Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

İşletmelerde Kaizen Felsefesi

“Dünyada İlerleme kaydedenler, adım adım gitmeye konsantre olmuş kişilerdir” OG MANDİO

Kaizen, Japoncadaki kai değişim ve zen daha iyi anlamına gelen kelimelerin birleşimi ile oluşan, sürekli iyileştirme anlamına gelir. Öncelikli amacı üretimdeki süreci küçük ama etkili değişikler ile daha iyi hale getirmektir. Sonuçların daha iyi olabilmesi, proseslerin iyileştirilmesine bağlı olduğu için kaizen, üretimde prosese öncelik tanıyan bir yöntemdir.


Sorunları çözüm aşamasında, farklı görevleri bulunan ekipleri oluşturarak sorunlara kökten çözüm bulunması hedeflenir. Burada amaç geçici çözümlerden çok kalıcı çözümlerle sürecin devamlılığını sağlamaktır. Büyük buluşları küçük adımlar ile iyileştirerek geliştirmek Kaizen’in temelinde yatan düşüncedir. Batıda ilerleme büyük buluşlar ve yatırımlarla gerçekleştiği halde Japonya’da bu buluşların küçük iyileştirmeler ile daha verimli hale getirilmesi ve ileriye götürülmesi ile olmuştur. Nagazaki ve Hiroşima’ya atılan atom bombalarından sonra kısa sürede Japonya’nın bugünkü durumuna gelmesinin temelinde bu kalite ve iyileştirme mantığı yatmaktadır.


Kaizen için israflar aşağıdaki 7 maddede toplanmıştır :

-Aşırı Üretim

-Katma değeri olmayan hammadde üretimi

-Taşımada israf

-Hurda, tekrar çalışma veya büyük maliyeti olan kusurlar

-Müşterinin aslında istemediği, proses zaafından kaynaklanan gereksiz işlem

-Prosesi tamamlamak için insanların gereğinden fazla hareketi

-İnsan veya makinelerin iş çevrim süresinin bitmesini beklemeleri

Üretimin doğal yapısındaki planlamaya uygun ve sonuç elde edimi için gerekli harcamalar - personel, bakım, amortisman gibi giderler - israf değildir. Şirketlerdeki her bolümden insanların katıldığı ve tüm bölümlerdeki gelişmeyi hedefleyen bir sistemdir. Temelinde şirketlerin yaptığı israfları, müşterilerinin katlanması gerekmez diye düşünür.


Ortaya çıkan sorunları bir iyileştirme fırsatı olarak değerlendiren bu felsefe, yerli ve yabancı bir çok şirkette kalkınma hamlesi olarak görülmüştür. Sorunun olmadığı yerde gelişim de olmaz deyip, yazımızı noktalayalım. Kazançlı ve huzurlu bir ay diliyorum.



Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar