İhracatta rekora devam

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İhracatta rekora devam
İhracat ağustosta uzun tatil günlerine rağmen yüzde 1.7 artarak 13.1 milyar doları geçti. 8 ayda ise 117.2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 85.6’ya yükseldi

Yeni Ekonomi Programı kapsamında yürütülen dengelenme sürecinde 17 yıl sonra yıllık cari fazla veren, enflasyonu 10 puan düşüren ve tekrar büyüme trendine giren Türkiye, ihracatta da tarih yazmaya devam ediyor. İhracat ağustosta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.7 artarak 13 milyar 150 milyon dolara çıktı. 8 aylık ihracat ise 117.2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Miktar bazında ihracatta ise ağustosta yüzde 17.8 artışla 11.8 milyon tona, yılın ilk 8 ayında 95.6 milyon tona ulaşıldı. Ağustos ayında euro/dolar paritesinin etkisi negatif yönlü 190.4 milyon dolar olurken, yılın ilk 8 ayında pariteden kaynaklanan negatif etki 3.1 milyar dolar oldu.

 

BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ
Küresel ekonomide ve AB'de yaşanan ekonomik belirsizliğe ve Brexit sürecine değinen Pekcan, bu küresel gelişmelerin ışığında Türk ekonomisinde önemli gelişmeler yaşandığını bildirdi. Cari açığını hızla daraltan ve cari fazlaya geçen Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki borçlanma ihtiyacının da hızla azaldığını dile getiren Pekcan, "2018'in tamamında büyümeye net ihracatımızın katkısı 1,9 puan olmuştur. Bu yılın ilk çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısı 12,1 puan, ikinci çeyrekte 7.4 puan olmuştur. Tüm bu gelişmeler ihracatımızın Türk ekonomisi için stratejik önem taşıdığının göstergesidir. Amacımız ihracatımızdaki bu olumlu performansı önümüzdeki yıllara yaymak ve ihracatımızın içerisindeki yüksek teknolojili ve katma değerli ürün ihracatının payını artırmaktır" diye konuştu.



HEDEF 200 MİLYAR $
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, son 12 aylık ihracatta 180.1 milyar dolarla Yeni Ekonomi Programı 2019 hedefi olan 182 milyar doların neredeyse yakalandığına dikkat çekerek, "Bu hedefi rahatlıkla aşacağız. 200 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşabilmek adına ticaret diplomasisini sürdüreceğiz" dedi.
Gülle, ağustosta bin 219 firmanın ihracata "merhaba" dediğini belirterek, ay boyunca 174 ülkeye ihracatta TL'nin kullanıldığını, toplam rakamın bir önceki yılın ağustos ayına göre yüzde 8 artarak 3.7 milyar TL olduğunu söyledi.

 

 

Sabah


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kazığı bile alkışlıyorlar, kıvırtmayınÖnceki Haber

Kazığı bile alkışlıyorlar, kıvırtmayın

Topkapı Sarayı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na devredildiSonraki Haber

Topkapı Sarayı, Milli Saraylar İdaresi B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar