Doğal taş fabrikasında çarklar güneş enerjisiyle dönüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğal taş fabrikasında çarklar güneş enerjisiyle dönüyor
Bayburt'ta ihracata dayalı üretim yapılan doğal taş fabrikasının çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde işletme maliyetleri düşürüldü.

Bayburt'ta doğal taş fabrikasının çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde enerji maliyeti sıfıra inerken, üretilen fazla enerji gelire dönüşüyor.

Kentte 2017'de, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Valilik, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile belediye tarafından "Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli" projesi kapsamında kurulan doğal taş fabrikasında üretim devam ediyor.

Bayburt başta olmak üzere birçok ilde çıkarılan doğal taşların işlendiği fabrikadan, Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'daki birçok ülkeye doğal taş satışı gerçekleştiriliyor.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) desteğiyle "Doğal Taşı Doğal Enerji İle İşliyoruz" projesi kapsamında fabrikanın çatısına yaklaşık 9 ay önce güneş panelleri yerleştirildi. 300 kilovat elektrik üretim kapasitesine sahip sistem sayesinde hem fabrikanın enerji ihtiyacı karşılanıyor hem de fazla elektrik satılarak gelir elde ediliyor.

"Fabrikamızın en büyük maliyetlerinden birini sıfıra indirmiş bulunmaktayız"

Bayburt TSO Başkanı Süleyman Seyhan, AA muhabirine, 2017'de kente kazandırılan fabrikada, yörede çıkartılan doğal taşların işlenerek ihraç edildiğini, 35 kişinin de istihdamının sağlandığını söyledi.

Fabrikanın yönetim kurulu üyesi de olan Seyhan, fabrikanın enerji maliyetlerini düşürmek adına geçen yıl KUDAKA'ya, "Doğal Taşı Doğal Enerji İle İşliyoruz" adı ile proje sunduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu projeyi tamamen fabrikamıza kazandırdık. Enerji maliyetini sıfıra indirdik. Bunun yanı sıra tükettiğimiz enerji kadar da gelir elde ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri'ye ve KUDAKA'ya çok teşekkür ediyorum. Fabrikamızın en büyük maliyetlerinden birini sıfıra indirmiş bulunmaktayız.

Aylık giderlerimiz, işçi maaşları, elektrik ve doğal gaz maliyeti. Fabrikamızın aylık tükettiği elektrik tutarı yaklaşık 100 -110 bin lira civarında. Bunu güneş enerji sisteminden gelen destekle karşılıyoruz. Buna ilaveten aylık 90 ile 100 bin lira arasında da gelir elde ediyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Taha Akgül 3. kez dünya şampiyonu olduÖnceki Haber

Taha Akgül 3. kez dünya şampiyonu oldu

Akdeniz Üniversitesi güneş santrali kuracakSonraki Haber

Akdeniz Üniversitesi güneş santrali kura...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar