Elektrikte İhracat, İthalata Fark Attı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektrikte İhracat, İthalata Fark Attı
Türk elektrik sektörü ocak-haziran döneminde 41 milyon dolarlık ihracat, 30 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. Böylece, sektör söz konusu dönemde yaklaşık 11 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin yılın ilk 6 aylık dönemindeki elektrik dış ticareti fazla verdi.

Yılın ilk yarısında 782 milyon kilovatsaat elektrik ihraç eden Türkiye, bundan 40 milyon 943 bin dolarlık ihracat geliri elde etti. Bu dönemde, yaklaşık 781 milyon kilovatsaatlik ithalat faturası ise 30 milyon 167 bin dolar oldu. Böylece, geçen yılın ocak-haziran periyodunda 14 milyon 319 bin dolar açık veren Türkiye elektrik dış ticareti, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 11 milyon dolarlık fazla kaydetti.

Enerjide fosil yakıtlara bağımlılıktan kurtulmak ve yenilenebilir enerjiyi birincil kaynak haline getirmek için atılan adımlar, elektrik dış ticaretinde ibrenin tersine dönmesinde etkili oldu.

– En büyük ihraç pazarı Bulgaristan

Türkiye söz konusu dönemde Yunanistan, Bulgaristan ve Gürcistan’a elektrik ihraç ederken, Yunanistan, Çekya, Bulgaristan, Gürcistan ve Azerbaycan’dan elektrik ithal etti.

En fazla elektrik ihraç edilen ülke 454,6 milyon kilovatsaat ile Bulgaristan olurken, en yüksek ithalat da yaklaşık 589 milyon kilovatsaat ile aynı ülkeden yapıldı.

Bu dönemde, Yunanistan’a satılan 291 milyon kilovatsaatlik elektrik karşılığında 14 milyon dolar, Gürcistan’a verilen 36,5 milyon kilovatsaatlik elektrik için de 1,4 milyon dolarlık gelir elde edildi.

İthalat için ise en yüksek ödeme 22,2 milyon dolarla Bulgaristan’a yapıldı. Azerbaycan’a 73,6 milyon kilovatsaat elektrik için 3,5 milyon dolar, Gürcistan’a 82,4 milyon kilovatsaat elektrik için 2,9 milyon dolar ödendi.

www.enerjiportali.com

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"CHP'de Gizli bir Karar Merkezi Var, Biz de Kim Olduklarını Bilmiyoruz"Önceki Haber

"CHP'de Gizli bir Karar Merkezi Var, Biz...

Bu Alçaklıktır! 11 Aylık Bebek Şehit Edildi, Cumhuriyet'in Haberine Bak!Sonraki Haber

Bu Alçaklıktır! 11 Aylık Bebek Şehit Edi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar