Türkiye tek seferde 4 uyduyu uzaya gönderecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye tek seferde 4 uyduyu uzaya gönderecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye, uzay yarışında önemli bir eşiği aşıyor. 'İMECE' yarın yörgüngesine fırlatılacak. Yarın tek seferde 4 uyduyu uzaya göndereceğiz" dedi.

 

Varank, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen "Sektör Kampüste Programı Tanıtım Töreni"nde, programın teknoloji ekosistemindeki gelişmeleri öğrencilerle buluşturacağına ve gelecekte yetişmiş insan kaynağı kapasitesini ciddi oranda artıracağına inandığını söyledi.

Tek seferde 4 farklı uydu fırlatılacak

Sektör Kampüste Programı'nın yenilikçi ve dinamik eğitim modeliyle öne çıkarak, insan kaynağının dönüşümüne öncülük edeceğini belirten Varank, "TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil size online ders vermek istese bunu almaz mısınız? Selçuk Bayraktar online bir ders açsa ve öğrencilerle buluşmak istese buna sadece öğrenciler değil diğer profesyoneller bile katılmak ister. İnşallah bu işin güzel neticelerini hep birlikte yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde sanayi ve teknolojide yakalayacakları başarıların Türkiye açısından hayati önemde olduğunun bilinciyle sıkı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Varank, hedeflerinin Türkiye Yüzyılı'nda, dünyada teknolojinin öncüsü ülkeler arasına girmek olduğunun altını çizdi.

Son 21 yılda bu hedefe ulaşmak için çok önemli altyapı yatırımları yaptıklarına değinen Varank, Türkiye'nin dört bir tarafını sanayi bölgeleriyle, teknokentlerle, araştırma altyapıları ile donattıklarını vurguladı.

Varank, "Verdiğimiz destekler, yaptığımız yatırımlar sayesinde, AR-GE harcamalarının milli gelire oranı binde 5'lerden yüzde 1,4'e ulaştı. Tam zaman eşdeğer araştırmacı sayımız 21 yılda 29 binden 222 bine yükseldi. Bütün bu gelişmeler sayesinde Türkiye artık kendi SİHA'larını, kendi seyir füzelerini, kendi savaş gemilerini üretir hale geldi. Cumhurbaşkanı'mız liderliğinde vatandaşlarımızın 60 yıllık hayali olan yerli ve milli otomobilimiz Togg'u gerçeğe dönüştürebildik." değerlendirmesini yaptı.

Türk ordusunun uzaydaki gözü: İMECE

Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olan İMECE'yi de yarın yörüngesine uğurlayacaklarını bildiren Bakan Varank, uydunun savunma, afet yönetimi, çevre ve şehircilik, tarım ve orman alanlarında hizmet vereceğini bildirdi.

Mustafa Varank, İMECE'nin aynı zamanda Türk ordusunun "uzaydaki gözü" olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkemizin metre altı yüksek çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE ile dünyanın her tarafından görüntü elde edebileceğiz. İMECE'nin elektro-optik kamerasından yönlendirilebilir antenine, elektrikli itki motorundan güneş algılayıcısına kadar birçok ekipmanı Türk mühendisler tarafında tasarlanıp üretildi. İMECE yarın yörüngesine fırlatılırken özel sektör tarafından geliştirilen küp uydular da ona eşlik edecek. Connecta T2.1, Kılıçsat ve AKUP küp uyduları da İMECE'yle birlikte uzaya fırlatılacak. Tek seferde Türkiye'den 4 farklı uyduyu uzaya göndermiş olacağız. Böylelikle Türkiye uzay yarışında bir eşiği daha geçmiş olacak."

Kaynak:TRT Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İşsizlik rakamları açıklandıÖnceki Haber

İşsizlik rakamları açıklandı

Mescid-i Aksa'ya 1500'den fazla fanatik Yahudi baskın düzenlediSonraki Haber

Mescid-i Aksa'ya 1500'den fazla fanatik...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar