Kölelere Özgürlük Veren İlk Eyalettir: MISSOURI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kölelere Özgürlük Veren İlk Eyalettir: MISSOURI
Missouri Amerika'nın Midwest Bölgesinde bulunan ve yüzölçüm bakımından 19. sırada yer alan bir eyalettir. Dört ana bölümden oluşur.

Missouri Amerika'nın Midwest Bölgesinde bulunan ve yüzölçüm bakımından 19. sırada yer alan bir eyalettir. Dört ana bölümden oluşur. Taum Sauk Dağı eyaletin en yüksek noktasıdır. Missouri ve Mississippi en büyük nehirlerindendir. Kışın ortalama sıcaklık 6 °C iken yazın 25 °C'dir. Yağmur ve kar yağışı fazladır. Haraket eden bir uçakdan ilk paraşütle atlama 1912'de St. Louis'de gerçekleştirilmiştir. İlk buzlu çay yine St. Louis'de keşfedilmiştir. Missouri kölelere özgürlük veren ilk eyalettir. Bill Bradley (basketbol oyuncusu), John Goodman (aktör), James C. Penney (tüccar), Mark Twain (yazar) Missourili ünlülerden bazılarıdır.  


Şehirleri

Columbia (MO)

Jefferson City

Kansas City / Independence

Quincy (MO)

Springfield / Joplin

St. Louis


Missouri adı nereden geliyor?

Algonquin kızılderililerinin dilinde "büyük kanoların nehiri" anlamına gelmektedir.


Eyalet ekonomisinde gerek tarım, gerekse endüstri ayrı önem taşır. Mısır, soya fasulyesi, buğday, sorgum, yulaf, pamuk üretimi gerçekleştirilir. Endüstri etkinlikleri (ulaşım araçları, elektrik donanımı, kimya, metalürji, kâğıt, deri, mekanik gereçler, besin), St Louis, Kansas City, Springfield, İndipendence kentlerinde toplamıştır. Eyalet, yeraltı kaynakları açısından oldukça zengindir. ABD kurşun üretiminde ilk, çinko üretiminde ikinci sırayı alır. Kömür, demir filizi, alçıtaşı, kil, öteki önemli yeraltı kaynaklarıdır. Nüfusun %87'si Beyazlar, %12'sini Zenciler, % 1 ‘ini Kızılderili kökenliler oluşturur. Halkın büyük çoğunluğu Katoliktir. Protestan mezhebine bağlı Babtist, Metodist, Luteryen, Persbiter-yen kiliselerinin de 1 milyon üyesi vardır. St Louis ve Kassas City, yöre kentleriyle birlikte eyalet nüfusunun 

% 80'ini barındırır. Eğitim ve sağlık hizmetleri ileri düzeydedir.


Tarihi

İlk yerleşim Fransızlar tarafından doğuda St, Genevieve’de gerçekleştirildi. 1762'de İspanya’ya bırakıldıysa da kısa süre sonra geri alındı. Napolyon döneminde, 1803'te Louisiana ile birlikte Amerikalılara satıldı. 1812'de Missouri yönetimi kuruldu. Kuzey eyaletlerinin köleliğe karşı çıkması nedeniyle, Birlik’e katılması gecikti. 1820 Missouri Uzlaşması ile köle satışının serbest bırakılması kararlaştırıldı. 10 Ağustos 1821'de Birlik’e katılan 24. eyalet oldu. Amerikan İç Savaşı’nda (1861-1864), Birlik’ten ayrılmayarak Kuzey’in yanında yer aldı. 1821 Anayasası’mn 1/4'lük bölümü değiştirilerek 1945'te yürürlüğe giren yeni anayasaya göre, eyalet parlamentosu, 4 yıl için genel oyla seçilen 34 üyeli Senato (üyelerinin yarısı 2 yılda bir yenilenir) ve 163 üyeli Temsilciler Meclisi’nden oluşur. Eyalet, Federal Kongre’de 2 senatör ve 9 temsilciler meclisi üyesiyle temsil edilir.

Kaynak:turkcebilgi/nkfu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sorunlarımıza Çözüm Bulana Kadar Her Kapıyı Çalacağız ! Elektrik Malzeme Satışı S.O.S Veriyor!Önceki Haber

Sorunlarımıza Çözüm Bulana Kadar Her Kap...

Horlama, çocuğun okul başarısını etkiliyorSonraki Haber

Horlama, çocuğun okul başarısını etkiliy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar