Manastır (Bitola)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Manastır (Bitola)
530 Yıllık Osmanlı Şehri

Makedonya Cumhuriyeti’nin ikinci büyük kenti olan Bitola (Manastır), Pelagonya Vadisinin güney bölümünde, Yunanistan sınırına yakın konumdadır. Bitola kenti, Baba Dağı eteklerinde ve Dragor Nehri kıyısında kuruludur. İsmini Slavca’da manastır anlamına gelen Obitel kelimesinden almaktadır. Bitola, önemli bir endüstri, tarım, ticaret, eğitim ve kültür merkezidir. Makedonya’nın ikinci üniversitesi buradadır. Geleneksel olarak köklü bir ticaret merkezi olan Bitola, konsolosluklar kenti olarak da ünlüdür. Burada tam yirmi ülkenin konsolosluğu vardır. Osmanlı döneminde Manastır adını taşıyan kent, İttihat ve Terakki’nin de en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Şehir 1382 yılında 1. Murad döneminde Timurtaş Bey tarafından Türk topraklarına katılmıştır. 530 yıl Osmanlı idaresinde kalmıştır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de belirtildiği gibi, o dönemde şehir, 3.000 hane, 20 mahalle, 900 dükkân, 70 mescit ve camiden oluşan, Rumeli vilayetinin ileri gelen şehirlerinden biridir.1912 senesinde Balkan Harbi’nde Osmanlı’nın elinden çıkmıştır. Mustafa Kemal’in de askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi bu şehirde bulunmaktadır ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.


Ekonomi

Manastır, önemli bir endüstri, tarım, ticaret, eğitim ve kültür merkezidir. Makedonya’nın ikinci üniversitesi buradadır.


 İklim / Hava Durumu

 Yazlar ılık, kışlar ise soğuk ve karlı geçer. Şehirde yıllık ortalama sıcaklık 11 derecedir. En soğuk ay ocak ayıdır. Ocak ayında sıcaklıklar genelde sıfırın altındadır. En sıcak ay ise temmuzdur. Temmuz ayında ortalama sıcaklık 22 derecedir. Genellikle soğuk havaya sahip olan bu şehir deniz seviyesinden 576 metre yüksekliktedir. 


Nasıl Gidilir? 

Türkiye’den direkt olarak Makedonya’nın Üsküp kentine uçabilir, oradan da karayolu ile Bitola şehrine gidebilirsiniz. Üsküp ile Bitola arası yaklaşık 175 kilometredir. 


Ne Zaman Gidilir? 

Kış aylarının oldukça soğuk geçtiği kentte sıcaklıklar nadiren de olsa eksi 20 - 25 derecelere düşebilmektedir. Bu nedenle Mayıs - Eylül arası Bitola’yı ziyaret etmek için en ideal dönemdir.


 

Ne Yenir Ne İçilir? 

Makedon mutfağının genel özelliklerini yansıtan şehirde, baharat kullanımı da yaygındır. Bununla birlikte şehir merkezindeki “Grne” adındaki restoran ziyaretçiler tarafından çoklukla tercih edilen yerel bir restorandır. Bunun yanı sıra Pekara Tserera ve Kaj Popo yerel restoranlarını da tercih edebilirsiniz. Bitola’da merkezinde yer alan Hotel Epinal’in menüsü oldukça geniştir. Burada yemek yerken aynı zamanda Makedon müziklerini de dinleyebilirsiniz. Fast-food restoranları özellikle pizzacılar da Bitola’da yemek yenilebilecek yerler arasındadır. En popüler pizzacıları Millenium ve Bure’dir. 

 

 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

 Manastır Askeri İdadisi Saat kulesi Yeni Cami İshakiye Camii Manastır Bedesteni Tarihî Postahane St. Dimitrie Kilisesi Heraklea ve St. Bogorodica Kilisesi Ne Yapılır? Şehir çok büyük olmadığından rahatlıkla yürüyerek gezilebilir. Kentte önce Eski Pazar bölgesini gezebilir ardından kent meydanını ve tarihi eserleri görebilirsiniz. Manastır Bedesteni kentin en hareketli bölgelerindendir. Buradaki en önemli yapılardan biri İshakiye olarak da bilinen İshak Çelebi Camisi’dir. Cami ilk olarak Hasan Çelebi bin İsa tarafından yapılmıştır. Zaman içerisinde pek çok değişikliğe uğramıştır. diğer bir önemli cami ise Yeni Cami’dir. Manastır Askeri İdadisi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 1896-1898 yılları arasında okuduğu okuldur. Günümüzde müze olarak kullanılan okulun ikinci katında Mustafa Kemal icin ayrılmış bir bölüm vardır. Kentte yer alan tarihi Postahane küçük olsa da etkileyicidir. St. Dimitrie Kilisesi ve St. Bogorodica Kilisesi de kentte ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır. 


Alışveriş / Ne Alınır? 

Şehirde küçük mağazalarda ve yerel pazarlarda istediğiniz ürünleri bulabilirsiniz. Mağazalar haftaiçi 08:00 – 20:00, cumartesi ise 08:00 – 14:00 arası açıktır. Pazar günleri kentte açık yer bulmak bir hayli zordur.


Festival / Fuar 

Bitola’da kutlanan en önemli festival Eylül ayındaki Uluslararası Kısa film ve Belgesel Festivalidir. Bu festival “Manaki Brothers” adı ile de bilinmektedir. Manaki Kardeşler, Balkan sinemasının ilk kameramanlarıdır.


Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yeni Yıl (1 Ocak), Ortodoks Noeli (7 Ocak), Kadınlar Güğnü (8 Mart), Ortodoks Paskalyası (Nisan), İşçi Bayramı (1 Mayıs), Sts Cyrilus ve Methodius Günü (24 Mayıs), 1903 Ayaklanması (2 Ağustos), Cumhuriyet Bayramı (8 Eylül), Ulusal Ayaklanma Günü (11 Ekim)


Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

 Bitola şehri küçük bir şehir olması nedeniyle oldukça güvenlidir.Türklere karşı sempati duyan şehir halkı oldukça yardımseverdir. Beklenmedik durumlarda ve yardım ihtiyacında ise Türk konsolosluğuna gidebilirsiniz. Konsolosluk adresi ve numarası: Str. Anesti Panovski Nr. 10/1-8 +389 47 254 944 


 

Makedonya Vizesi 

Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.

 

 

 


Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vefat HaberiÖnceki Haber

Vefat Haberi

El-Max Bayileri İle Kharkov’da Bir Araya GeldiSonraki Haber

El-Max Bayileri İle Kharkov’da Bir Araya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar