Pazarcık / (Bulgaristan)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pazarcık / (Bulgaristan)

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın güneydoğusunda yer alan ve Kırım’dan gelen Tatarların 1418 yılında kurduğu Pazarcık şehri, ülkenin Osmanlı mimarisini yansıtan en otantik kentlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Eski adıyla ‘’Tatar Pazarı’’ olarak da bilinen şehir, İstanbul’dan Avrupa’ya uzanan yolda önemli bir geçit, aynı zamanda hanları ve kervansaraylarıyla zengin bir ticaret yeri olarak biliniyordu. Tarihi kaynaklara göre, şehrin kuruluşu Sultan II. Beyazıt döneminde (1481-1512) Kırım Tatarlarının yöreye yerleştirilmesine denk geliyor. Akıncıların kayıtlarında, 1472 yılı itibarıyla o zamanki Pazarcık’ın 105 haneden ibaret olduğu ve tümüyle Müslümanlar tarafından iskan edildiği belirtilmektedir. Osmanlı döneminde halkın tümü Müslüman Tatar, Türk ve yörüklerden oluşmaktaydı.

Şehrin ayakta duran tek camisi
Zamanla Yukarı Trakya Ovası’nın batısında önemli bir kavşak haline gelen şehirde ilk caminin şehrin kuzeyinde, günümüzde var olmayan Eski Cami olduğu ve kuruluşunun 1540 yılına dayandığı tahmin ediliyor. Pazarcık’ta daha sonra 18 cami daha inşa edilmiş olmasına rağmen günümüzde ayakta kalan tek cami, 25 metre yüksekliğindeki minaresiyle Kurşun Cami olarak bilinen Nazır Ağa Camisi. Nazır Ağa’nın 1667 yılında yaptırdığı cami, yöre halkı arasında Kurşun Cami olarak anılıyor. Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğünün himayesinde bulunan ve hala ibadete açık olan caminin içi ve avlusu, özellikle cuma günleri Pazarcık’ta yaşayan 20 bini aşkın Türk ve Roman kökenli Müslüman’ın buluşma yeri.


ULAŞIM
Pazarcık şehri, komşuları Sofya şehrine 100 km, Burgaz şehrine 260 km, Varna şehrine 314 km ve Filibe şehrine ise 357 km uzaklıktadır. Türkiye sınırı 200 km uzaklıktadır. Sırbistan sınırı ise 160 km uzaklıktadır.

NE YENİR-NE İÇİLİR
Buraya yolunuz düşerse: “Sirene” isimli yöresel lezzeti tatmalısınız. Çırpılmış yumurta ve peynir karışımı ile harmanlanarak hazırlanır. Sabah kahvaltısı ve öğle yemeklerinde yanında yoğurt ile birlikte servis edilir. Ayrıca bölgedeki birçok restoranda: bir salata olan “Shopska” sunuluyor. Ayrıca: “Kebabcheta” denen bir yemek türü vardır. 

GEZİLECEK YERLER
Merkez Meydan-Toptata-Konstantin Velickov Meydanı
Şehrin merkezindedir. Şehrin sembolü Saat kulesi vardır.
Memorial Of Ovenes Savadjayan-Ovanes Savadjayan Anıtı
Anıt: Ovanes Savadzhayan’a aittir ve 1878 yılında kasabayı yanmaktan kurtarmıştır.
Park Freedom Island-Svoboda Parkı-Ostrova Parkı-Özgürlük Adası
Şehrin güneyindedir. Parkın girişinde ücretsiz bir otopark vardır. Adada: anıtlar, havuzlar, heykeller, spor alanları, açık hava sahnesi, yüzme havuzu, oyun alanları, bahçeler ve kafeler vardır. Aleko Konstantinov’a ait bir anıt da bulunur. Zaten adada 50’den fazla heykelin bulunduğu en büyük açık hava heykel koleksiyonu vardır. Adada: dünyanın en uzun oturma bankı bulunuyor.
History Museum-Ana Müze Binası
Müze, 15 Konstantin Velichkov Meydanındadır.
Ethnografpical Museum
Otets Paisiy Street adresindedir. Hafta içi her gün saat: 09.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.
Kurshumlu Camii-Nazır Ağa Camii-Bullet Cami
Osmanlı döneminde yörede 20 cami inşa edilmiştir. Ancak, ayakta kalarak günümüze ulaşan tek camisidir.
Yunatsite Kazıları
Köyde “Yassı höyük” bulunmaktadır. MÖ 3’ncü yüzyıla dayanan bir yerleşim yeridir.
SAAT KULESİ
Şehir meydanındaki saat kulesi, Osmanlı döneminden kalmadır. Kule: 1741 yılında inşa edilmiş, ancak 1924 yılında yıkılmıştır. Çünkü Pazarcık’ta bulunan tüm Osmanlı yapıları aynı tarihte yıkılarak yok edilmiştir.
Church Of The Holy Mother Of God-Aziz Meryem Kilisesi
Şehirde kurulan ilk kilisedir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rus İktidarının Kalbinde / (Tania Rakhmanova)Önceki Haber

Rus İktidarının Kalbinde / (Tania Rakh...

Milli güreşçi Taha Akgül kariyerinde 9. kez Avrupa şampiyonu olduSonraki Haber

Milli güreşçi Taha Akgül kariyerinde 9....

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar