Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

Dünya Ekonomi Ligindeki Çetin Liderlik Mücadelesi

Mali danışmanlık firması PWC’ye göre önümüzdeki 25-30 yılda ekonomide en büyük ülkelerin ekonomilerinin büyüklüğüne göre sıralama değişecek. Bu öngörüyü incelediğim zaman, bu görüşte haklılık payı olduğunu görüyorum. Çünkü büyüme trendleri, nüfus artışı, işçilik maliyeti gibi kriterleri ele aldığımızda bu ön görünün alt yapısını dolduruyor, sağlam dayanaklar buluyorum.  Biraz rakamların diline kulak verecek olur isek; şu verileri görürüz :  2017 yılında, %24.3 ile dünya ekonomisinin dörtte birinde pay sahibi olan ABD, 18 trilyon dolarlık büyüklükle dünyanın en büyük ekonomisi konumunda. Bununla birlikte 11 trilyon dolarla ikinci sırada olan Çin,  Dünya Bankası rakamlarına göre, ABD’yi geçeceği öngörülüyor. Japonya ise 14.8 payla 4.4 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü var. Sıralamayı 3.4 trilyonla Almanya, 2.9 trilyonla İngiltere ve 2.4 trilyonla Fransa takip ediyor. Bu 3 Avrupa ülkesine Hindistan yedinci sırada 2.1 trilyonla takip ediyor.1.8 trilyonla İtalya ve Brezilya sekizinciliği paylaşıyor.


IMF’ye göre Çin, 6.7 büyüme hızı ile en hızlı gelişen ülke. En büyük ekonominin sahibi ABD ise 1.6 büyüme hızı ile listeye giremiyor.  PricewaterhouseCoopers’a göre 2050 yılında Çin, ABD’yi geçerek en büyük ekonomi unvanını alacak. Hindistan ikinci, birinci ABD ise üçüncü sıraya gerileyecek. İngiltere onuncu, Fransa ise ilk on listesinden çıkacak.

Benim görüşüm ise, bu ön görünün dayanağını trendsel olarak doğrulasam da, bu uzun vadeli persfektifi şimdiden mutlak doğru olarak görmemiz mümkün değil. Çünkü elimizde şu andan bilemediğimiz veriler ve olaylar olacaktır. Yatırımlar, krizler, savaşlar, iktidardaki değişen ideolojiler, yapay zeka ve teknolojik gelişmelerin hızı  gibi bir çok bilinmez alanlar var.


         Yapay zeka demişken; dünyadaki teknolojik gelişmelerin hızı, ivmesi her geçen gün artmaktadır. Günümüzde şirketler ve devletler dijitalleşme ve teknoloji için yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapıyorlar. 2025 yılında, şirket yönetim kurullarında bir üyenin yapay zekâ olma olasılığı üzerine duruluyor. Yapay zekâ, diğer bilim ve teknolojilerle birleşirse bugün dünyadaki ekonomik büyüklük 78 trilyondan 10 yıllık dönemde 120 trilyon dolara çıkacağı bekleniyor.

      

   Bu yıl önümüzdeki aylardaki yazılarımda, yapay zekaya, yapay zekanın ekonomiye, iş dünyasına ve etik değerlere etksine daha çok yer vermeye çalışacağım. Herkese; hayırlı, bereketli ve bol kazançlar dilerim.


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar