Dubrovnik (Hırvatistan)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dubrovnik (Hırvatistan)

Dubrovnik ya da eski adıyla Ragusa, Hırvatistan’ın Adriyatik Denizi sahilinde bulunan, Orta Çağdan kalma tarihi eserleri ile ünlü şehri.


Şehrin nüfusu 49.000’dir. Hırvatistan ‘ın 1991’de Yugoslavya’dan ayrılışı sırasında çıkan iç savaşta, Sırp saldırıları nedeniyle şehirdeki tarihi eserler önemli ölçüde zarar gördü. UNESCO’nun başlattığı restorasyon çalışmaları ile de 2005 yılı itibarıyla şehir eski görünümünü büyük ölçüde kazandı. Plaj ve botanik bahçeleriyle ünlü Lokrum adası, şehri çevreleyen surlar ve Dubrovnik katedrali ile ünlüdür. Şehrin tarihi alanları 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.


Dubrovnik’e Türk kaynaklarında da eski adıyla (Ragusa) rastlanmaktadır. Bu kentte kurulu şehir-devleti Ragusa Cumhuriyeti’ne I. Murat döneminde 1365 yılında ayrıcalık tanınmış, buna karşılık bu küçük devlet Osmanlı himayesine alınmış ve yıllık vergiye tâbi tutulmuştu. Napolyon Bonapart dönemindeki savaşlar sırasında 1808 yılında şehre giren Fransız ordusu devlete de son vermiş ve şehri Fransa’ya bağlamış, 1815 yılında düzenlenen Viyana Kongresi ise şehri Avusturya yönetimine vermişti. Bu şekilde şehir üzerindeki 443 yıllık Osmanlı egemenliği de sona ermiştir.


Dubrovnik’te turizmin 19.yüzyılda yapılan Opatija Grand Hotel (1890) ve Dubrovnik Hotel Imperial (1897) lüks otellerinin açılmasıyla başladığını söyleyebiliriz. CNNGo göre, Dubrovnik dünyanın en iyi 10 ortaçağ duvarlı şehirler arasındadır. Dubrovnik 1971 yılında savaştan korunmak için askerden arındırılmış bölge ilan edilmiş (demilitarize) ve 1991 yılında Yugoslavya’nın dağılmasıyla Sırp güçler tarafından kuşatılmış ve bombardıma tutularak büyük hasar almıştır.


1991 yılında meydana gelen iç savaş Yugoslavya’nın sonunu getirmiştir. Hırvatistan bu iç savaş sonucu doğmuş bir devlettir ve Dubrovnik şehri Hırvatistan’ın en gözde kentidir. Şehir küçük bir yerleşim beldesidir. 50 bin nüfusu vardır. Şehirde Akdeniz iklimi özellikleri görülmektedir. Şehir, Sırp saldırıları sonucu oldukça zarar görmüştür ama yenileme çalışmaları sayesinde eski görünümünü kazanmıştır. Şehir, plaj ve botanik bahçeleri ün yapmış Lokrum Adası, şehri çevreleyen surlar ve Dubrovnik katedrali ile bilinmektedir.


Tarihi Eserler

Bu şehirde tarihi eserleri ayrı bir başlık altında toplamak kolay değil; çünkü şehrin kendisi başlı başına bir tarihi eser.

Yine de Dubrovnik gezisi sırasında zamandan tasarruf etmenin en geçerli yolu; olabildiğince planlı ve programlı olmaktan geçiyor.

Dilerseniz bu eserleri, minik bir şehir haritası üzerinde işaretleyerek de yola koyulabilirsiniz.


Tarihi Şehir Surları

Gezilecek yerler listesinin ilk sırası asla değişmiyor. Şehri yüzyıllar boyunca denizden gelebilecek her türlü tehlikeden koruyan surlar, her daim turistlerin favorisi. Yabancı kaynaklarda buradan “Ancient City Walls” olarak bahsedildiğine şahit olabilirsiniz.

Pile Kapısı
Surlardan bahsederken; Pile Gate olarak da adlandırılan kapıdan özellikle bahsetmek şart. Burası Old Town için ana giriş kapısı olma özelliğine sahip. Bu nedenle her daim renkli ve hareketli.

Stradun Caddesi
Bir cadde nasıl tarihi eserler arasında sayılır diye düşünmeyin. Resmi adı Placa Caddesi olarak da bilinen Stradun Caddesi; özellikle yerli halk tarafından bu isimle anılıyor.
Cadde şehrin tarihi dokusunun tam merkezinden geçiyor. Bu nedenle Stradun; eski şehir surlarından sonra turistler için en çok tarih kokan ikinci adres.

Yolunuzun üstünde her yerde tarihi eserler var. Büyük ve eski bir yapıyla karşılaşmadığınız nadir anlarda bile; karşınıza hayvan motifi işlemeli duvarlar çıkıyor.

Sponza Sarayı
Gotik Rönesans stili mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Sponza Sarayı; adını sarnıç kelimesinden alıyor. Adından da anlaşıldığı gibi; sarayın hem içinde hem de dışında göz alıcı desen ve işlemeler mevcut.

Çan Kulesi
26 metrelik Çan Kulesi de haşmet bakımından şehirdeki diğer yapılardan geri kalmıyor. Her köşede olduğu gibi, burada da bol bol fotoğraf çekmek ve anı biriktirmek istemeniz kaçınılmaz.

Orlanda Sütunu
Çan Kulesi’nin hemen devamında; bu kez Orlando adlı efsanevi bir şövalyeyi temsil eden genişçe bir sütun var.
Dubrovnik’i gezdiğinizde; buranın tarih boyunca azizlere, şövalyelere, yani kısaca içine hayranlık ve sihir katılan minik hikayelere inandığını görüyorsunuz.


Ploce Kapısı
Şehirde bulunan kapılardan bir tanesi de Ploce Kapısıdır.
Aziz Blaise Kilisesi
Aziz Blaise, 1715 yılında eski bir kilise alanının üzerine yapılmıştır.

Etnografya Müzesi
Şehrin en önemli müzelerinden bir tanesidir.

Dubrovnik Nerededir?
Hırvatistan’ın güneyinde Adriyatik Kıyısı sahilinde yer alır.

Dubrovnik’e Ne Zaman Gidilir?
Akdeniz ikliminin görüldüğü bu şehirde, kışın hava çok soğuk olmadığından kış aylarında da ziyaret tercih edilebilir fakat plaj tatili yapmak, güneşin ve denizin tadını çıkarmak istiyorsanız yaz ayları bunun için oldukça uygun olacaktır.

Dubrovnik’te Nerede Kalınır?
Adriyatik’in incisi olan Dubrovnik gerek turizmiyle gerek tarihî geçmişi ile oldukça ünlü bir şehirdir. Son zamanlarda Game of Thrones ile de oldukça merak edilen şehirler arasında yer alan Dubrovnik yıl içerisinde oldukça fazla ziyaretçi kabul etmektedir. Yaz aylarında ise tatil için gelenler de eklendiğinde bir hayli kalabalık olan bu şehirde konaklama imkânları oldukça gelişmiştir.

Dubrovnik Mutfağı
Adriyatik kıyısında bulunan bir sahil kenti olmasından dolayı tabii ki de Dubrovnik deniz ürünleri konusunda fark yaratıyor. Kalamarından ıstakozuna, ahtapottan karidese kadar uzanan ve çok çeşitli deniz ürünleri barındıran Dubrovnik, özellikle İtalyan usulü konusunda oldukça usta aşçılar yetiştirmektedir.

Dubrovnik’te Alışveriş
Adriyatik’in incisi, Hırvatistan’ın gözbebeği olan Dubrovnik, alışveriş konusunda oldukça yerel çeşitlilik sunar fakat burada unutulmaması gereken en önemli durum, şehirde alışveriş sırasında Hırvatistan kunası kullanmak zorunda olduğunuzdur. Hemen hemen şehrin her yerinde bulunan döviz bürolarından paranızı Hırvat kunası’na çevirebilirsiniz.

Dubrovnik’te Şehir İçi Ulaşım
Dubrovnik şehri küçük bir şehirdir ve şehir içi ulaşım oldukça rahattır. Otobüslerin oldukça uygun fiyatlı olduğu bu kentte taksi ile ulaşımlar biraz pahalı olabilir. 

Dubrovnik Saat Farkı
Dubrovnik ile Türkiye arasında 1 saatlik bir zaman dilimi farkı vardır. Türkiye’de saatler 17.00 iken, Dubrovnik’te saat 16.00’dır.

Dubrovnik Para Birimi
Para birimi Hırvat kunası olan Dubrovnik’te 1 euro 7,39 HRK’ya karşılık gelmektedir,

Dubrovnik’in Resmi Dili
Resmi dili Hırvatça olan Dubrovnik’te, İngilizce de oldukça yaygındır.

Hırvatistan Vizesi Nasıl Alınır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi kişilerin, Hırvatistan seyahatleri için vize almaları gerekmektedir. Hırvatistan vizesi, Schengen ülkelerinde geçerli değildir. Geçerli, çok girişli Schengen vizesi bulunan veya Schengen üyesi ülkelerde geçerli oturumu bulunan vatandaşlarımız ile resmi pasaport hamili vatandaşlarımız vizeye tabi değildir.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
NILSON Elektrik kalite müdürü Sayın Haydar YALÇIN İle SöyleşiÖnceki Haber

NILSON Elektrik kalite müdürü Sayın Hayd...

Ppetrol (Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü) Daniel YerginSonraki Haber

Ppetrol (Para ve Güç Çatışmasının Epik Ö...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar