İsrail'in çelik tercihi Türkiye oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsrail'in çelik tercihi Türkiye oldu
Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Türk çeliğinin İsrail pazarının yüzde 65’ine sahip olduğunu belirtti.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) açıklamasına göre, ÇİB heyeti, 17 firmadan 28 kişinin katılımıyla yeni iş birlikleri ve ortak yatırımlar için görüşmeler gerçekleştirdi.

ÇİB'in İsrail'de yaptığı temaslar kapsamında, B2B görüşmelerle iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefleniyor. ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan'ın başkanlığını üstlendiği heyete, ÇİB Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kamil Erciyas eşlik etti.

İki ülke arasında karşılıklı ticaret istatistikleri incelendiğinde, İsrail'in Türkiye'den en çok ithalat gerçekleştirdiği sektör açık ara çelik olurken, çelik sektörünü sırasıyla otomobil ve plastik ürünleri takip etti. İsrail'in Türkiye'ye olan ihracatında ise muhtelif kimyasal ürünler, mineral yakıtlar ve çelik hurdası öne çıktı.

İsrail'in en büyük çelik ithalatı Türkiye'den

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, şunları kaydetti:

"İsrail'in çelik ithalatı istatistiklerine bakıldığında, 2002 yılından günümüze kadar en fazla çelik ithalatı gerçekleştirdiği ülke Türkiye olmuştur. 2021 yılında 3,5 milyar dolarlık çelik ithalatı gerçekleştiren İsrail çelik tüketicileri, söz konusu ithalatın yaklaşık 1,2 milyar dolarlık kısmında Türk çelik ihracatçılarını tercih etti. Türkiye'yi sırasıyla 699 milyon dolar ile Çin, 401 milyon dolar ile Rusya ve 184 milyon dolar ile Ukrayna takip etti. 2022 yılı ilk 7 ayında ise Türkiye'nin İsrail'e çelik ihracatı değer bazında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 39 artış ile 951 milyon dolar, miktarda ise yüzde 10 artış ile 1,1 milyon ton olarak gerçekleştirildi. Özellikle ham madde fiyatlarında yaşanan artışın ürün fiyatlarına olan etkisi ile değerde yaşanan değişim miktara göre daha yüksek oldu. Sırasıyla 2022 yılında tonaj bazında en fazla ihraç edilen ilk 5 ürün ise inşaat çeliği, filmaşin, dikişli boru, sıcak yassı ve inşaat aksamı oldu."

Kısa ve orta vadede İsrailli çelik firmalarının, Türkiye'den çelik taleplerinde artış yaşanacağının tahmin edildiğini aktaran Aslan, "Türk çeliğine alternatif olabilecek Rusya ve Ukrayna'da yaşanan politik durum ile Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilimler nedeniyle Çin'den yapılacak ithalatta yaşanabilecek aksaklıklar, İsrail çelik tüketicisi firmalar için Türkiye ile yapılan ticaretin önemini arttırdı. İsrail çelik pazarının ihtiyaç duyduğu ürünleri tedarik edebilecek fiyat avantajı sunan, bilinir ve en önemlisi güvenilir kaynakların başında Türkiye gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk çeliği İsrail pazarının yüzde 65’ine sahip"

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada ise İsrail’in 2002'den günümüze kadar en fazla çelik ithalatı gerçekleştirdiği ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekti.

Aslan, “2021 yılında 3,5 milyar dolarlık çelik ithalatı gerçekleştiren İsrail çelik tüketicileri, söz konusu ithalatın yaklaşık 1,2 milyar dolarlık kısmında Türk çelik ihracatçılarını tercih etti.” dedi.

İsrail'e ihracatın bu yıl 2 milyon tonu geçerek 1,7 milyar dolarlık değere ulaşmasını beklediklerini kaydeden Aslan, Türkiye’nin yıllardır İsrail’in çelik ithal ettiği ülkeler arasında birinci sırada olduğunu vurguladı.

Aslan, coğrafi yakınlık, fiyat avantajı ve güvenilirlik açısından İsrail’in Türk çeliğini tercih ettiğini belirtti.

Kısa ve orta vadede İsrailli çelik firmalarının Türkiye’den taleplerinde artış yaşanacağının tahmin edildiğini vurgulayan Aslan, "Türk çeliğine alternatif olabilecek Rusya ve Ukrayna’da yaşanan politik durum ile Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilimler nedeniyle Çin’den yapılacak ithalatta yaşanabilecek aksaklıklar, İsrail çelik tüketici firmalar için Türkiye ile yapılan ticaretin önemini artırdı. İsrail çelik pazarının ihtiyaç duyduğu ürünleri tedarik edebileceği, fiyat avantajı sunan, bilinir ve en önemlisi güvenilir kaynakların başında Türkiye geliyor. " diye konuştu.

“İsrail’in alt ve üst yapısındaki ihtiyacı Türk çeliği karşılıyor”

İsrail’deki görüşmeleri değerlendiren ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, İsrailli firmalardan ziyaret programına yoğun katılım sağlandığını ve olumlu geri bildirimler aldıklarını belirtti.

Aslan, yaklaşık 200 İsrailli firmanın görüşmelere katılım sağladığına işaret ederek, "Biz bu (ziyareti) 2020-2021'de planlıyorduk. Pandemi olunca bırakmak durumunda kaldık. Bu bizim ilk ticaret heyetimiz. İsrail’deki ticaret heyetine katılan 17 firmanın 8’i katma değerli ürün üretiyor." dedi.

İsrail’in köprü, metro, yollar, tren yolu gibi alt ve üstyapı projelerine ciddi kaynak ayırdığına değinen Aslan, “İsrail’in alt ve üst yapısındaki ihtiyacı Türk çeliği karşılıyor diyebiliriz.” ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Elektrikli araç satışları Türkiye’de yüzde 154 oranında arttıÖnceki Haber

Elektrikli araç satışları Türkiye’de yüz...

Mercedes, Almanya'nın Saksonya eyaletinde rüzgar santrali inşa edecekSonraki Haber

Mercedes, Almanya'nın Saksonya eyaletind...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar