Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Mail: yazarlar30@teknikelektrik.com

Sanayi Üretiminde Son Gelişmeler

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 10/10/2014 günü açıklanan Sanayi üretimi verilerine göre; Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,4 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,5 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %2,0 azaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %0,3 arttı.


Burada bizi düşündüren ana konu, imalat sektöründe %2 oranında azalıştır.


Takvim etkisinde arınmış verilere göre ise; Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %5.2 artmış durumda.Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %11,3, imalat sanayi sektörü endeksi %4,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %7,7 arttı. Burada imalat sektöründe %4.3 artış dikkatimizi çekiyor.


Sanayi Üretim Endeksi ve Değişim Oranları (2010=100), Ağustos 2014

 


Aşağıdaki grafikte görüleceği üzere; Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre sanayi üretimi 2014 yılının ilk sekiz ayında 2013 yılındaki aynı döneme göre aylık bazda daha yüksek seviyede gerçekleşmiştir.


Mevsim ve takvim endeksinden arındırılmış sanayi üretim endeksi

 Takvim endeksinden arındırılmış verilerde de buna benzer bir durum görülmektedir.


Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %4,7 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Bu sektördeki üretim düşüşüne odaklanmak gerekiyor. Zira devam ettiği takdirde ödemelerde önemli aklamalarla karşılaşılabilir.


Aşağıdaki tabloda Ana Sanayi gruplarına göre endeks değişim oranları yer almaktadır. Herkesin ilgili olduğu sektöre bakmasında fayda var.

 

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %25,9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, %14,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı, %11,3 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti. 


İmalat sanayinde Ağustos ayı üretimi bir önceki aya göre %25.9 düşen temel eczacılık sektörü önemli bir üretim daralması yaşamaktadır. Üçüncü durumda olan elektrikli teçhizat imalatı %11.3 düşüşle dikkatimizi çekmektedir. Bu sektörlerle iş yapan firmaların özellikle tahsilat riskini iyi analiz etmeleri gerekiyor.


İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %13,9 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu artışı, %7,2 ile mobilya imalatı, %6,1 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti. 


Genel olarak bakıldığında geçen senenin üzerinde seyreden bir üretim verisi olmakla beraber, bazı sektörlerde üretimin önemli düşüşler kaydetmesi bu sektörlere ilişkin tedbirler alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Özellikle elektrikli teçhizat üretimi yapılan sektöre..


Saygılarımızla,


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar