Mogadişu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mogadişu
Mogadişu (Somali dilinde: Muqdisho), Afrika’nın doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Somali devletinin başkentidir. Aynı zamanda Banaadir eyaletinin de merkezidir. Piri Reis’in Muğdiş dediği şehre Somali dilinde Muqdisho, Arapça kaynaklarda Makdeşû, İtalyanca’da Mogadiscio, Türkçe eserlerde Mogadişu (Magdişu) denilmektedir.

Mogadişu (Somali dilinde: Muqdisho), Afrika’nın doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Somali devletinin başkentidir. Aynı zamanda Banaadir eyaletinin de merkezidir. Piri Reis’in Muğdiş dediği şehre Somali dilinde Muqdisho, Arapça kaynaklarda Makdeşû, İtalyanca’da Mogadiscio, Türkçe eserlerde Mogadişu (Magdişu) denilmektedir.


Afrika’nın doğusundaki Somali ülkesinin en büyük şehri ve başkenti olan Mogadişu, Banaadir bölgesindeki Hint Okyanusu’nun kıyısındaki konumuyla yüzlerce yıldır önemli bir liman kenti olmuştur. Şehrin kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de, yüzyıllar boyunca bölgedeki farklı kolonilerin, beyliklerin ya da sultanların hüküm sürdüğü Mogadişu, yakın dönemde, 1871 yılında Zanzibar Sultanı’nın idaresine girmiştir. İtalya, Mogadişu’yu önce 1892’de kiralamış, ardından da 1905’te de satın almıştır. 1911 yılında İtalya Somali’yi sömürge ilan ederek Mogadişu’yu başkent yapmıştır. 1938’de İtalya’nın Etiyopya ile yaptığı savaş esnasında 50 bin kişinin yaşadığı şehirde nüfusun yüzde 40’ını İtalyanlar oluşturmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’nın Somali sömürgesi İngilizler tarafından işgal edildiyse de şehrin idaresi geçici olarak tekrar İtalya’ya bırakılmıştır. Somali 1960 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra Mogadişu, “Hint Okyanusu’nun Beyaz İncisi” olarak tanıtılmıştır. 1991’de Siad Barre rejimi ve iç savaş ile pek çok güç şehri kontrolü altına almaya çalışmıştır. 2000’li yılların başında bu durumların yarasını saran şehir, yoğun bir yeniden yapılanma dönemi geçirmiştir. Somali’nin başkenti olması sebebiyle pek çok önemli kurumun burada konumlandırılması, şehrin daha çabuk gelişmesini sağlamıştır. Şehir aynı zamanda, farklı kültürlere ev sahipliği yaptığından pek çok tarihi eser barındırmaktadır. 667 yılı civarında inşa edilen Arba’a Rukun Camii, 1928 yılında İtalyanlar’ın inşa ettiği Mogadişu Katedrali ya da Afrika Boynuzu’ndaki en büyük cami olan İslam Birliği Camii bunlardan bazılarıdır. Somali’nin en büyük limanının bulunduğu şehir, bir ticaret merkezi olarak da görülmektedir.


Mogadişu, farklı kültürlere ev sahipliği yaptığından pek çok tarihi eser barındırmaktadır. 667 yılı civarında inşa edilen Arba’a Rukun Camii, 1928 yılında İtalyanların inşa ettiği Mogadişu Katedrali ya da Afrika Boynuzu’ndaki en büyük cami olan İslam Birliği Camii bunlardan bazılarıdır. Mogadişu’da görülmesi gereken diğer yerler


Villa Somalia, Ulusal Kütüphane, Ulusal Tiyato, Ansaloti Pazarı.

Arba’a Rukun Camii

Arba Rucun olarak da anılan bu cami, şehrin en eski camilerindendir. 661 yılı civarında, Fakr ad-Din Camii ile eşzamanlı olarak inşa edilmiştir.

İslam Birliği Camii

10 bin kişilik kapasitesiyle Afrika Boynuzu’ndaki en büyük cami olan İslam Birliği Camii, 1987 yılında Suudi Fahd bin Abdul Aziz Al Saud derneğinin finansal desteğiyle inşa edilmiştir. 1990’da iç savaş döneminde kapanan cami, 2006 yılında İslam Mahkemeleri Birliği’nin iş dünyasından aldığı maddi yardımlarla hasar gören alanları yenilenerek tekrar açılmıştır.

Mogadişu Katedrali

Şehrin İtalya sömürgesi olduğu dönemde, 1928 yılında inşa edilen bu Katolik katedral, Normak Gotik tarzında tasarlanmıştır. Hem iç savaş hem de radikal İslamcı kesimin etkisiyle katedralin büyük bir kısmı zarar görmüştür. 2013 yılından bu yana yeniden inşa edilmesi beklenmektedir.

Mogadişu Nerededir? 

Afrika’nın doğusundaki Somali ülkesinin en büyük şehri ve başkenti olan Mogadişu, Banaadir bölgesindeki Hint Okyanusu’nun kıyısında yer almaktadır.


Mogadişu Ne Zaman Gidilir

Şehir, her ne kadar Ekvator’a yakın olsa ve tropikal bir iklime sahip olsa da, daha çok kuru bir havaya sahiptir. Hava sıcaklığı yıl boyunca en düşük ekim ve nisan ayında 17 derece ve en yüksek kasım-mart ayları arasında 32 derece civarında görülmektedir.


 Mogadişu’ye Nasıl Gidilir?

Uluslararası bir havalimanına sahip olan Mogadişu’ya Türkiye’den direkt olarak uçmak mümkündür.


Mogadişu’da Nerede Kalmalı? 

Halen gelişen ve yenilenmeye devam eden Mogadişu’da konaklama seçenekleri de her geçen gün artmaktadır. Şehir merkezi dışında özellikle iş seyahati yapanlar için havalimanı yakınında da oteller bulunmaktadır. 

Mogadişu Şehir İçi Ulaşım 

Halen gelişmeye devam eden Mogadişu’da en yaygın toplu taşıma aracı minibüslerdir. Bunun dışında “bajaj” adı verilen üç tekerlekli araçlara da binebilirsiniz. Bu araçlar nasıl pazarlık yaptığınıza bağlı olarak çoğu zaman minibüs ve taksiden daha ucuz bir alternatifler olmaktadır. Sarı taksiler ise sizi 5 dolar karşılığında tüm şehri boydan boya götürebilir. 


Mogadişu Mutfağı 

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Mogadişu’nun yemek kültüründe pek çoğunun izleri görülmektedir. En önemli unsur, tüm yemeklerin “helal” olma zorunluluğudur. Yani, domuz eti ya da alkol kullanımı yoktur. Akşam yemeği genelde saat 21.00 itibariyle yenmektedir. Yemeklerde çok fazla kullanılan pirinç, kimi zaman içine kimyon, kakule, karanfil ve adaçayı eklenerek ana yemeğe dönüştürülmektedir. Tatlı olaraksa helva tercih edilmektedir.


Mogadişu Para Birimi 

Somali ülkesindeki Mogadişu şehrinin para birimi Somali Şilini’dir. 1 TL yaklaşık 212 Somali Şilini’dir. 


Mogadişu Resmi Dili 

Somali ülkesinde bulunan Mogadişu’nun resmi dili Somalice ve Arapça’dır. Ülkede bunlar dışında İngilizce, İtalyanca, Bantu Svahili dilleri konuşulmaktadır


Mogadişu Resmi Tatiller 

Yeni Yıl (1 Ocak) İşçi Bayramı (1 Mayıs) İsra ve Miraç Bağımsızlık Günü (1 Temmuz) Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı Muharrem Aşure Günü ve Hz. Peygamberin Doğum Günü


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rabat; Muhteşem Mimarisi Ve Zengin Tarihi İle Sizi BekliyorÖnceki Haber

Rabat; Muhteşem Mimarisi Ve Zengin Tarih...

MombasaSonraki Haber

Mombasa

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar