Makel Şirketler Grubu Satış ve Pazarlama Direktörü Sayın Serkan Emsal İle Söyleşi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Makel Şirketler Grubu Satış ve Pazarlama Direktörü Sayın Serkan Emsal İle Söyleşi

Sayın Serkan Emsal uzun yıllardır Makel Şirketler Grubu Satış ve Pazarlama Direktörlüğü görevindesiniz. Profesyonel hayatın içinden geldiniz Makel Şirketler Grubu’na. Bize kendinizi tanıtır mısınız?


1971 İstanbul doğumluyum, Kabataş Erkek Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini tamamladım, Marmara Üniversitesi Yüksek lisans programı sonrası iş hayatına atıldım. Yaklaşık 25 yıldır satış ve pazarlama profesyoneli olarak çalışıyorum. Son 5 yılı aşkın süredir MAKEL Şirketler Grubu Satış ve Pazarlama Direktörlüğü görevini yürütmekteyim.

 

Ayrıca İTO 64. Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi üyesi ve İTO meclis üyeliği görevlerini sürdürmekteyim.


Makel’i daha iyi tanımak adına bize kısaca anlatır mısınız ? Toplamda 40 yılı aşan bir süredir  sanayi firması olarak MAKEL’i bir de kendinizden dinlemek isteriz. 


Elektrik sektöründe Türkiye’nin lider markalarından biri olan Makel, 41 yıldan bu yana elektrik malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren yüzde yüz yerli sermayeli bir markadır. Pazarın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda ürün yelpazesini her yıl genişleten Makel, anahtar-priz ürünlerinden şalt ve endüstriyel ürünlere, akıllı bina otomasyon sistemlerine kadar tek bir çatı altında birçok ürünü iç ve dış pazarlarda müşterisine sunmayı başarmıştır. 

 

Üretim kalitesini ve hızını arttırmak amacıyla 2007 yılından itibaren otomasyon konusunda yaptığı çalışmalara ağırlık vererek üretimi manuel olmaktan büyük ölçüde çıkartmıştır. Edindiği tecrübe ile otomasyon makinelerini kendi bünyesinde yapmaya başlayan Makel üretimi hızını ve kalitesini arttırmıştır. Anahtar priz, grup priz ve led aydınlatma ürünlerinde artan çeşitliliğe karşı otomasyona dayalı üretimi arttıran firmamız iş ortaklarına daha hızlı çözüm sunabilecek şekilde pazardaki gücünü artırmıştır. 

 

Makel, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da onaylanan “ARGE Merkezi” ile Ar-Ge çalışmalarını 2013 yılında tek bir çatı altında birleştirdi.  

 

Makel markasını ve Türkiye imajını ön sıralara taşıyacak yenilikçi projelerle arttırmayı amaçlayan firmamız tüketici beklentilerinin son derece hızlı geliştiği ve farklılaştığı günümüzde artık ürünlerin sadece mekanik fonksiyonelliği değil,  görselliği, teknolojik özellikleri de büyük önem kazandığını bilmektedir.  Bu nedenle geleceğe daha emin adımlarla ilerlemek, yeni ve akılcı teknolojiler geliştirebilmek, bu kriterleri görsellikle desteklemek ve satılabilir katma değerli ürünlere çevirerek müşteriye beğendirmek çok önem taşımaktadır.  Toplam 1.750 m2 alana sahip olan Makel ARGE Merkezi, ‘yüksek gerilim ve akım laboratuvarı’ ile ‘sayaç test ve geliştirme laboratuvarı’na sahiptir. Yüksek gerilim ve akım laboratuvarı ile sektördeki en gelişmiş yatırıma sahip olan Makel, ürünlerinin kalite testlerini kendi bünyesinde yapmaktadır. 

 

Makel Arge Merkezi Üniversite-Sanayi İşbirlikleri konusunda oldukça kapsamlı projeler yürütmektedir. Yapılan bu tüm çalışmalar yenilikçi yönümüzü olumlu yönde etkilemekte ve ulusararası düzeyde de kabiliyetlerimizi ortaya koyma şansını bize tanımaktadır. Bu anlamda gerek Tübitak gerekse de Üniversite, IEE Kulüpleri ve Akademisyenlerin referansları ile AR-GE Merkezi ve Akılıı Ev Teknolojisi konularında seminer verilmektedir. Örneğin Manchester’da düzenlenen IEEE PES Powertech konferansında Makel olarak; University of Manchester merkez yerleşkesinde düzenlenen “Grid Responsive Society Through Building Automation Systems – GreSBAS” konulu özel oturumda “Building Automation Solutions for Smart Grid Applications and Possible Improvements” konulu bir sunum gerçekleştirdik ve oldukça yoğun ilgi gördü. 

 

Yurtdışı pazarlarında izlediği başarılı satış ve pazarlama politikaları sayesinde ihracat yaptığı ülkelerin birçoğunda kalite, fiyat ve satış sonrası servisi ile tercih edilen bir marka olan Makel, Ekonomi Bakanlığı tarafından ikinci dönem “Turquality Marka Destek Programı’na seçilen firmalardan biridir. 

 

Makel olarak sektörde ilk ve Türkiye’de sayılı fabrikalardan biri olarak Endüstri 4.0 projemiz ile binlerce sensör ve teknolojik ekipman parçalarımızdan alınan verilerle farklı yepyeni bir boyuta; Dijital Fabrika ya hazırlanıyoruz. 10.000’den fazla sensörle tüm üretim aşamalarını gerçek zamanlı olarak izlemek, günlük 20 milyon adet işlem verisini Büyük Veri (BigData), Yapay Zeka, Makina Öğrenmesi (Machine Learning), Derin Öğrenme (DeepLearning) gibi ileri düzey algoritmalarla tesis makinaları ile karar destek yönetim sistemleri arasındaki boşluğu birleştiriyoruz. Endüstri 4.0 ile sadece tesis düzeyinde gerçekleşen süreçler hakkında bilgi toplamaktan öteye çok farklı bir Boyuta odaklanıyoruz: Dijital Teknoloji.

 

Makel Elektrik sektörde anahtar – priz ve sayaç ürünleri ile tanınan bir firmadır. Ancak son yıllarda yaptığınız bazı ataklarla Şalt ve Endüstriyel, Akıllı Ev Otomasyon Ürünleri ile LED Aydınlatma pazarına da giriş yaptınız. Kablo hariç her şeyi tek bir çatı altında üretir oldunuz. Yeni ürünler konusundaki çalışmalarınız nasıl ilerliyor? 


Firmamız Anahtar – Priz ile birlikte ayrıca pazar lideri olduğumuz Sayaç ürünleri sonrasında kategorilerini büyütmek ve farklı alanlarda da uzman bir şirket olabileceğini göstermek amacıyla yatırımlar gerçekleştirdi. Pazarın ve müşterilerin taleplerini eksiksiz en üst noktada karşılamaya yönelik bu çalışmalar kısa zamanda meyvesini verdi ve Makel artık en üst noktada tek bir çatı altında ihtiyaç duyulan tüm ürünleri karşılamaya yönelik referans bir şirket oldu. Şirketimiz artık bu yönüyle gerek iç gerekse de dış pazarda etkinliğini arttırmaya ve müşteri sayısını gittikçe artırmaya başladı. 

 

Yaklaşık 8 yıl önce şalt ürünleri kategorisine Sigorta, Kaçak Akım ve sonrasında Kompakt Şalter ürünleri ile giriş yapan Makel, kısa bir zaman içerisinde 3 kutuplu güç kontaktörlerinden motor koruma şalterlerine, termik rölelerden reaktif güç kontrol rölelerine, Voltmetre, Multimetre, Ampermetre, Kontrol ve Koruma Rölelerine kadar birçok ürünü kategorisine ekleme ve müşterisine sunma başarısını gösterdi. Titiz üretim ve kalite yönetim süreçlerinden geçen ürünler  gerek bayi kanalında gerekse de projelerde aranan ve sorulan bir marka haline geldi. 

 

Günümüzde yaşanan dijital dönüşüm ve bunun teknolojiye olan etkisi gün geçtikçe artmaktadır.  Bu dönüşümün aslında en güzel etkisini akıllı binalarda yani ofisler ve evlerde görüyoruz. Yapılar bir taraftan akıllanırken diğer taraftan da yerkürenin ihtiyaç duyduğu çevreci özellikleri kendinde daha çok barındırmaya başladı. 

 

Makel, elektronik üretim konusundaki know-how ve tecrübesi ile Akıllı Ev ve Otomasyon sistemleri pazarı için yaklaşık 4 yıl önce Smarthome markası ile pazara giriş niteliğinde ürünler sunmaya başladı.  Bu kategoride de Arge Merkezi’nde yaptığı çalışmalar ile kısa sürede ürün çeşitliliğini Makel, bugün geldiği noktada gerek ürün kalitesi gerekse de partner firma kalitesi ile başta kamu olmak üzere birçok özel projede referans işlere imza atma başarısını gösterdi. Kartal ve Tekirdağ Adliyesi, Beyoğlu Belediyesi, Huber Köşkü, İstanbul’un prestij projelerinden Pullman Otel ve Kongre Merkezi, Prime İstanbul, Ofton Bomonti ve Beyoğly Elysium projeleri örnek gösterilebilir. 

 

Bunlara ek olarak Makel SmartHome markası ile  birçok ülkede ve İstanbul dışındaki illerimizde farklı projelerde, KNX Akıllı Bina Otomasyon Sistemi ürünlerimizi görmekteyiz. Birçok uygulama firması gerek yerli üretim olması gerekse sunduğumuz çözümler nedeniyle tercih sebebi olarak markamızı görmesi, kısa sürede bu sektörde ciddi çalışmalar yapmamızı sağlamıştır.

 

Yakın dönemde ‘Led Aydınlatma’ ürünleri konusunda yatırım yapan ve kısa bir süre içerisinde güçlü müşteri ağı sayesinde pazarda kendine haklı bir yer bulan Makel, aydınlatma ürünlerini yüzde yüz yerli marka olarak üretmektedir. Bu konudaki yatırımlarını arttıran Makel led aydınlatma ürünleri için de yakın zamanda TSE Belgesi de almaya hak kazanmıştır. Led Aydınlatma konusundaki pazarını kısa zamanda büyüten, gerek iç gerekse de dış pazarda ürünlerimiz yoğun ilgi gördü. Tecrübemizin çok az olduğu bu ürün grubunda gerek satışın gerçekleştirdiği hızlı aksiyonlar gerekse de Arge Merkezimizin çalışmaları sonucunda  ürün çeşitliğimizi artırarak müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri sunabilmeyi başardık. Şu anda farklı Watt ve lümenlerde olmak üzere Ampul, yine farklı watt, lümen ve ölçülerde panel, downlight ve hareket algılamalı sensörlü armatür ürünlerini üretiyor ve satıyoruz. Kaliteli ürün üretmenin misyonu içerisinde olduğumuzdan aydınlatma çiplerimizi SAMSUNG markalı olarak kullanıyoruz. 

 

Yakın zamanda Backlight Panel, LED Bant ve Armatür ile LED Projektör ürünlerimizi müşterilerimize sunuyor olacağız. Led Aydınlatma üretimi konusunda manuel başlayan sürecimiz bugün full otomasyon olarak devam etmektedir. Makel Led Aydınlatma konusunda sektörün yüzde yüz yerli üreticisidir. 


Makel olarak yeni üretim alanları ve pazar hedefleriniz nedir? 


Gerek iç gerekse de dış pazarda müşteri sayımızı arttırmak ve yeni pazarlar oluşturmak adına gerek ürün gerekse de kalite anlamında yoğun çalışmalar yapmaktayız. Satış arttırıcı tüm faaliyetleri pazarlama konuları ile entegre ediyor ve müşterilerimize bu konuda gerekli tüm destekleri vermeye çalışıyoruz.

 

Satış arttırıcı kampanyalardan, fuarlara, tematik seminer ve konferanslara, sponsorluk – sosyal sorumluluk ve düzenli mimari ofis ziyaretlerine kadar birçok alanda ve kanalda ürünlerimizi ve markamızı tanıtarak olmadığımız farklı alanlara ve projelere nüfuz etmenin stratejisini oluşturuyor ve bunu birçok noktada aksiyona çeviriyoruz.

 

Amacımız bu ekonominin yeniden güçlenmeye başladığı bu dönemde bayi kanalında sadece müşteri sayımızı arttırmak değil bizimle birlikte onların da güçlenmesini sağlayarak katma değerli birer müşteri haline getirmektir. Dış pazarda hedef ülkelerde akılcı stratejilerle önce ülke sonra müşteri bazında pazar tanımlamaları yaparak gerek ulusal gerekse de lokal düzeye inecek kadar ürün portföy yönetimleri ile pazarın ihtiyaç duyduğu öncelikle ürünler ile katma değere ortak olmak ve pazarda dikey büyüyerek ihtiyaç duyulan yeni kategorileri de sunma gayretindeyiz. Bu amaçla Smarthome ve LED Aydınlatma bizim için çok önemli. 

 

Geniş ürün yelpazesi ile yurtdışı fuarlarda ürünlerini tedarikçileri ile buluşturan Makel, hedeflediği büyüme rakamlarına dış pazarlarda yaşanan siyasi ve ekonomik koşullara rağmen ulaşmayı başarmaktadır.

 

Başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere markalaşma yolunda birçok ülkede faaliyet göstermektedir.  Bu ülkelerde şirketleşme ve iş ortaklarına daha kaliteli bir hizmet için depoların kurulması yönünde atılan adımlar büyüme stratejileri ile desteklenmektedir.  Hedeflenen ülkelerde iş ortakları ile ürün ve marka ile bu gücün arttığını görmek ve nihayetinde bir Türk markası olarak pazarda yer almak son derece gurur verici.  

 

Şirketimizin gayretli çalışmaları ile de yakın zamanda girdiğimiz amazon.com.tr de iyi başarılar elde ettik. Özellikle LED Aydınlatma ürünlerimize yoğun ilgi var. Bu platformlara uygun yenilikçi ürünler ile Makel markasına olumlu kakılar sağlayacağımızı düşünüyorum.


Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hilal Elektrik Necmettin Kutluca İle SöyleşiÖnceki Haber

Hilal Elektrik Necmettin Kutluca İle Söy...

Schneıder Electrıc Olarak Türkiyeye Yatırıma Devam EdeceğizSonraki Haber

Schneıder Electrıc Olarak Türkiyeye Yatı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar