Güneş enerjisinde hedef: Üretimi ikiye katlamak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güneş enerjisinde hedef: Üretimi ikiye katlamak
Bu yıl güneş enerjisindeki kapasitenin 2020’ye göre iki katına çıkması bekleniyor. Güneş enerjisi, özellikle Türkiye gibi yüksek ışınım değerlerine sahip ülkelerde, sanayiciler için en ekonomik ve doğru yatırım alanı olarak kabul ediliyor. Bu alanda Güneş Enerjisi Santralleri (GES) önemli fırsat.

Türkiye’de bu yıl güneş enerjisinde 1.500 megavat ilave kurulu gücün devreye girmesi öngörülüyor. Böylece güneş enerjisi alanındaki kapasitenin 2020’ye göre iki katına çıkması bekleniyor. Koronavirüs salgını nedeniyle küresel tedarik zincirindeki aksamalara bağlı olarak birçok projede gecikme yaşandı. Bu nedenle, 2020’de devreye alınan güneş enerjisi kurulu gücünün artışında bir önceki yıla göre yavaşlama oldu ve 672 megavat ilave kapasite elektrik üretimine başlandı.

ELEKTRİKTEKİ PAYI YÜZDE 4

Bu artışla, güneş enerjisi kapasitesi geçen yıl sonu itibarıyla 6 bin 667 megavat olarak gerçekleşti. Böylece güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı geçen yıl yüzde 4 oldu. Bu yıl ise güneş enerjisi kurulu gücünün 1.500 megavat düzeyinde artması ve güneşin toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 5’in üzerine çıkması hedefleniyor.

KURAKLIKTA ALTERNATİF

Güneş enerjisinde mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışmaları, yerli üretim katkı tahsisi yöntemiyle yapılacak. Bu nedenle güneş enerjisi sanayicisi açısından önemli bir fırsat oluşturacak. Diğer yandan geçen yıl çıkan hibrit yönetmeliğinin de güneş enerjisi yatırımları için ciddi bir proje stoku oluşturması bekleniyor. Hidroelektrik santralleriyle hibrit şekilde kurulacak Güneş Enerjisi Santralleri (GES) dengeleyici bir işlev görecek. Türkiye, coğrafi avantajlarından dolayı hidroelektrik alanında önemli potansiyele sahipken, yarı kurak iklim kuşağında bulunması nedeniyle kurak yıllarda hidroelektrik kaynaklı elektrik üretimi düşüyor. Oluşan eksiklik ise ağırlıklı olarak doğalgaz ve ithal kömürle karşılanıyor. Böyle dönemlerde güneş enerjisi hidroelektrik santralleri açısından mükemmel bir dengeleyici işlev görüyor.

Bu santrallerin halihazırda elektrik iletim altyapılarının da bulunması, hidroelektrik santral sahalarında hızla güneş enerjisi santralleri kurulmasını sağlayabilir. Bu projelerin devreye girmesiyle kurak yıllarda Türkiye’nin fosil yakıt ithalat ihtiyacı önemli oranda gerileyecek.

AB İLE YEŞİL AVANTAJ

Yeşil enerji, Türkiye’deki ihracatçıların da elini güçlendirecek. Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Mutabakatı ve ABD’deki yeni yönetimin tekrar Paris İklim Anlaşması’na katılmasının tüm yeşil enerji sektörlerini olumlu etkilemesi bekleniyor. AB, 2030 için enerji tüketiminin en az yüzde 32’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama ve sera gazı emisyonlarını 1990’a göre yüzde 55 düşürme hedefi belirledi. Birlik üyelerine yapılan ihracatta, sınırda karbon vergisi uygulamasına geçilecek olmasının AB ile ticari ilişki içinde olan tüm ülkelere önemli yansımaları olacak.
Bu ayrıca Türkiye gibi Avrupa ile yoğun ekonomik ilişkiler içindeki ülkelerde yenilenebilir enerji yatırımlarının ve bu yatırımlara yönelik uluslararası finansman olanaklarının artmasını sağlayacak. Bundan dolayı ihracatçılar ürünlerinin karbon ayak izini azaltma mecburiyetinde kalacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YERLİ GES’İ 2023’TE

Konya’da 20 milyon metrekare alan üzerine kurulmaya başlanan Karapınar Güneş Enerji Santrali’nde (GES), 3.5 milyon adet panel kurulacak. Bugüne kadar 10 bin 200’ü kuruldu ve bu panellerde elektrik üretimine başlandı. Yüzde 75 yerlilik oranıyla Kalyon Enerji tarafından üretilen paneller, güneşi takip eden sisteme sahip. Bu sayede yüzde 12 daha fazla elektrik üretiyor. Ayrıca iki yüzü de elektrik üretebiliyor. Bu da üretime yüzde 5 oranında olumlu katkı sağlıyor. Fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 500 megavat. Bu nedenle santralin 2023’ün mayıs-haziran aylarında tamamlanması ve 1.300 megavat güce kavuşması hedefleniyor. Yılda 2 milyar 600 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Bu da 2023 tahminlerine göre yıllık tüketimin binde birine denk geliyor. Bunun yanı sıra her yıl 1.5 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit salınımı da engellenecek.

AA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğalgazdan elektrik üretimi 2020'de yüzde 21 arttıÖnceki Haber

Doğalgazdan elektrik üretimi 2020'de yüz...

Hedef, nüfusumuzun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlamakSonraki Haber

Hedef, nüfusumuzun en az yüzde 60'ının a...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar