Tuzla (Bosna Hersek)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tuzla (Bosna Hersek)

Tuzla, Saraybosna ve Banja Luka’dan sonra Bosna-Hersek’in üçüncü büyük şehridir. Adını şehir merkezinin altında bulunan tuz yataklarından alan şehrin ilk ismi Boşnakçada tuz anlamına gelen Soli’ydi. Daha sonra Roma İmparatorluğu döneminde Salinas olmuş; en son olarak Osmanlı egemenliğinde olduğu dönem şehrin ismi Türkçeleşerek Tuzla olmuştur.


Tuzla Orta Avrupa’nın tek tuz yatağına sahip olmasının yanı sıra Avrupa’nın da en önemli tuz yataklarına sahiptir. Kentte bugün tuz üretiminin yapılmıyor olmasının nedeni zamanında yapılan kazılar, açılan kuyular, tünellerin tehlike arz etmeye başlaması ve üretim yerine zarar gören yapıların kurtarılmasına çalışılmasıdır.


Tuzla, aynı ismi taşıyan Tuzlanski kantonun içerisinde yer alır. 


Majevica dağının eteklerinde, Jala nehrinin yakınlarındadır. Nispeten ılımlı denilebilecek karasal bir iklim görülür. Tuzla’nın neolitik dönemdeki varlığına ilişkin yeterince kanıt vardır. 6000 yıl öncesine ait toplu yaşamla ilgili bulgular şehrin Avrupa’nın en eski yerleşimlerinden biri olduğunu ortaya koyar.


Doğal güzellikler, tarihi eserler

Tuzla, doğal güzelliklere sahip bir kent. Yakın çevresindeki tuzlu su kaplıcaları yüzyıllardır kullanılıyor. Avrupa’daki tek tuz gölü olan Panonica gölü ise şehir merkezinin hemen yanında. Bu küçücük göl, koyu mavi sularıyla halkın en çok vakit geçirdiği yerlerden biri ve turistlerin de ilgi odağı. Yaz aylarında piknik yapmak ya da serinlemek için ideal.


Tuzla’da bir çok tarihi eser de yer alıyor. En göze çarpanlar Osmanlı eserleri. Örneğin, şehir merkezindeki Turalı Bey Camii 16. yüzyılda inşa edilmiş. Göz alıcı bir minaresi olsa da, dini bir yapıdan çok lüks bir konutu andırıyor. Bulunduğu caddenin adı da “Turalı Bey Caddesi”. “Çarşı meydanı”nda ise, yine 16. yüzyıldan kalma “Çarşı Camii” var. Çarşı meydanının “Çeşme”si de çok ünlü. Osmanlı eseri olan çeşme turistlerin en çok resim çektikleri yerlerden biri. Yine 16. yüzyıl ürünü olan “Sarina Camii” de bronz şerefesi ile dikkat çekiyor.


Tuzla’da, 19. yüzyıl yapımı, görkemli bir de Ortodoks Kilisesi var. Neo-klasik tarzda inşa edilmiş. Şehir merkezinin hemen yakınında. 


Bu bölgedeki binalar genelde küçük boyutlu. Farklı dönemlerde ve farklı tarzlarda inşa edilmişler. Bazısı klasik, bazısı barok, bazısı da Avusturya-Macaristan tarzını yansıtıyor. Fakat hepsi inanılmaz bir uyum içinde ve tartışılmaz bir estetik sergiliyorlar. Şehrin içinden geçen Jala ırmağıüzerindeki Kipovi Köprüsü’nü süsleyen heykelleri de unutmamak lâzım.


Tuzla nerededir?

Tuzla, Balkan Yarımadası’nda bulunan Bosna-Hersek’in bir şehridir. Tuzla Kantonu’nun içinde yer alır, kuzeyde Majevica, güneybatıda Ozren, Konjuh ve Javornic dağlarıyla çevrilidir.


Tuzla’ya Ne Zaman Gidilir?

Avrupa’daki tek tuz gölü olan Panonica Gölü’nü görmek, şehrin tuzlu su kaplıcalarından faydalanmak gibi aktviteler için yılın her mevsiminde Tuzla’ya gidilebilir. Kışları soğuk ve kayak için elverişli bir kent olsa da şehir, genel itibariyle ılıman bir havaya sahiptir.

 

Tuzla’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den karayolu ile Tuzla’ya varmak mümkündür. Ancak bu, yaklaşık 13 saatlik bir yolculuk demektir. Dolayısıyla havayolunu tercih etmek daha akıllıca olacaktır. 


Tercihini havayolundan kullananların, her ne kadar Tuzla’da havaalanı olsa da Türkiye’den uçuş olmadığı için,uluslararası havayolu şirketleri ile Saraybosna’ya uçmaları önerilir. Saraybosna’dan Tuzla’ya yaklaşık iki saat sürecek bir kara yolculuğuyla varılabilir.


Tuzla Mutfağı

Geçmişten günümüze çok uluslu bir ülke olma özelliğini taşına Bosna-Hersek’in mutfağı da bu çeşitlilikten nasibini almıştır. Cevapi, Boşnak böreği, Klepe ve Pita ekmekleri ülkenin yöresel lezzetleri arasındadır.


Tuzla Resmi Dili

Bosna-Hersek’te toplam 3 resmi dil konuşulmaktadır. Bunlar Boşnakça, Sırpça ve Hırvatçadır. Tuzla’da Boşnak halkın sayısı daha fazla olduğu için en yaygın olarak konuşulan dil Boşnakçadır. 


Bosna-Hersek sınırları içerisinde yer alan Tuzla şehrinin para birimi Konvertıbıl Mark’tır. 1 TL yaklaşık 0,60 konvertıbıl markıdır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye Kupası'nda Son Çeyrek Finalist Belli OluyorÖnceki Haber

Türkiye Kupası'nda Son Çeyrek Finalist B...

Türk Ordusu Ablukaya aldı! Yanına Bile YaklaşamadılarSonraki Haber

Türk Ordusu Ablukaya aldı! Yanına Bile Y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar