Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği ‘İhracat Başarı Ödülleri’ sahiplerini buldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği ‘İhracat Başarı Ödülleri’ sahiplerini buldu

Ticaret Bakanlığımız tarafından beş stratejik sektörden biri olarak belirlenen elektrik elektronik sektörümüzün 2020 yılı ihracatı, firmalarımızın olağanüstü çabası ile 11,27 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye toplam ihracatı bir önceki yıla göre %6,3 azalırken, sektör ihracatımız Türkiye ortalamasının üstünde bir performans göstermiş ve %1,6’lık bir daralma ile ülkemizin 2020 yılı toplam ihracatına %6,5 oranında katkı sağlamıştır.

2020 yılında alt sektörlerimiz bazında en büyük ihracat 3 milyar 628 milyon dolar ile Beyaz Eşya ürün grubumuzda gerçekleşmiştir. Bu dönemde, Elektronik ürün grubumuzda 2 milyar 879 milyon dolar, Elektrik, Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları’nda 2 milyar 868 milyon dolar, Kablo ürün grubumuzda ise 1 milyar 896 milyon dolar ihracat gerçekleşmiştir.

Ülkemizin 2020 yılı sanayi ürünleri ihracat birim kg fiyatı ortalama 1,23 dolar iken sektörümüzün 2020 yılı İhracat birim kg fiyatı ortalama 5,14 dolar’dır. Elektronik ürün grubumuzda yer alan ve yıllık 1 milyar doların üstünde ihracat gerçekleştirdiğimiz yüksek teknoloji ürünü LCD TV ürün grubumuzun kg birim fiyatı ise 20,30 dolar seviyesindedir. Mevcut ihracat yapımızda yüksek teknoloji ürünlerinin payı %3,5, orta-yüksek teknolojinin payı %36, düşük teknolojinin payı ise %60,5’tir. İhracatta büyük artışlar ancak bu yapıyı değiştirmekle mümkün olabilir. İhracatta yüksek teknolojiye verilecek destekler sadece ihracatımızı artırmayacak, niteliğini de değiştirerek ekonomimizin orta gelir tuzağından çıkmasını da sağlayacaktır.

Sektörümüzün en çok ihracat gerçekleştirdiği ve en fazla dış ticaret fazlası verdiğimiz ülke olan Birleşik Krallık’a ihracatımızın kesintisiz devamını sağlayacak Serbest Ticaret Anlaşması imkânsız sayılabilecek kadar kısa bir sürede imzalanmıştır. Bu anlaşmanın beklentilerimiz doğrultusunda 01.01.2021’den itibaren geçerli olacak şekilde imzalanmasını sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN’a, değerli yardımcıları Sayın Gonca YILMAZ BATUR’a, Sayın Rıza Tuna TURAGAY’a, Sayın Sezai UÇARMAK’a, TİM Başkanımız Sayın İsmail GÜLLE’ye ve Ticaret Bakanlığımızın değerli bürokratlarına teşekkür ederiz.

Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği olarak, sektörümüzün rekabet gücünün artırılması için çalışmalarda bulunmayı, üyelerimizin menfaatlerini korumayı, uluslararası arenada güçlü bağlantılar kurarak yeni pazarlara açılmayı amaç edindik. Birçok faaliyetimizin yanısıra, pandemi koşulları müsaade ederse bu sene gerçekleştireceğimiz Genel Kurulumuzdan ve Ticaret Bakanlığımızdan alacağımız yetki ile ihracatçılarımızın ödemekte olduğu nispi aidat oranını düşürerek üyelerimize katkıda bulunmayı planlıyoruz.

Birlik olarak ihracatçılarımızın gösterdiği performansı taçlandırmak amacıyla geleneksel olarak düzenlediğimiz İhracat Başarı Ödül Törenimizi bu yılki koşullar nedeniyle gerçekleştiremesek de, ihracatımızı artırmak için var gücüyle çalışan bütün üyelerimizi tebrik eder, ihracat ailemizle en kısa zamanda, fotoğraflarla andığımız geçen yılın ödül törenindeki gibi sağlıklı günlerde bir araya gelebilmeyi dileriz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Günsan e-ticaret satışlarını artırmaya devam ediyor 2020 yılında satışlar 2,5 kat arttıÖnceki Haber

Günsan e-ticaret satışlarını artırmaya d...

Türk Prysmian Kablo 2020 yılında cirosunu 2019’a kıyasla yüzde 23 artırdıSonraki Haber

Türk Prysmian Kablo 2020 yılında cirosun...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar