalesef…


Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs (COVID-19) hayatımızda birçok değişikliğe neden olacağını hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.


Sevgi ve sağlıkla kalın…


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar