Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Mail: yazarlar30@teknikelektrik.com

Elektrik Elektronik Sektöründe Verilerin Bize Verdiği Mesajlar

TCMB tarafından yayımlanan kapasite kullanım oranı verilerine göre  bilgisayar, elektronik ve optik ürünleri imalatı yapan sektörde kapasite kullanım oranı Ekim 2014 ayında 86,7 olarak gerçekleşmiştir. son 2 aya göre yükseliş gösteren oran 2013 yılı Ekim ayına (87,4) göre hafif düşük olsa da diğer sektörlere göre oldukça istikrarlı bir görünüm vermektedir. Oran diğer sektörlere ve Türkiye ortalaması olan 74.9 oranına göre oldukça yüksektir. Elektrikli teçhizat üretiminde ise kapasite kullanım oranı 75.2 olarak diğer sektöre göre daha düşüktür. Geçen sene Ekim ayında 80.7 olarak gerçekleşen kapasite kullanım oranı bu sene son derece istikrarsız bir görüntü sergilemektedir. Bazı aylarda 68.8 seviyelerine kadar düşen oran 77 seviyelerine kadar da yükselebilmektedir. Ancak genel olarak 2013 yılının altında bir görünüm sergilemektedir.


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan dış ticaret verilerine baktığımızda elektrikli makine ve cihazları,ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazlarında ihracat Eylül ayında %6.4 artmış, Ocak-Eylül döneminde ise %4.1 artış kaydedilmiştir. Aylık bazda artış %4.6 olan Türkiye ortalamasının üzerinde iken Ocak-Eylül döneminde %5.5 Türkiye ortalamasının altındadır. Aylık bazda memnun edici ihracat performansı yılbaşından Eylül sonuna kadar olan dönemde maalesef yeterli görünmemektedir. İthalat verilerine baktığımızda Eylül ayında aynı ürünlerin ithalatı %5.7 azalırken Ocak-Eylül döneminde %1.9 artmıştır. Aynı dönemde Türkiye ortalaması % 4,2 azaldığından bu artış dikkat çekicidir.


Perakende satış hacim endeksine baktığımızda Eylül 2014 ayında bir önceki aya göre elektrikli eşya ve mobilya  satışları %4.2 bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %1,5 arttı, Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla Eylül 2014 ayında Eylül 2013 ayına göre bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %3,4 arttı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %4,1 azaldı. Bu azalış iç pazarda cirolarda sıkıntı olabileceği görüntüsü vermektedir. Bu sektörde %4.1 ihracat artışı sektörün can simidi olmuştur. Yurtiçi piyasada ciro azalışı devam ettiği takdirde sektörde gerek yatırımlarda gerekse tahsilat kalitesinde önemli bozulmalar olabilir. Bu durum bankalar nezdinde sektör kredi limitlerinin düşürülmesiyle sonuçlanabilecek bir gidişe neden olabileceğinden dış kaynak kalitesine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. 


Saygılarımla,


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar