Ohri (Ohrid) (Makedonya)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ohri (Ohrid) (Makedonya)

Ohri (Makedonca: Охрид Ohrid; Arnavutça: Ohri veya Ohër; Yunanca: Αχρίδα, Ahrída), yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya’nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü’nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.

Ohri, yaklaşık 220.000 kişilik nüfustan oluşan Güneybatı Bölgesi’nin iktisadi, kültürel ve dinî merkezi ve Ohri Gölü’ndeki en büyük yerleşimdir. Kent yakınlarında Makedonya’nın iki uluslararası havalimanlarından biri olan Ohri Havalimanı bulunmaktadır.

Günümüzde Ohri turizm kenti olarak tanınır. İyi muhâfaza edilmiş eski kenti, Orta Çağ dönemine dayanan hisarları, yüksek sayıdaki kiliseleri, manastırları ve câmiîlerinin yanı sıra büyük, milyon yaşındaki gölü sadece Balkan ülkelerinden gelenleri değil, tüm Avrupa’dan ve Asya’nın bazı ülkelerinden gelen yabancıları kendine çekmektedir. UNESCO, 1979 yılında Ohri Gölü’nü, bir sene sonra da Ohri kentini UNESCO Dünya Mirasları listesine ekledi. 2010 yılında Yalova ile kardeş şehir olmuştur.

Makedonya’nın güneybatısında, Güneybatı Bölgesi sınırları içinde yer alır. Ohri Gölü’nün kuzey kısmında konumlanan şehir, Makedonya’nın en turistik bölgesinin içindedir. Balkanlar’ın birçok ülkesinden (özellikle denize kıyısı olmayan (Kosova ve Sırbistan) turist, tatillerini geçirmek için Ohri bölgesini tercih eder. 

 

Erken tarih

Arkeolojik bilgilere göre Ohri bölgesi 6000 yıllık bir yerleşim tarihine sahiptir. Bölgede bilinen ilk yerleşimciler Frigler ve Enheleler olarak belirtilir. MÖ 4. yüzyılda Ohri, Makedonya kralı II. Filip’in egemenliğine geçmiştir.

6. asırda Slavlar bölgede küçük idâri yapılar kurmuşlardır. Bu Slav bölgeleri 785 yılında 6. Konstantin tarafından Doğu Roma sınırlarına katılmıştır.

867 yılında şehir, Bulgarların egemenliğine girmiş; 990-1015 yılları arasında da Ohri, Birinci Bulgar Devleti’nin başkenti olmuştur.[4] Sonrasında, 1018 yılında Doğu Romalılar şehri tekrar ele geçirmişlerdir. 

Ohrid Gezilecek Yerler Listesi

Ohrid Gölü
1979 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenen Ohrid Gölü, turistik bakımdan şehrin en önemli noktaları arasında sayılıyor. Eşsiz manzarası ve huzurlu ortamı ile şehrin göz bebeği olan turistik göl, özel tekne turları sayesinde gezginlere unutulmaz anlar yaşatıyor.
 
Ohrid Kalesi
Muhteşem bir Ohrid şehir manzarasını ayaklarınız altına seren Ohrid Kalesi (Samuel’s Fortress), gölün manzarasını, güneşin doğunu ve batışını en iyi şekilde görebileceğiniz noktalar arasında yer alıyor. Şehrin en yüksek tepelerinden birine inşa edilmiş olan tarihi yapı, konumu nedeni ile bol bol fotoğraf çekmenize imkan sağlıyor.
Sveti Jovan Kaneo Kilisesi
Uçurumun hemen kenarında dik kayalıklar üzerinde inşa edilen ve şehrin en dikkat çekici yapıları arasında sayılan Sveti Jovan Kaneo Kilisesi‘nin (Church of St. John at Kaneo) geçmişi 13. yüzyıla kadar uzanıyor. Stevi Jovan Kaneo Kilisesi mimari özelliklerinin yanı sıra ünlü “Before the Rain” filminin çekildiği yer olması nedeni ile de dikkat çekiyor. Şehir ve Ohrid Gölü manzaralarını ziyaretçilerine sunan kiliseyi gezebilir ve ayrıca eski yapıda fotoğraf çekebilirsiniz.

St Sophia Kilisesi
9. yüzyılda inşaa edilen St Sophia Kilisesi (Church of St. Sophia), etkileyici mimari özellikleri ile Makedonya’nın sanat anlayışını gözler önüne seriyor. Osmanlı Devleti zamanında birtakım ilaveler ile camiye dönüştürülen kilise, Makedonya Osmanlı topraklarından ayrıldıktan sonra tekrar kilise haline getiriliyor. Tarihi dönüşümden kalan izlere daha yakından şahit olmak ve kilisenin bölgenin kültürünü yansıtan mimari yapısını görmek isterseniz kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
 
Ohrid Antik Tiyatrosu
Şehrin en önemli gezi noktalarından biri olan Ohrid Antik Tiyatrosu (Ancient Theatre of Ohrid), mimari yapısı ve mükemmel akustiği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Eski Ohrid bölgesinde yer alan antik tiyatro halen çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Pek çok kez restore edilerek Roma döneminden günümüze kadar gelebilen tiyatroyu keyifli vakit geçirmek için özellikle etkinlik zamanlarında ziyaret edebilirsiniz.
 
Saint Panteleimon
Bizans stilini yansıtan mimari yapısı ile ön plana çıkan Saint Panteleimon Kilisesi, son derece etkileyici detaylara sahip olan dış ve iç tasarımı ile ziyaretçilerinin ilgisini topluyor. Osmanlı Devleti yönetimi sırasında camiye dönüştürülen manastır, Ohrid Gölü ile birlikte görkemli bir manzara sunuyor.

Ali Paşa Camii
1573 yılında inşa edilen Ali Paşa Camii (Ali Pasha Mosque), ihtişamlı mimarisi ile dikkatleri üzerine çekiyor. İslami üslubu tam anlamı ile yansıtan dini yapı halen cami olarak kullanılıyor.
 
Ohri’ye nasıl gidilir
 
Ülkemizden Ohri’ye ulaşmak için daha çok karayolu tercih edilmektedir.Ohri’de havalimanı olsa da Türkiye’den uçuşlar pek sık bulunmaz ancak Tiran ve Üsküp’e uçup oradan  aktarma ile Ohri’ye ulaşmak mümkündür.
 
Ayrıca İstanbul’dan Ohri’ye yaklaşık 10 saate karayolu üzerinden ulaşabilirsiniz. (880km)

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Petrol ürünleri pazarında istihdam 200 binÖnceki Haber

Petrol ürünleri pazarında istihdam 200 b...

ÇANKAYA - Falih Rıfkı AtaySonraki Haber

ÇANKAYA - Falih Rıfkı Atay

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar