Güldalı COŞKUN

Güldalı COŞKUN

Mail: yazarlar54@teknikelektrik.com

Kavramlar Süs Değil!

Değerli bir öğretmen kardeşim,  şöyle bir mesaj atmıştı: “Sen demokratken daha güzel bir insandın sana gıpta ederdim çok saygı duyardım. Saygı duymaya duyuyorum elbet, lakin AKP’li olduktan sonra senin için üzülüyorum. Onların ilk darbesini yiyecek kişi sensin. Devrimler önce kendi çocuklarını yermiş AKP’nin ilk tokadını sen yiyeceksin Güldalı ablam. Senin gibi demokratik bir ablamın bu haramileri savunmasını anlamıyorum beni silme beni aydınlat; yoksa sende mi nemalanıyorsun zira başka şey gelmiyor aklıma böyle şeriatçi, yobaz,  hırsız bir güruhu savunmanın manası ne! Selam.”


Mesajı aldığımda, tatilde olduğumdan gecikmiştim. Bu mesajda yazılanlarla aynı şeyi paylaşacak çok kişi olduğunu bildiğimden, böyle bir yöntemi seçerek cevap veriyorum. Öncelikle bu kişisel bir yazı gibi durmakla beraber, benim gibi düşünenler adına da kısmen yanıt olacağından; ülkenin, karşıtlıklar açısından naçizane, bir çeşit fotoğrafını sergilemeye çalışacağım.


İlk okuduğumda mesajı, ‘demokrat’ sözcüğü dikkatimi çekti. Zaten, her şey bu sözcüklere kendi yüklediğimiz anlamla başlıyordu. Yine ‘çağdaş’, ‘aydın /yobaz’, ‘özgür /lük’ ve ‘demokrasi’ gibi kavramlar her kesim tarafından karada havada bolca kullanıldığı halde, anlaşamıyorsak nedir sorun?


Her parti lideri, kürsüden “demokrasi” nutukları çekiyorken  “özgürlük”  ve “halkların kardeşliği” derken, aslında neyi diyor da, iletişimin en önemli aracı olan aynı sözcükler bile yetersiz kalıyor.


Durum buyken, insan hangi ortak zeminde buluşabilir ki. Her kesimden insan, madem bu kadar iyi şeyler istiyor ve anlaşamıyorsak ya milletçe zekâmızda sorun var ya da adı konulmamış bir hastalıktan muzdaripiz.


Elbette hiçbir topluluk homojen değildir. İçlerinde, arsızı da olur, hırsızı da.  Önemli olan, karşımıza çıktığında bunları ayıklamak, ölçüp biçip, hak ettiği yere göndermek.


Yolsuzluk neredeyse tüm dünyanın sorunu ve bunun önüne geçmek için de şeffaflaşmak ve daha çok demokrasi gerekiyor. Peki bu, yolsuzluklardan şikayet edenler, gerçekten demokrasi istiyor mu, yoksa her devirde siyasette etkili olan bu söylemle, karşıtını yıpratarak, eski yolsuzluk günlerini mi özlüyor!


Bu ülkede, bir gecede boşalan bankalar, İSKİ skandalları, deprem paralarıyla ödenen maaşlar, devalüasyonlarla voleyi vuranlar, her gün artan temel gıda ederleri, trafikte, devlet dairelerinde  alenice  alınan rüşvetler, çok eski değil.


Yollar yol değil, alt yapı hizmeti yok, çöp yığınları, su ve elektrik kesintilerinin yanında, SSK yolsuzlukları, hamili kart yakinimdir vakaları da çok eski değil.


Tamamen bitti mi, hayır. Bitmesi acaba gerçekten tercih ediliyor mu? Duyarsınız, esnaf muhabbetlerinde, konu komşu ayak üstü laflarken; “ bir tanıdık bakıyoruz, şu oğlanın/kızın /damadın işini halletmek için” diye. Dinleyen de ama “bu doğru değil” demiyor. Fırsatını bulan herkes, “adamını” arıyor ama yine herkes, pek masum rollerinde.


İyi de bu politikacılar da özel imalat değiller ya, içimizden birileri ve zihniyeti de en az bizim kadar faydacılık peşinde.  Yobaz ve şeriatçı demiş kardeşim bunlar için. İçlerinde böyle olanlar vardır da, Şeriatı getirmedikleri açık.


Ayrıca sunulan programda, diğerlerinden çok ilerde olduğunu görmüş, uygulamalarında da çoğundan iyi olduğunu düşünüyorsam, üzülmeyin, kendi düşen ağlamaz! Nemalanma işine cevap vermeyi bile zûl sayarım, klavye sürçtü kabul ederek!


Şimdi gelelim demokrat olup olmamaya!  Demokrat olmak bendenizce, çeşitli hak ve özgürlüklerde, tanıdıklarımın yanında, hiç bilmediğim, aynı ülkede yaşamaktan başka da ortak yanımın olmadığı her bireyle eşit olmak. Hala öyleyim de acaba sorun, kavramı farklı okumamızda mı! Ya da belki sadece lafa değil, nispeten daha iyisini ifa edene bakıyorumdur.


Yaşı yirmilerde olan gençlerin, AK Parti’den çok iyisini beklemelerini, onu,  geçmişi bilmedikleri için, daha kötü diye eleştirmelerini anlarım da onun dışındakileri asla anlayamam. Bazı uygulamaları yetersiz bulalım, eleştirelim ancak, “eski günleri aratıyor” söylemiyle karşı çıkmanın da art niyetli olduğunu düşünürüm.


AK Parti, bana-bize geldi. Biz AK Parti’ye gitmedik. Belki, bir kesim kişi ya da partilerin okuyamadığı budur. Biz hala yerimizdeyiz ve taleplerimiz bitmedi. AK Parti’den daha büyük bir hızla bize doğru koşana buyur ederiz. Görünüşe göre, yine daha iyi koşan da, AK Partili gençlerden çıkacak ve eksikleri de onlar tamamlayacaklar.  Çünkü, diğer tarafın gençleri, kavramları aksesuar olarak kullanırken, içerik analizine vakıf olamadılar.


AK Parti, bu ülkenin, bu coğrafyanın, radikallerin, demokratların, sağcıların, solcuların ve hatta kendilerinin bile turnusolüdür. İktidar da o, muhalefet de . Siyasi literatüre geçecek kadar da alışılmışın dışında bir parti. Büyük fotoğrafa bakınca bir 15 yıl daha AK Parti var olacak gibi.


Kavramların içini doldurup uygulama azmiyle, onu yenebilirsiniz. Boş laf ve hamasetle değil…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar