Malcolm X / Alex Haley

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Malcolm X / Alex Haley

Siyahların Amerika kıtasındaki tarihlerinde Kuzey-Güneş Savaşı´ndan sonra en büyük olay kuşkusuz İslamiyet´tir. İnsan yerine konulmayan siyahlar günün birinde hızla ve kitleler halinde ana dinleri İslâmiyet´i seçtiler. Siyahlar için İslamiyet yalnızca soyut bir din değil, kendilerine bilinçli bir biçimde unutturulan tarihlerine, dillerine, kültürlerine, kısaca köklerine yeniden dönüştü. Malcolm X, bu akımın en önde gelen ve zamanla sağlam bir itikada sahip olan en önemli önderlerinden birisidir.

Özgürlük, eşitlik ve adalet adamı Malcolm X ( El-Hacc Malik El-Şahbaz) 1965 yılında Harlem’de bir konferans salonunda konuşma yaptığı sırada vücuduna 20 kurşun isabet ederek suikaste uğramıştır. Malcolm X böyle bir şekilde öleceğini sezmiştir hep ve son zamanlarında da; “Artık her sabah gözlerimi açar açmaz, başkasından bir gün daha ödünç almışım gibi geliyor bana.” ve son olarak da; “ bu kitabı basılmış halde okumaya ömrümün yeteceğini hiç sanmıyorum.” demiştir.
“ Amerika’nın bünyesine uğursuz kurt gibi giren ırkçılık kanserinin kökünü kurutabilecek bir gerçeğin mayasını tutturmuş olarak, fersiz de olsa bir ışık bırakarak ölürsem, ne mutlu bana! Bu takdirde, şan Allah’a mahsustur. Benim olan tek şey günahlarımdır.”

Malcolm’un yükselişine yeniden gelecek olursak, bu yükseliş Elijah Muhammed’i sinirlendirmiştir. Sonuç olarak Malcolm, camia içinde çeşitli cezalara tâbi tutulmuştur. (Camiadan bir süre uzak kalmak gibi) Bu süre zarfında Malcolm, Elijah Muhammed’den soğur ve Hacc’a gitmek ister. Hacc’a gitmesiyle gerçek İslam’ı tanıması kaçınılmaz olur tabi. (Yani Arapların izin verdiği kadarıyla) Oradaki o samimi ortam, kimsenin renginden konu açmaması ve çok değer görmesi onu oldukça şaşırtır. Bin bir övgüyle oradan ayrılır ve Amerika’ya döndüğünde şunu söyler: “Sonunda anladım ki, Müslümanları yoldan çıkaran Elijah Muhammed’in kendisidir.” Bunun haricinde “İnsan hakları, insanlıktan ne haber?” diyerek insan haklarıyla da daha çok ilgilenmiştir Malcolm. Kendi ırkının gücünü kendi ırkına ispatlama çabasına girmiştir. Irkının beyazlarla evlenmeyi bırakıp kendi soyunu devam ettirmesi taraftarıdır: “Tenleri bir beyazdan daha beyaz olan bu siyahlarla nereye varılmak istenmektedir?” diye sormuştur. Aynı zamanda Amerika’nın İslam’ı tanımasının zorunlu olduğunu, Amerika’yı bu ırk belasından kurtarabilecek tek dinin İslam olduğunu söylemektedir.  Malcolm X, yaşadığı dönemde de söylendiği gibi; Amerika’da bir ayaklanmak başlatabilecek yahut böyle bir ayaklanmayı bastırabilecek tek adam. O “Amerika’yı titreten adam.”
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yangında Emniyet Panasonic'e EmanetÖnceki Haber

Yangında Emniyet Panasonic'e Emanet

Vidin / BulgaristanSonraki Haber

Vidin / Bulgaristan

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar