Suudi Arabistan'ın Modern Şehri; Cidde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Suudi Arabistan'ın Modern Şehri; Cidde

ülkenin kuzeyinde, Kızıldeniz kıyısında Mekke yakınlarında kurulmuş olan Cidde kenti, Suudi Arabistan’ın Riyad’dan sonra en büyük ikinci şehridir. Şehirde kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır.


İklim / Hava Durumu

Sert ve sıcak çöl ikliminin hakim olduğu Cidde iç kesimlere nazaran sahil şeridinde olması nedeni ile biraz daha yumuşak bir havaya sahiptir. Yazlar 45 derece, kışlar 20 derecelerde seyretmektedir.


Nasıl Gidilir?

THY ve Saudi Arabian Airlines’ın İstanbul’dan Cidde’ye direkt uçuşu bulunmaktadır. Uçuş süresi yaklaşık 3 saat 45 dakikadır.


Ne Zaman Gidilir?

Yazların aşırı sıcak geçmesi nedeniyle, kış aylarında seyahat etmek daha uygundur 


Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir?

Cidde, aklınıza gelebilecek bütün mutfaklardan lezzetler sunan bir menüye sahiptir. İtalya, Orta Doğu, Fars, Fransa, geleneksel mutfaklar, örnek olarak gösterilebilir.


Kentte yaşayan farklı etnik kökenli nüfus yapısı, oldukça zengin bir geleneksel mutfağı ortaya çıkarmıştır. Nejdi Kabsa ve Yemeni Mandi, geleneksel Suudi mutfağının en önemli tatları arasında yer alır. Izgara et, ulusal mutfakta apayrı bir yere sahiptir. Kavurma, köfte ve kebap, bu tür lezzetlerin başında gelir. Öte yandan Cidde, dünyaca ünlü fast-food zincirlerine ev sahipliği yapan bir kenttir.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Antik kent bölümü,

Kızıl Deniz sahilindeki Ortaçağ kalıntıları,

Eski kent bölgesi, Al-Balad bölgesi,

Sharbatly ve Naseef evleri,

Kral Fahd Su Fiskiyesi 

Ulusal Ticaret Bankası,Cidde Belediye Kulesi,


Ne Yapılır?

Lüks yaşam, Cidde’de hemen göze çarpar. Yedi yıldızlı oteller, modern binalar, geniş bulvarlar, antik kent bölümü ve Kızıl Deniz sahilindeki Ortaçağ kalıntıları, kentin en etkileyici parçalarıdır. Kentin eski bölümü, geleneksel evler ile süslüdür. Al-Balad, yan yana duran görkemli gökdelenlere ve tarihi binalara ev sahipliği yapar. Kızıl Deniz sahilinden alınan mercan kayalarından yapılmış buradaki evlerden Sharbatly ve Naseef, en ilgi çekenleridir. 1980’li yıllarda inşa edilmiş olan Kral Fahd Su Fiskiyesi, suyu 312 m yüksekliğe kadar püskürtür. 


Limanda yer alan bu eser, dünyanın en yükseğe su püskürten fiskiyesidir. Aydınlatılmış renkli görüntüleriyle geceleyin bambaşka bir büyüye sahiptir. 


Ulusal Ticaret Bankası, Suudi Arabistan’daki en uzun binalarıdır ülkenin ilk bankasıdır. Ayrıca, Cidde metropolünün merkezi konumundaki Cidde Belediye Kulesi, ülkedeki diğer yüksek kulelerdendir. Cidde, çok sayıda gezilebilecek tatil bölgesine sahiptir. 


Durrat Al-Arouse, bunların en çarpıcı ve mükemmel olanıdır. Bu turizm köyü;

ticaret merkezlerine, alışveriş mekanlarına, otellere, dinlenme yerlerine, eğlence parklarına, golf kulüpleri ve daha birçok olanağa ev sahipliği yapar.


Gece Hayatı

Tüm Körfez ülkelerinde olduğu gibi gündüzlerin aşırı sıcak geçmesi, Arapların gece gezmesine ve alışveriş merkezlerinin geç saatlere kadar açık olmasına neden olmaktadır. Tüm alışveriş merkezlerinde ve merkezi lokasyonlarda hayat geç saatlere kadar devam eder.


Alışveriş / Ne Alınır?

Tahliya, Cidde’nin en gözde alışveriş caddesidir. Bu önemli moda caddesi; dünyaca ünlü zincir mağzalarını bulunduran çok sayıda lüks mağaza ve butiğe ev sahipliği yapar. Kentin tarihi bölümü olan Al-Balad; lüks alışveriş merkezlerine, geleneksel sokak satıcılarına ve açık hava pazarlarına ev sahipliği yapar. Mahmood Saeed

Alandalus, Cidde’nin en büyük alışveriş merkezlerindendir.


Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler 

Riyad’a göre çok daha lüks ve modern bir kenttir. Ancak yine burada da tüm ülkede olduğu gibi kılık kıyafet konusunda dikkatli davranılmalıdır. Şehirde çok sayıda 7 yıldızlı otel ve lüks restoranlar olsa da otellerde dahi alkol bulunmamaktadır.


 Ramazan döneminde yiyecek içecek satan dükkanlar ve restoranlar kapalıdır. Ülkemizden Cidde’ye yapılan turlar oldukça seyrektir.  Kaynak: Wikipekia, Gezimanya


Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İnsanların Toplandığı Şehir; KüfeÖnceki Haber

İnsanların Toplandığı Şehir; Küfe

Rus tehditine karşı Türkiye'nin B ve C planı hazırSonraki Haber

Rus tehditine karşı Türkiye'nin B ve C p...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar