KONSTANTİN / Cezayir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KONSTANTİN / Cezayir

Konstantin, kuzeydoğu Cezayir’de şehir. 464.219 kişilik nüfusuyla ülkenin başkent Cezayir ve Vahran’dan sonra üçüncü büyük şehri.

Şehir, denize 80 km uzaklıkta, 640 metre yükseklikteki bir plato üzerinde kuruludur. Derin bir vadiyle çevrilidir. Üzerinde pek çok köprü bulunan bu vadinin güzel ve dramatik bir görüntüsü vardır.

Konstantin MÖ 203 yılında Yunan kolonistler ve Numidyalılar tarafından kuruldu. Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun eline geçti. MS 311 yılında İmparator Maxentius ile eski Afrika valisi Domitius Alexander arasındaki iç savaşta yıkıldı. MS 313’te yeniden yapıldı ve İmparator Büyük Konstantin’in adını aldı. 432’de Vandallar tarafından ele geçirildi. 534 ila 697 yılları arasında Bizans İmparatorluğu’nun Afrika eyaletinin bir parçası haline geldi. 7. yüzyılda Arapların eline geçti, Kusantine adını aldı. Giderek gelişen şehir, 12. yüzyılda Pisa, Ceneviz ve Venedik ile ticaret yapan zengin bir merkez halini aldı. 1529’dan itibaren Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Konstantin, Cezayir dayısına bağlı doğu beyi tarafından idare edildi. Bu beylerden şehri 1770-1792 yıllarında idare eden Salah Bey, önemli imar hareketlerine girişti ve bugün de şehri süsleyen önemli mimari eserler yaptırdı.

1826’da şehrin son beyi, Ahmet Bey ibni Muhammed Şerif, Fransız işgal güçlerine karşı şiddetli bir direniş hareketi yürüttü. Konstantin, Cezayir’de Fransızlara en uzun süre direnen şehir oldu. Şehir 13 Ekim 1837’de düştü, 1848’de idari olarak Fransa’nın Cezayir sömürgesinin bir parçası haline geldi.

Yıl içerisinde binlerce kişinin ziyaret ettiği Konstantin’e gitmeden önce ‘’Konstantin Gezilecek Yerler’’ yazımıza bir göz atmanızı öneriyoruz.

OSMANLI KAHRAMANLIĞININ SİMGESİ: HACI AHMET BEY SARAY’I
Cezayir’in Konstantin kentindeki Hacı Ahmed Bey Sarayı, Osmanlı’nın başarılarından ve Cezayir Beyi Hacı Ahmed Bey’in kahramanlığından izler taşıyor.

Konstantin kentinin merkezinde, 5 bin 600 metrekarelik bir alana sahip olan ve 1825 ile 1835 yılları arasında inşa edilen yapının tarihi, Cezayir’deki son Osmanlı beylerinden Ahmed bin Muhammed eş-Şerif bin Ahmed el-Kuli (Hacı Ahmed Bey) dönemine uzanıyor. 

“Sarayın, dönemin uzman inşaatçıları ve sanatkarları tarafından Ahmed Bey’in Avrupa saray mimarisinden aldığı ilhamla inşa edildiğini” ifade eden Şadiye, “Sarayın içindeki fıskiye ve bir çok ağaç çeşidini barındıran büyük bir bahçenin yanısıra ikinci bir bahçenin de yaz aylarında hava akımının geçişine imkan veren 27 adet koridora sahip olduğunu” kaydetti.

Konstantin kentinin sembollerinden sayılan ancak restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı tutulan saray yeniden açılmasının ardından çok sayıda turist tarafından ziyaret edilirken, aynı zamanda kentteki birçok kültürel faaliyete de ev sahipliği yapıyor.

Kasbah
Listemizin ilk sırasında Konstantin’nin en büyük bölgesi olan Kasbah bulunuyor. Birbirinden güzel gezilecek noktalarıyla Kasbah , geleneksel tarzıyla modern şehirlerin gürültüsünden ve görüntüsünden sıkılanlar için ideal noktalardan biri. Arnavut kaldırımları, küçük pencereli evleriyle Kasbah’ın otantik havasından oldukça etkileneceksiniz.

Emir Abdelkader Camii
1994 yılında inşa edilmiş olan Emir AbdelKader Cami, Konstantin’de beyaz bir kuğu gibi dikkat çekiyor. Dış cephesindeki işlemeleri ve pervazlarındaki süslemelerle görenleri kendine hayran bırakan camiyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Tiddis Antik Kenti
Sadece bir noktası değil, her noktasından tarih fışkıran Tiddis Antik Kenti’nde Roma dönemine ait 4.yüzyıldan kalma izleri görebilirsiniz. Büyük kısmı korunmayı başarmış olan şehri ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Ahmed Bey Sarayı
1826 yılında Hacı Ahmed Bey tarafından temelleri atılmış olan Ahmed Bey Sarayı, Osmanlı döneminde yapılmış en güzel eserlerden biridir. İçi ziyarete kapalı olsa da bembeyaz duvarlar, portakal ağaçları ve avlusuyla içeri giremeseniz de görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Cirta Ulusal Müzesi
Numidya tarafından olan kurulmuş olan Konstantin’de Numidya döneminden kalma oldukça eski ve kıymetli eserler bulunmaktadır.

Arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkartılmış buluntuların sergilendiği Citra Ulusal Müzesi‘nde, birçok döneme ait eserler bulunmaktadır. Sadece Numidya değil Roma ve Osmanlı’ya ait kalıntılar da bulunuyor.

Masinissa Mozolesi
Masinissa Mozolesi,Konstantin’in ilk yerleşimcileri olan Numidya halkının kralının gömülü olduğu yerdir. Kral mezarının içinde olduğu bu mozole şehrin görülmesi gereken noktaları arasında yer alıyor.

Sidi M’Cid Köprüsü
Gezilemeyecek kadar çok köprüsüyle ‘’Köprüler Şehri’’ olarak adlandırılan şehrin en uzun ve büyük asma köprüsüdür Sidi M’Cid.

1912 yılından beri kullanılan köprü harika manzarasıyla daha çok turistler tarafından gün batımı saatlerinde ziyaret ediliyor.175 metre yükseklikten Konstantin manzarasını seyretmek isterseniz kesinlikle bu köprüyü ziyaret etmelisiniz.

CEZAYİR TÜRKLERİ
Cezayir Türkleri (Arapça: الأتراك في الجزائر Fransızca: Turcs en Algérie), Türk-Cezayirliler olarak da bilinen Cezayir’deki Türklerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun Cezayir’i fethetmesiyle birlikte, Türkler ilk kez Cezayir’e yerleşmiştir.

Toplam nüfus
600.000 - 2.000.000 arası
(2008, Cezayir’deki Türk Büyükelçiliği’nin tahmini)
Diğer tahminler: 1.740.000[2] 3.300.000
Cezayir nüfusunun %5’i ila[2] %25’i Türk kökenli


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
OSRAM, gün ışığına bağlı aydınlatma ile First-Class Fitness Studio’da esnek bir ambiyans oluşturduÖnceki Haber

OSRAM, gün ışığına bağlı aydınlatma ile...

BUHRANLARIMIZ (Said Halim Paşa)Sonraki Haber

BUHRANLARIMIZ (Said Halim Paşa)

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar