Burgaz [Bulgaristan]

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Burgaz [Bulgaristan]

Burgaz (Bulgarca: Бургас, trl: Burgas), Bulgaristan’ın Karadeniz kıyı şeridinin güneyinde yer alan ve Türkiye sınırında Kırklareli ile komşu olan Burgaz ilinin idari merkezi olan şehirdir. Etimolojik kökeni EYun pýrgos: burç, burgaz’dan gelir.

Nüfus
Burgaz şehrinin 2011 nüfusu 197.301’dir. Bulgaristan’ın Varna’dan sonra ikinci büyük sahil kenti ve ülke genelinde ise dördüncü büyük kentidir.

2001 Bulgaristan Nüfus Sayımı’na göre Burgaz eyaleti nüfusu 423.500’dür. Bu nüfus içinde 63.000 kişilik bir kesim anadilinin Türkçe olduğunu, 58.000 kişilik bir kesim ise Pomakça beyan etmiştir. Dini aidiyet bazında Müslüman olduğunu beyan edenler 64.500 kişidir (bu bazda beyanda bulunmamış olanlar 14.500’dür. Anadil bazında 16.500 kişi, etnik aidiyet bazında ise 19.500 kişi Çingene olduğunu beyan etmiştir. Burgaz vilayetinde diğer etnik gruplara mensup veya başkaca bir anadili olan 3.700 ila 4.000 arası bir nüfus bulunduğu görülmektedir. Kalan nüfus Bulgar’dır.

Ekonomi
Bulgaristan’ın en önemli turistik merkezleri Burgaz eyaletindedir. Burgaz merkezinde bir uluslararası havaalanı ve çok sayıda sanayi tesisi bulunmaktadır.

Tarih
1367 yılında Doğu Roma İmparatorluğu’ndan alınan Burgaz Kalesi 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar Türk egemenliğinde kaldı. 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması ile teşkil edilen özerk ve Osmanlı Devleti’ne bağlı Doğu Rumeli eyaletine bağlanan şehir, 1885 yılında anılan eyaletin Bulgaristan Prensliği tarafından ilhak edilmesiyle fiilen Türk denetiminden ayrıldı. Anılan ülkenin 1908 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle hukuken Osmanlı Devleti’nin elinden çıktı.

Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nin Sofya Büyükelçiliği’ne bağlı olarak çalışan Burgaz Başkonsolosluğu bulunmaktadır.

Burgaz Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bulgaristan’ın güneydoğusunda, Karadeniz kıyısında yer alan Burgaz, özellikle 20. yüzyıldaki hızlı gelişimi ve modernleşmesiyle turistlerin ilgi odağı olmaya başlamıştır. Denize kıyısı olması ve göllerle çevrilmesi, ülke genelindeki karasal iklimi yumuşattığından serin yazların ve ılık kışların olması da turizmini olumlu etkileyen sebeplerden biridir.

3000 yıl öncesine yani Bronz Çağı’na kadar giden tarihinde Bizans ve Osmanlı hâkimiyetlerinde kalan Burgaz, bir liman şehri olmanın verdiği avantajla tarih boyunca her zaman ekonominin merkezi olmuştur. Bu unvanı şimdilerde de, Bulgaristan’ın en büyük limanına sahip olmasıyla devam etmektedir. Ancak artık sadece bununla değil, turizmi, uluslararası fuar ve festivallere yaptığı ev sahipliğiyle de öne çıkmaktadır.

Burgaz’da Gezilecek Yerler
Tarih boyunca önemli bir liman kenti olan Burgaz, Karadeniz’e olan kıyısı ve tarihi yapılarıyla hem deniz hem de şehir tatilini sevenler için farklı seçenekler sunuyor.

Burgaz’da görülmesi gereken diğer yerler
Etnografya Müzesi, Poros Ormanı, Şehir Galerisi, Opera House, Saints Cyril ve Methodius Ortodoks Katedrali, Yüce Theotokos Ortodoks Kilisesi.

Burgaz’a Ne Zaman Gidilir?
Karasal iklime sahip olan Burgaz’da mayıs ayından eylül sonuna kadar yaz sıcakları devam etmektedir. Bu dönemde ortalama sıcaklık 24 derecedir. Kış aylarıysa, ülkenin diğer kesimlerine göre daha ılıman geçer. Hem sokaklarda gezmek hem de festivalleri yakalamak için Burgaz’a yaz aylarında gitmek daha iyi olacaktır.

Burgaz’da Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Burgaz’a direkt uçuş bulunmamaktadır. Ancak Sofya üzerinden aktarmalı gitmek mümkündür.

Burgaz’da Nerede Kalmalı?
Burgaz’da 5 yıldızlı otellerden uygun fiyatlı hostellere kadar pek çok konaklama seçeneği mevcuttur. Hangisini tercih ederseniz edin, her zaman şehir merkezine ve etkinlik alanlarına yakın olmanız mümkündür. Dilerseniz şehir merkezine otobüsle 15 dakika mesafede olan Sarafova bölgesinde kalıp deniz manzarasının tadını çıkabilirsiniz.

Burgaz Şehir İçi Ulaşım
Şehir içinde gelişmiş bir otobüs ağına sahip olan Burgaz’da toplu taşıma araçları sabah 05.00’ten gece 23.00’e kadar çalışmaktadır. Otobüslerin dışında troleybüsler de mevcuttur. Biletler araç içindeki görevliler tarafından satılmaktadır. Şehirde pek çok taksi işletmesi de bulunmaktadır. Ama taksimetreyi sürekli kontrol etmenizde fayda var.

Burgaz Mutfağı
Pek çok Balkan ülkesinde olduğu gibi Bulgaristan sınırlarındaki Burgaz mutfağında da Türk ve Yunan mutfağı etkileri görülmektedir. Yoğurt, sucuk, börek, kek, salata ve baharat sıkça tüketilen ürünlerdir. Musakka, güveç ve baklava yöresel lezzetleri arasındadır. Yerli üretim şarapları mutlaka denenmelidir.

Popüler restoranlar
Mehana Bansko, Ethno, Roma, Vodenitsata, Sorrento, Milano, Restaurant Bulgaria.

Bahşiş
Eskiden böyle bir adet olmasa da, turizmin gelişmesiyle Burgaz restoranlarında bahşiş vermek adet haline geldi. Dolayısıyla garsonlar, hesabın yüzde 10-15’ini bahşiş olarak bırakmanızı bekleyeceklerdir.

Burgaz’da Alışveriş
Burgaz’da alışveriş alanı şehrin merkezinde yer almaktadır. Merkezdeki iki ana cadde ve onların kesiştiği bazı küçük sokaklarda hem yerel ürünler satan hem de dünyaca ünlü zincir mağazaları görebilirsiniz. Altın ürünler satan yerler oldukça fazladır. Yerel ürünlerden hediyelik eşya arıyorsanız karşınıza çıkacak küçük ve pek de şaşaalı olmayan dükkânlara girmelisiniz. Bez bebekler, el boyaması ahşap ürünler ya da seramikler bulabilirsiniz.

Burgaz Saat Farkı
Burgaz (GMT +3) ile Türkiye (GMT +2) arasında zaman farkı yoktur.

Burgaz Para Birimi
Bulgaristan’a bağlı olan Burgaz şehrinin para birimi Bulgar Levası’dır. 1 Bulgar Levası yaklaşık 1,65 Türk Lirası’dır.

Burgaz Resmi Dili
Bulgaristan ülkesinde bulunan Burgaz’ın resmi dili Bulgarca’dır. Bunlar dışında Burgaz’da Türkçe ve Romanca da konuşulmaktadır.

Burgaz Resmi Tatiller
Yeni Yıl (1 Ocak)
Özgürlük Günü (3 Mart)
Kutsal Cuma
Kutsal Cumartesi
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
St. George Günü (6 Mayıs)
Kültür ve Okur-Yazarlık Günü (24 Mayıs)
Birleşme Günü (6 Eylül)
Bağımsızlık Günü (22 Eylül)
Noel (24-25-26 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Burgaz İçin Faydalı Bilgiler
Acil yardım: 112
Yangın: 112
Polis: 112

Burgaz Vize İşlemleri
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Burgaz’a girmek için vize alması gerekmektedir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
GÜNSAN, SATIŞ KANALLARINI PAZAR ODAKLI YAPILANDIRACAKÖnceki Haber

GÜNSAN, SATIŞ KANALLARINI PAZAR ODAKLI Y...

Milli Kurtuluş Tarihi [Doğan Avcıoğlu]Sonraki Haber

Milli Kurtuluş Tarihi [Doğan Avcıoğl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar