Mustafa Armağan

Mustafa Armağan

Mail: mustafa.armagan@derintarih.com

Gözardı Etmeyin!

2015 yılında elde edilen kira gelirlerinin beyanı 01.03.2016 ve 25.03.2016 tarihleri arasında yapılmalıdır. Tabi burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus mesken veya işyeri olarak kira geliri elde edenlerin bu gelirlerini beyan edip etmeyeceğidir. 2015 yılı için geçerli olmak üzere mesken kiralarında 3.600 TL, işyeri kiralarında brüt 29.000 TL’nin aşılması halinde beyan edilmesi gerekmektedir. Bu tutarlardan daha fazla kira geliri elde ettiği halde beyandan kaçınanların daha sonra cezalı ve gecikme faizli vergiler ile karşı karşıya kalmaları aşikardır. Maliye Bakanlığı tarafından ilişkili bütün kurumlardan (Bankalar, Tapu, Ptt, Dask, Elektrik - Su – Dağıtım şirketleri, Toki vb. ) gerekli bilgiler temin edilerek herhangi bir vergi kaybının oluşmaması amaçlanmaktadır. 


Mesken ve İşyeri kira gelirlerinde önemli bazı hususları aşağı da sıralayarak sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.


Mesken Kiralarında 

* 2015 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam mesken kira geliri 3.600 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar.

*2015 yılı için 3.600 TL istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.

*Bu istisna sadece tek mesken için uygulanacak olup birden fazla mesken kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.

* Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.

* Sadece mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamazlar.

*Mesken kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler. Fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.

*Götürü gider yöntemini seçenlerin mesken kira gelirinden 3.600 TL istisna düşüldükten sonra %25 oranında indirim uygulanır.

* Gerçek gider yöntemini seçenler sahibi bulunduğu konutu kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2015 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak yazabileceklerdir.

* Gerçek gider yöntemini seçenler kiraya verdikleri mesken için yapılan borç ödemelerinin sadece faiz kısmını gider olarak yazabilirler.

*Gerçek gider yöntemini seçenler sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkulleri için elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5’i tutarında gider olarak gösterebilirler.

*Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.

* Mesken kirası elde edip beyan vermeyen veya eksik beyan edenler 3.600 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.


İşyeri Kiralarında

*2015 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam işyeri kira geliri 29.000 TL üzeri olanlar beyannamevermek zorundadırlar.

 *Bir işyerine birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu işyerinden elde edilen kira gelirden her bir ortağın hissesine düşen kira gelirinin 29.000 TL tutarı aşması halinde ayrı ayrı beyanname vermek zorundadırlar.

 *İşyeri kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.

*Götürü gider yöntemini seçenlerin işyeri kira gelirinden %25 oranında indirim uygulanır.

*Kiraya verilen gayrimenkul elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5’i tutarında indirim sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller bu indirimden yararlanamayacaktır.

 *Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.

* İşyerlerini Basit Usul’e tabi mükelleflere kiraya verenlerin 01/01/2015-31/12/2015 tarihleri arasında elde ettikleri kira gelirleri 1.600TL yi geçiyorsa GMSİ-Kira Beyannamesi vermeleri gerekmektedir.


Tabi burada kısaca sıraladığımız maddeler genel ve özet halinde sıralanmıştır. Eğer bir kira geliriniz var ise kendi durumunuzu sübjektif olarak değerlendirmeli, size ve gayrimenkulünüze ait bilgilerin birçok kurum tarafından bilindiği ve paylaşıldığı göz önünde bulundurularak beyandan kaçınmamanızı tavsiye ederim. 


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar