Elektrik Faturalarının Yüzde 60’ı Üretim Maliyeti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektrik Faturalarının Yüzde 60’ı Üretim Maliyeti
ELDER Başkanı Kıvanç Zaimler, tüketim hacimleri ve profillerine göre değişmekle birlikte 100 liralık bir faturanın 60 lirasını enerji üretim maliyetinin oluşturduğunu söyledi.

Elektrik dağıtım şirketlerinin yatırım planlamalarına ilişkin bilgi veren Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Kıvanç Zaimler, dağıtım şirketlerinin yatırımların artırılması ve kalitenin iyileştirilmesini yönünde bir rota oluşturduğunu belirtti. Yatırımların odağına hizmet kalitesi ve tüketici memnuniyetini aldıklarını ifade eden Zaimler, 2021-2025 döneminin ilk yılına planladıkları şekilde başladıklarını kaydetti.

“Yenilenebilir enerjinin Türkiye’de yükselen bir enerji kaynağı!”

Zaimler, elektrik dağıtım şirketlerinin 2021-2025 dönemi için toplam 75 milyar liralık yatırım yapacaklarını şu şekilde belirtti:

“Bu senelik ortalama 15 milyar liraya karşılık geliyor. Yatırımlarımızın miktarı güncel endeksle bu yıl yaklaşık 17 milyar liraya ulaşacak. 2011-2015 tarife döneminde aynı para endeksiyle toplam yatırım 25 milyar liraydı. 2016-2020 dönemini kapsayan 5 yılda bu rakam 50 milyar lira oldu. Esasında baktığınızda 3 misline çıkan bir şebeke yatırımından bahsediyoruz.”

Zaimler, yenilenebilir enerjinin Türkiye’de yükselen bir enerji kaynağı olduğuna işaret ederek, “Burada dağıtım şirketlerinin daha fazla yatırım yapması gerektiği, kendi bölgelerindeki sorumluluklarının artacağı gerçeği ortaya çıkıyor. Dağıtım şirketleri hem teknik altyapı hem de nitelikli insan kaynağı açısından yenilenebilir enerjiyle yaşanacak dönüşüme, değişikliğe hazır” değerlendirmesinde bulundu.

“100 liralık bir faturanın 18 lirası vergi ve fonlar, 4 lira iletim maliyeti”

Elektrik faturalarını oluşturan kalemlere de ilişkin bilgi veren Zaimler, şunları kaydetti:

100 liralık bir faturanın 60 lirasını enerji üretim maliyeti oluşturuyor. Bu rakam tüketim hacimlerine, profillerine göre değişebiliyor. Bunun 18 lirası vergi ve fonlar, 4 lira iletim maliyeti. Teknik ve teknik olmayan kayıpların maliyeti 3 lira. Dağıtım şirketlerinin yatırımları da 9 lira. Arıza, bakım, onarım, sayaç okuma ve insan kaynağı için de 6 lira. Esasında bu bedeller 5 sene için sabittir. En büyük değişken elektriğin üretimindeki değişikliktir. Elektrik tarifelerinde dağıtım şirketleri veya tedarik şirketleri bir değişiklik talebinde bulunamaz, faturada değişiklik yapamaz.”

Kaynak:Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2021 Yılında Maden İhracatı 6 Milyar Dolara UlaşacakÖnceki Haber

2021 Yılında Maden İhracatı 6 Milyar Dol...

Alsancak Mustafa Denizli Stadı futbolseverlerle tekrar buluştuSonraki Haber

Alsancak Mustafa Denizli Stadı futbolsev...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar