Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

EKONOMİK BUHRANLARDA DEVLET-ŞİRKET DAYANIŞMASI

Risk Yönetimi


 Şirketlerin gelecekte çıkacak sorunlara ilişkin bir liste hazırlamaları zor dönemlerde son derece faydalı olacaktır. Öncelikle bu riskleri listelemek, sonra bunların gelme olasılığını tespit etmek, arkasından hasarları tutar olarak tahmin etmek ve beklenen değerleri hesaplamak gerekir. En son olarak da bunları önleyecek tedbirleri yazarak, bu önleyici tedbirlerin bize maliyeti bulunmalıdır. Bu riskler bilgi işlem verilerine saldırıdan elektrik kesintisine, potansiyel müşteri kayıplarından beklenen vergi cezalarına kadar geniş bir çerçevede listelenebilir. Özellikle kriz dönemlerinde tahsilattaki kayıplar ve artan finansman maliyetleri gibi konuların listemizde olması önemlidir. Krizler oluştuktan sonra tedavi etmektense oluşmadan önceki uyarıları takip etmek ve koruyucu önlemler almak önemlidir. Yani şirket yöneticileri, danışmanları, denetçileri böylesi zor dönemlerde koruyucu hekimlik yapmalıdır. 


Asgari Ücret Desteği


Asgari ücret zammı arkasından işverenlerce merakla beklenen asgari ücret desteği belli oldu. Bu destek 2019 yılı boyunca sürecek. Ortalama sigorta sayısı 500’ün altında olan iş yerleri için günlük 5 TL, 500 ve üzerinde olan iş yerleri için günlük 3,36 TL destek sağlanacak. Sigorta prim borçlarını yapılandıran işletmeler de asgari ücret desteğinden yararlanabilecek. Destekten yararlanacak işletmelerin işçi sayısının, geçen yıl aylık bazdaki en düşük işçi sayısının altına düşmemesi zorunluluğu getirildi. Örneğin, 2018 Haziran’da 12, diğer aylarda 14 işçi çalıştırmış olan bir iş yerinde bu sene 10 işçi çalıştırılıyorsa destek verilmeyecek.


Yenilenebilir Enerji Üretiminde Artış


Enerji piyasa düzenleme kurulunun elektrik piyasası raporuna göre, geçen yıl güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretimi yaklaşık %487 oranında arttı. Diğer yenilenebilir kaynaklardan biri olan rüzgardan üretim %83, akarsulardan üretilen elektrik %25, jeotermal kaynaklardan üretim %18 arttı. Dileğimiz bu üretimlerin daha da artarak devam etmesidir.

Ülkemizin içinde bulunduğu zor ekonomik koşullarda, şirket yönetmek zor zanaat.  Bu şartlarda; panik yapmamak, kötümser olmamak yerine, üzerimizde düşen vazifeleri yapmak ve gereken tedbirleri almak yerinde olacaktır.  Krizde de büyüyen şirketler olacağı gibi, bu şartlarda ayakta kalmak da başarıdır. Soğukkanlı olmamak hatalı kararlar vermeye neden olabilir. Ticaret savaşları gibi bizim dışımızda olan önemli dış sebepleri yönetmemiz mümkün olmayacağı için, yöneticiler kendi sorumluluklarımızı yerine getirmekle uğraşmalıyız. O yüzden ayağımızı yere sağlam basmalı, gereken yerlerde uzmanlardan destek almak gerekir. 

Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar