Mustafa Armağan

Mustafa Armağan

Mail: mustafa.armagan@derintarih.com

2016 İlk ‘’Torba’’ Çıktı

Artık normal hale gelen TORBA kanunlara 2016 yılında bir yenisi daha eklendi. Eskiden daha uzun aralıklarla çıkan torba yasalar son zamanlarda çok sık aralıklarla görülmeye başlandı. Toplumun farklı kesimlerinin beklentilerini karşılayan torba yasalar çıkarılmıştır. Çıkarılan son TORBA kanun ile aşağıda bahsedeceğimiz değişiklik ve yenilikler hayatımıza girmiş bulunmaktadır.

 

• Asgari ücretin net olarak 1.300 TL ye çıkarılması nedeniyle işveren üzerine yüklenen ek maliyete destek olmak amacıyla, geçen yıl (2015) aylık brüt 2.550 TL ve altı ücret alan işçilere ait işveren sigorta primlerinin her işçi için 100 TL’lik sigorta primi Hazinece karşılanacak.  Ancak 2016 yılına ait aylık hizmet ve prim belgelerini yasal süresinde bildirmeyen, primleri zamanında ödemeyen, Sigortasız işçi çalıştıran, idari prim cezası ve gecikme cezası vb. olanlar tabi ki bu haktan faydalanamayacaklardır.

 

• Linyit ve taş kömürü çıkaran maden işletmelerinde fazla çalışma ücretleri, yıllık izinlerinin arttırılması, çalışma süresinin 37,5 saate düşürülmesi, çalışanların ücretinin asgari ücretin 2 katından az olmayacağı için artan maliyetlerinin karşılanacağı. Bu destekler bakanlık bütçesine konan ödeneklerden karşılanacaktır.

 

• Kadın işçiler doğum izinlerinden sonra birinci doğumdan sonra 60, ikinci doğumdan sonra 120, üçüncü doğumdan sonra 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecekler. 3 yaşından küçük çocukları evlat edinenlerde bu haktan faydalanabilecekler. Doğal olarak bu izinden faydalananlar süt izninden yararlanamayacaklar. Bu haktan yararlanmak isteyen kadın işçilerin doğum tarihi veya evlat edinme tarihinden itibaren geriye dönük son üç yılda 600 gün prim ödemesi olması lazım.

•Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerden birinin, İş Kanunu’nda düzenlenmiş olan kısmi çalışma hakkı talepleri karşılanacak. Eşi çalışmayan ebeveynler düzenlemeden yararlanamayacak. Bu hükümden evlat edinenlerde faydalanabilecekler.

 

• Üç yaşını doldurmamış çocukları evlat edinen işçilere 8 hafta izin verilecek.

 

• Bağkur’lu emeklilerden yapılan Sosyal Güvenlik Kesintileri kaldırılacak.

 

• Mali tatilin sona erdiği günü izleyen 5 gün içinde biten, bu düzenleme kapsamında ki kanuni ve idari süreler, mali tatili izleyen tarihten itibaren 5.günün mesai bitiminde sona ermiş olacak.

 

Tabi bu bahsettiğimiz değişiklik ve yenilikler iş hayatına yönelik olanlar adı üstünde çıkarılan kanun TORBA olduğu için içerisinde farklı kesimleri ilgilendiren düzenlemelerde mevcuttur. Biz burada sadece işçi ve işverenlere yönelik olanlardan kısaca bahsetmekte yarar gördük. Çıkarılan kanunların herkese hayırlı olması dileğiyle.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar