Enerji verimliliği 'doğru enerji tüketimi' ile mümkün

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enerji verimliliği 'doğru enerji tüketimi' ile mümkün
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, "Enerji üretiminde temiz enerji kaynaklarının kullanılmasının yanı sıra doğru enerji tüketimi enerji verimliliği ve enerji tasarrufu için önemli." dedi.

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, dünya genelinde artan enerji ihtiyacını karşılayabilmenin ve yüksek maliyetlerden kaçınmanın ancak enerjiyi doğru şekilde tüketerek enerji verimliliği ve tasarrufunu sağlamakla mümkün olabileceğini belirtti.

Sılkım, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada insan nüfusunun hızlı artışıyla birlikte enerjiye duyulan ihtiyacın arttığını, bu nedenle de enerjinin verimli ve tasarruflu kullanımı konusunda ülkelerin ciddi adımları uygulamaya geçirdiğini anımsattı.

Kovid-19 salgını sebebiyle birçok sektörün olumsuz etkilendiğini ifade eden Sılkım, "Birçok ülkede tam kapanmalar yaşandı, üretim durma noktasına geldi. Bu süre zarfında birçok ülkede enerji krizi yaşandı. Avrupa'da enerji fiyatları tarihi seviyeleri gördü. Birçok ülkede üretim sektörü artan ham madde ve enerji maliyetleri nedeniyle büyük zorluklar içerisinde ve hatta bazı şirketlerin iflas ettiklerini duyuyoruz. Enerjide dışa bağımlı ülkemizde de benzer şekilde enerji maliyetleri artmış durumda. Bu maliyetlerin önemli bir kısmının tüketiciye yansıtılmadan sübvanse edildiğini görüyoruz. Dolayısı ile enerjiyi israf etme lüksümüz yok." diye konuştu.

Sılkım, enerji fiyatlarının küresel ekonomileri derinden etkilediği bu dönemde, maliyet artışlarının vatandaşlara en az seviyede yansıması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yoğun çaba gösterdiğini anlattı.

Enerji verimliliğinin bu süreçte kritik öneme sahip olduğunu dile getiren Sılkım, şöyle devam etti:

"Enerji verimliliğinin genel olarak yeni teknolojileri kullanmak, verimlilik için belirlenen prosedürleri uygulamak ve sosyal hayat standartlarını dikkate alarak enerjiyi her alanda daha etkin kullanmak olarak açıklanabilir. Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma seferberliği kapsamında enerji verimlilik bilincinin tüm topluma kazandırılması için çalışmalar yapılıyor. Enerji üretiminde temiz enerji kaynaklarının kullanılmasının yanı sıra doğru enerji tüketimi de enerji verimliliği için önem kazanıyor. Enerjinin en yoğun kullanıldığı alanların başında sanayi ve üretim sektörü geliyor. Çok yakın gelecekte ise dijitalleşme ve yeni teknolojiler bu alanlardaki tasarrufların kilit noktasını oluşturacak. Verimli elektrik motorlarının kullanılması, üretim hatlarının revize edilerek zaman kaybının ve maliyetlerin azaltılması, atık enerjinin geri kazanılması gibi enerjide tasarruf sağlayan çalışmalar yapılabilir."

 

Devamı -->

Kaynak:Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sanayi ihracatında tarihi zirveÖnceki Haber

Sanayi ihracatında tarihi zirve

EPDK’dan 22 Enerji Şirketine LisansSonraki Haber

EPDK’dan 22 Enerji Şirketine Lisans

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar