Irak ile ticaret iki yılda yüzde 30 artar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Irak ile ticaret iki yılda yüzde 30 artar
Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Irak ile yeni bir döneme girildiğini ve ticari ilişkilerin güçleneceğini belirtiyor. Taha, önümüzdeki iki yıllık süreçte terör olaylarının da bitmesiyle birlikte iki ülke arasındaki ihracatın yüzde 30 artacağını söylüyor.


Yeniden kurulan DEİK Türk- Irak İş Konseyi’nin hareket planı belirlendi. Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı olan Irak’la aralık ayının ilk haftasından itibaren karşılıklı heyet ziyaretleri başlayacak. İlk etapta Irak’tan yüklü alacağı olan inşaatçılara yönelik ödemelerin tahsilâtı yapılacak. Ardından Irak-Türkiye Serbest Ticaret Bölgesi kurulacak. Son aşamada ise her iki ülke arasında fuar ve organizasyonlar artırılacak. DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Irak ile yeni bir döneme girildiğini ve ticari ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi. Irak’ta reform niteliğinde adımların atıldığını ve bakanlık sayılarında yeni düzenlemelerin yapıldığını belirten Emin Taha, “Birkaç ay içinde ülkede kabine değişecek. Bu süreçte Türkiye’de de yeni hükümet kurulacak. Böylece ticari ilişiklerimiz aralık ayından itibaren daha da güçlenecek” dedi. İki ülke arasında ticaretin gelişebilmesi için şimdiden çalışmalara başladıklarını vurgulayan Emin Taha, “Firmalarla görüşmelere başladık. Beklenti ve taleplerini öğreniyoruz. En büyük sıkıntı inşaat sektörünün ülkeden alacaklarını tahsil edememesi. Öncelikle bu konuyu çözüme kavuşturmak istiyoruz” dedi.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Cafer Resul el-Hamadani ise, Mart 2016’dan itibaren borçları ödenmeye başlayacaklarını ve yılsonuna kadar bitireceklerini söyledi. 


2016’da STB kurulacak


2016’da Serbest Ticaret Bölgesi (STB) kurulacağı bilgisini de veren Emin Taha, “Bu bölgeyle iki ülke arasındaki tüm ürünler gümrükten muaf olacağı için ticaret şaha kalkacak” dedi. Ticari ilişkileri sürdürülebilir kılmak ve uzun vadeye yaymak amacıyla müşterek fuarların da hayata geçirileceğini vurgulayan Taha, bu konuda da görüşmelere başladıklarını kaydetti.


 


İhracat yüzde 5.4 artış kaydetti


Son 2-3 aydır bölgedeki terör olayları nedeniyle iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin bir miktar sekteye uğradığını belirten Emin Taha, şunları anlattı: “Bölgede iki terör örgütü DAEŞ ve PKK ihracatımızda da gerilemeye neden oldu. Ancak temmuz ayında Irak’a yapılan ihracat 13 aylık düşüşten sonra ilk kez yükselerek yüzde 5.4’lük artış kaydetti. Bu yıl ihracat rakamları 10 milyar doları bulur. Seneye ise yüzde 15 artacağını düşünüyoruz.” Bölgedeki terör olaylarının en geç iki yıl içinde son bulacağına inandığını aktaran Taha, bu süreç sonrası iki ülke arasındaki ihracatın da en az yüzde 30 artacağını sözlerine ekledi.


 Irak son derece önemli bir Pazar

 


Irak’ın Türkiye açısından don derece önemli bir Pazar olduğunu ifade eden Taha, Irak’ın Türkiye ekonomisi için öneminin her geçen arttığına işaret ediyor. Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Türkiye’nin Irak’la ekonomik bağlarını daha güçlendirmesi gerektiğinin altını özenle çiziyor. Taha, “Irak, ülkemiz açısından hem sosyo-kültürel hem de ekonomik için önemli bir ülke. Buradaki gelişmeleri yakından takip ederek çözüm üretme noktasında başarılı olabilmeliyiz. DEİK olarak bu konuda önemli çalışmalar geçmişte yaptık. Bundan sonra da yapacağız” diyor.


 Kazan-Kazan yaklaşımı çalışmalarımızın ana ekseni olacak

 


DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, her iki ülkenin de birbirine son derece benzediğini ifade ederek, “Türkiye ve Irak arasında kazan-kazan yaklaşımının olması gerekiyor. Biz kazanırken aynı zamanda bu kazanç, Iraklı kardeşlerimizin de önünü açacaktır. Bütün bu çalışmalarımızın ana aksını refah seviyesi yükselmiş bir gelecek olarak da özetleyebiliriz. Her iki ülke gerek kültürel mirasları bakımından gerekse de komşuluk ilişkileri bakımından etle tırnak gibidir. Bu durumu profesyonel iş anlayışına dökmemiz ve bunu hayatta uygulayabilir kılmamız gerekiyor” diyor. Taha, Irak’ın Türkiye ihracatında son derece kritik ve elzem bir noktada bulunduğuna da dikkat çekerek Irak pazarının daha verimsellelştirilebileceğine inancının tam olduğunu ve DEİK olarak bunu başarabilecek ekip ve donanıma sahip olduklarını ifade ediyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CPR YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (305/2011/AB) VE KABLOLARÖnceki Haber

CPR YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (305/20...

İzoleli ve İzolesiz Kablo Yüksüğü İmalatında Türkiye’de İlk ve Tek yüzde yüz Yerli SermayeSonraki Haber

İzoleli ve İzolesiz Kablo Yüksüğü İmalat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar