Vaud kantonunun başkenti; LOZAN

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vaud kantonunun başkenti; LOZAN

   Lozan, İsviçre'de Vaud kantonunun başkentidir. Cenevre Gölü'nün kıyısında bulunan şehir, Cenevreye yaklaşık 70 km mesafededir. Kent, turizm ve özellikle sanat ve kültür alanında Avrupa'nın en önemli merkezlerindendir.


Yoğun bir üniversiteli nüfusu olduğundan, Avrupa'daki en hareketli gece hayatına sahip şehirler arasında yer almaktadır. Ayrıca ülkemiz açısından büyük önem taşıyan ve 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'nın imzalandığı şehirdir.


İklim / Hava Durumu

   Cenevre'nin yakınlarındaki kentte Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yılın yaklaşık 122 gününü yağmurlu

geçirmektedir. Yaz aylarında sıcaklık ortalaması 20 derece civarında iken, kışın Alplerin de etkisiyle ortalama 2-3

dereceye kadar düşmektedir. En çok yağış alan aylar mayıs ve haziran aylarıdır. En az yağış ise şubat ayında

gerçekleşir.


Nasıl Gidilir?

   Türkiye'den Lozan'a direk uçuş bulunmamaktadır. Ancak Lozan Cenevre'ye sadece 70 km uzaklıktadır. Bu nedenle Türkiye'den direkt Cenevre'ye uçabilir, Cenevre'den de karayoluyla Lozan'a ulaşabilirsiniz. Türk Hava Yolları, Swiss Air ve Pegasus Havayolları'nın istanbul'dan Cenevre'ye direkt uçuşları bulunmaktadır. Uçuş süresi yaklaşık 3 saat 10 dakikadır.

 

Ne Zaman Gidilir?

   Hava koşullarının en uygun olduğu dönem, sıcaklıkların yüksek ve yağışın az olduğu Temmuz-Eylül dönemidir.

Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları kenti ziyaret etmek için en ideal dönemdir.


Nerede Kalınır? Lozan Otelleri


Lausanne Palace & Spa, Hotel Aulac, Apart'Hotel, Hotel AlaGare, Hôtel Bellerive, Hotel Union 


Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir?


   İsviçre içinde pek çok farklı etnik kökenden insanı barındırdığından pek çok farklı damak tadına uygun lezzetlerbulmak mümkündür. Lozan'da da çeşitli ülke mutfaklarından seçmeleri taşıyan kaliteli restaurantların yanı sıra çeşitli lokanta ve fast food işletmelerine de ulaşmak mümkündür. Tercih edebileceğiniz yerlerden bazıları şuşekildedir;


Café Romand, La Pomme de Pin, Café Les Alliés, Ichi-Ban, Café de l'Hôtel de Ville, Café de Grancy


Önemli Yerler / Gezilecek Yerler


Collection de l'Art Brut (sanat galerisi),

Palais de Rumine (saray ve müze),

Musée cantonal d'archéologie et d'histoire (müze),

Musée cantonal des Beaux-Arts (Güzel sanatlar müzesi),

Olympic Museum (olimpiyat müzesi),

Musée Historique de Lausanne (tarih müzesi),

Mudac (müze),

Musée de l'Elysée (müze),

Musée Romain lausanne-Vidy (müze),

la Tour d'Ale (Ale Kulesi),

Sauvablein Forest (orman),

Ouchy Bölgesi,

Old Town (Eski Kent),

Notre Dame katedrali,

Fondation de l'Hermitage (galerisi)


Ne Yapılır?


Eski Kent adı verilen kısmı keşfederek keyiflice vakit geçirebilirsiniz. Sauvablein Ormanı da İsviçre'nin mükemmel doğasını keşfetmek için ideal  yerlerden biridir. Göl kıyısında bulunan Ouchy Bölgesi, şehrin en hareketli bölgesidir. Bu bölgede, parklar, restoranlar, kafeteryalar ve günümüzde otel olarak kullanılan şato ve“Olimpiyat Müzesi” bulunmaktadır. Ouchy’de dolaşırken rollerskate ve kaykay yapan çok sayıda insanarastlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu bölge, 18 Ekim 1912 tarihinde, “Osmanlı-İtalya” savaşını sona erdiren barış antlaşmasının da imzalandığı yerdir. Günümüzde otel olarak hizmet veren “Ouchy Kalesi” Ortaçağ döneminden kalmadır. Zaman içindekale ve hapishane olarak kullanılmıştır. 1889 ve 1893 yılları arasında ise, yapı otele

dönüştürülmüştür. Rıhtım bölgesindeki Neo-gotik tarzdaki şato, 1888-1893 yılları arasında mimar Francis İsoztarafından yapılmıştır.


1964 yılında Expo 64 fuarı için yapılmış olan yapı ise günümüzde tiyatro olarak kullanılmaktadır. Vidy Tiyatrosu, Avrupa’nın en prestijli tiyatro sahnelerindendir. Ouchy bölgesinden fünikülere binerek, 13.yüzyıldan kalma bir kilise çevresinde inşa edilen Place Saint Francois Alışveriş meydanına gidebilirsiniz. 1270’lerde inşa edilmiş olan St. Francis Kilisesi ve 1170’lerde inşa edilmiş olan Notre-Dame Katedrali görülmeye değer yerlerdendir. 1275 yılında, Habsburg imparatoru Rudolf Notre Dame Katedrali'nde kutsanmıştır. Gotik katedralin içindeki koro koltukları oldukça etkileyicidir.Bu katedralde her akşam kilise kulesine bir görevli çıkıyor ve saat 22.00 ile 02.00 arasında, her  saat başında, şehre “saati duyuruyor” Günümüzdeki Tarih Müzesi ise 1918’e kadar piskoposluk sarayıymış. Bu müzede ortaçağ’dan, 19.yüzyıla kadar olan döneme ait, şehrin tarihini açıklayıcı eserler sergileniyor. Bunun dışında, geçici sergiler de düzenleniyor. Müze kütüphanesinde, 5000 eser bulunduğu belirtiliyor. 17.yüzyıldan

kalma Belediye Binası ise saat kulesi ve kemerleriyle dikkat çekmektedir. Tarih boyunca kuledeki çan, herhangi bir tehlike anında, şehirde yaşayanları uyarmak için kullanılırmış.


Beaulieu Sarayının hemen yanında yer alan Art Brut Müzesi ise 13.yüzyıldan kalma bir şatoda kurulmuştur.


   İsviçre’nin en orijinal müzelerinden olan bu müze, amatör sanatçıların eserlerine yer veriyor. Kentteki Olimpiyat Müzesi'ni yılda yaklaşık 200.000 kişi ziyaret ediyor. Bu müzeyi dolaşabilir, içerisindeki panaromik restoranda birşeyler yiyebilirsiniz. Lozan’da Ortaçağ surlarından geriye kalan tek yapı olan Kule Ale, 21 metre yüksekliğinde ve 8 metre çapındadır. Bu kule 1340 yılında yapılmış ve tarihi süreç içerisinde sığınak ve zindan olarak kullanılmıştır. 1826-1903 yılları arasında, endüstriyel faaliyetler, Mercier ailesi ve takip eden nesilleri tarafından yürütülmüştür. Bu faaliyetler ise günümüzde de ticari ve idari faaliyetlerin yürütüldüğü Mercier Evi'nde yapılmıştır. Bu yapının özellikle salonu oldukça etkileyicidir.


Alışveriş / Ne Alınır?


   Lozan'da çok büyük alışveriş merkezlerine rastlanmamasına karşın pek çok dünyaca ünlü markaya ait mağazaları bulabilirsiniz. Özellikle saat ve giyim konusunda pek çok mağazanın bulunduğu kentteki en büyük alışveriş meydanı Place Saint Francois'dir. Buradaki Rue de Bourg ve Rue Caroline caddelerinde bir çok butik ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulmak mümkündür.


Festival / Fuar

   

   Lozan'da her yaz Haziran ayının başında "Şehir festivali" ya da "Festival de la Cite" düzenlenilir. Bunun yanı sıra kentte çok sayıda film festivalleri düzenlenmektedir. Bach festivali "Le Festival et Concours Bach de Lausanne" sonbaharda organize edilen önemli bir müzik etkinliğidir.


Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler


   Yeni Yıl (1 Ocak),

Kutsal Cuma (6 Nisan),

Paskalya (24 Mart),

Ascension (17 Mayıs),

White Monday (28 Mayıs),

İsviçre Ulusal Günü (1 Ağustos),

Ulusal Bayram (9 ve 20 Mayıs),

Noel (25-26 Aralık)


Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler


   İsviçre, Avrupa'nın en güvenli ülkelerinden birisidir. Bu yüzden şehirde de suç oranları yok denecek kadar azdır.


   Beklenmedik bir durum olduğunda ülkenin güvenlik güçlerinin acil müdahalesi gerçekleşmektedir. Aynı şekilde sağlık sorunları yaşadığınızda gidebileceğiniz bir çok kaliteli sağlık kurumu bulunmaktadır. Şehirde pek çok şey pahalıdır. 


   Tüm şehri gezebileceğiniz toplu taşım araçları da oldukça pahalıdır. Ancak bir ay süreyle kalacaksanız, aylık bilet alarak yolculuğunuzu daha uygun fiyatlara çıkartabilirsiniz. Restoranlara girmeden önce mutlaka menüye ve fiyatlara göz atmanız önerilmektedir.


 
 
 
 
 
24 Temmuz 1923'de Lozan Antlaşmasının yapıldığı  Beau-Rivage Palace
 
 
 
 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Multitek - Akışık İşbirliği İle Konya’da Show-Room AçılışıÖnceki Haber

Multitek - Akışık İşbirliği İle Konya’da...

Hamzaoğlu: Melo gereksiz konuşmuşSonraki Haber

Hamzaoğlu: Melo gereksiz konuşmuş

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar