Gamak Elektrik Satış Müdürü Ercan Şenyurt ile Söyleşi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gamak Elektrik Satış Müdürü Ercan Şenyurt ile Söyleşi

Gamak’ın faaliyetlerinden bahseder misiniz? 

GAMAK olarak 1961 yılında, Türk sanayisinin üretim sürdürdük. Geçen 60 yıllık süre içerisinde sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli elektrik motoru üreticilerinden biri haline geldik ve bugün 0,06 kW’dan – 3000 kW güce kadar yapması için ihtiyaç duyduğu en önemli ürünlerin başında gelen “Elektrik Motoru” konusundaki yerli ürün eksikliğini gidermek amacıyla kurulduk. Kısa sürede Türkiye menşeli ilk elektrik motoru üretimine başladık ve ithal motor kullanımının yarattığı maliyet, yedek parça temini ve fiyatlarıyla ilgili sıkıntıları giderecek bir alternatif yarattık. Kalitemizle takdir topladık ve her geçen gün büyümemizi ve gelişmemizi üretilen elektrik motorlarımızla sanayi alanındaki neredeyse tüm motor ihtiyacını karşılıyoruz. Standart üç fazlı ve monofaze Alçak Gerilim elektrik motorları dışında; Orta Gerilim, ExProof, duman tahliye, taş kırma, süt sağma vb. özel uygulama motorları da, tüm komponentleri ile birlikte, entegre üretim tesisimizde üretilmektedir. 

Gamak, emaye bakır tel üretimini kendi bünyesinde yapan dünyadaki iki firmadan biridir ve 56 – 630 tip gövde de en geniş ürün gamına sahip olmasıyla da rakiplerinden ayrışmaktadır.

Türkiye’de hep ilklere imza atan ve sektöründe lider firma olmanın bilinci ile motor üretimindeki tecrübemizi rüzgar türbinlerine de aktardık ve Türkiye’de kullanılmakta olan rüzgar türbinlerinin 4MW güç seviyesindeki jeneratörlerini kurduğumuz işbirlikleri ve global partnerlikler ile, 2018 yılından beri Orta Gerilim fabrikamızda üretiyoruz.

Gamak için 2020 nasıl geçti? Pandeminin sektöre olan etkisi nasıl oldu? 

Pandemiye rağmen 2020 yılı bizim için oldukça hareketli geçti ve pazar liderliğimizi koruduk. 2020 yılını sürdürülebilir büyüme ve kalite yönetimi ile, hem yurtiçi ve yurtdışı pazar payımızda reel bir artışla tamamladık. Birçok projeye ve işbirliğine imza attık. Küresel markalardan GE (General Electric) ve Vestas ile rüzgâr türbin jeneratörlerinin üretimi konusunda çözüm ortaklığımız devam etti. Bu başarının temelinde güçlü finansal yapımız, entegre üretim anlayışımız ve sektöre öncülük eden tecrübemiz yer alıyor. 1961 yılından beri Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde sanayi süreçlerinde varlığımızı sürdürüyor, bini aşan çalışanımız ve 0,06 kW’dan – 3000 kW güce kadar üretilen elektrik motoru ürün gamımızla, sanayi alanındaki neredeyse tüm motor ihtiyacını karşılıyoruz. Yüzde yüz yerli bir firma olarak ihracat da, çok önem verdiğimiz ve yatırımlarımıza devam ettiğimiz bir konu. Konsolide cironun içerisinde ihracatın payı, her geçen yıl katlanarak büyüyor.  

2021 yılı hedeflerini ve yakın zamanda planladığınız yeni yatırımlarınızı bizimle paylaşır mısınız?

Pazar ihtiyaçlarının gerektirdiği modernizasyon için geçtiğimiz üç yılda 70 milyon $ yatırım gerçekleştiren şirketimiz, yatırımlarının büyük kısmını robotik üretim modellerine yönlendirdi. Gelecek üç yıl içinde yapılması planlanan 50 milyon $ yatırımla da motor 

ve jeneratör üretim kapasitesinin yüzde 50 arttırılmasını hedefliyoruz. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak istihdam ve yatırımlarımızla ihracat ciromuzun 4 katına çıkmasını amaçlıyoruz. Firma içerisindeki tüm süreçleri, dijital dönüşüm stratejilerine uygun olarak şekillendiriyoruz.

OEM konusunda da yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor. Hem yurtiçi hem  yurtdışı OEMlerle ticari hacmimizi büyüyor. 

İhracatta 2021’de öne çıkacak pazarlarınız hangileri olacak? Yeni pazarlara giriş yapmayı planlıyor musunuz?

40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 2020 yılında, pandemiye rağmen, EMEA bölgesinde bazı ülkelere ihracatımız başladı. 2021 yılında da, kurulan ticari bağlarımızı devam ettirmeyi ve genişletmeyi planlıyoruz. Yurtdışında satışlarımızı arttırmak istediğimiz başlıca pazarlar; Merkez Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgeleridir. Bu geniş coğrafyada çeşitli sektörlerden orta ve büyük ölçekli dünya firmaları ile sistemli bir şekilde iletişimdeyiz. 

Teknolojik yatırım ve Ar-Ge çalışmaları ve yeni projeler, yatırımlar hakkında bilgi alabilir miyiz? 

Gamak Makina Sanayi A.Ş. Ar-Ge Merkezi, 2017 tarihinden beri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış Ar-Ge merkezi olarak 32 tam ve yarı zamanlı araştırmacı personel kadrosu ile Ar-Ge, Ür-Ge ve tasarım olarak sınıflandırılmış başlıklar altında çalışmalarına devam ediyor. Yıllık ciromuzun %6’sını Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ayıran Gamak Makina Sanayi Ar-Ge merkezi, üretim altyapımızda bulunan hassas işleme makinaları ve Kalıphane bünyesinde kavramsal tasarımdan, ürün doğrulama ve devreye almaya ve saha performanslarına kadar olan tüm süreçleri kendi öz imkanları ile gerçekleştirebilmektedir. 

Ar-Ge merkezi olarak kabul edildiği tarihten bu yana 24 adet tamamlanmış ve devreye alınmış proje ve hali hazırda 9 adet de devam etmekte olan projemiz mevcuttur. Gamak ArGe, ana çalışma alanını alçak ve orta gerilim asenkron elektrik motor ve yenilenebilir enerjiler alanında kullanılan asenkron tek beslemeli ve çift beslemeli jeneratör, tasarımı ve üretimine yönelik malzeme - süreç – imalat geliştirmeleri olarak tanımlamıştır. Enerji verimliliği, uluslararası alanda rekabetçi yerli ürün tasarımı da  faaliyet alanlarımız arasındadır. 

Eklemek istedikleriniz?

Avrupa Birliği, EcoDesign Direktifi’ni 0,12-1000 kW elektrik motorları için, IE3 verimlilik gereksinimi belirleyerek genişletti. Buna paralel olarak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 28 Nisan 2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan “ELEKTRİK MOTORLARININ VE DEĞİŞKEN HIZ SÜRÜCÜLERİNİN ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLİLİKLERİNE DAİR TEBLİĞ” ile, 1Temmuz 2021’den itibaren IE3 verimlilik sınıfı motorların kullanımı, istisnalar dışında zorunlu hale getirildi.

Sanayide kullanılan elektrik enerjisinin %70’inin asenkron motorlar tarafından tüketilmesi sebebiyle, enerji verimliliği en öncelikli konu. Gamak olarak, IE3 geçişine tüm ürün serilerimizle hazırız.

Tamamı yerli ve yüksek verimli elektrik motoru üretimimiz ile Türk sanayisinin gelişimine her zaman katkıda bulunmak istiyoruz. Verdiğimiz hizmet ve ürünleri sürekli çeşitlendirerek, uluslararası bir marka olarak, değerlerimizle büyümeye devam edeceğiz. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Legrand DPX3 HP kompakt şalterler ile 250A’e kadar güçlü ve güvenilir korumaÖnceki Haber

Legrand DPX3 HP kompakt şalterler ile 25...

GOSTİVAR - MakedonyaSonraki Haber

GOSTİVAR - Makedonya

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar