Demir değil çubuk kraker

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Demir değil çubuk kraker
Faciada ucuz hurda izi: Demir değil çubuk kraker


Uzmanlar, bölgedeki yapılarda kullanılan esneme özelliği düşük demirin sarsıntıyla çubuk kraker gibi kırıldığını söyledi...

Kahramanmaraş merkezli ikiz depremin ardından binlerce binanın yıkılması ve binlercesinin de hasar almasının ardından İnşaat Yüksek Mühendisi ve Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Başak Boduroğlu Yazıcı, teknik inceleme ve araştırma yapmak için 5 kişilik ekiple deprem bölgesine gitti.

Faciada ucuz hurda izi: Demir değil çubuk kraker 
Depremin 4. günü bölgeye gittiklerini belirten Yazıcı, tespitlerini Milliyet’le şöyle paylaştı: “Amacımız hasarların nedenlerini araştırmaktı. Bu yıkımların elbette tek bir nedeni yok. Birçok sıkıntılı durum var. Malzeme kalitesizliği, imalattaki sıkıntılar, denetimlerin eksik olması, projelendirme kusurları, yeni yapılarda bile zemin etütlerinin yapılmadığı binaların olduğunu düşünüyorum.

GÖÇMELERDE DEMİR ETKİSİ
“Her gördüğümüz hasarı fotoğrafladık. Bazı inşaat demirlerinin olması gerektiği gibi kopmadığını fark ettik. Çünkü inşaat demirlerinin akmasını isteriz yani bu şu demektir; inşaat demirleri yüke geldikten sonra incelir akabinde kopar, bu sünek kopmadır ve yönetmeliklerimizde de belirtilen, kullanılması gereken B420C inşaat demirinin mekanik bir özelliğidir.

Ama bazı enkazlarda ve hasarlarda gördük ki, demirlerde bu mekanik kabiliyeti olmayan, sünek davranmayan, gevrek davranış gösteren yani bir çubuk kraker gibi kırılıp kopmalar vardı. Biz inşaat demirinin sünek davranışına güveniriz. Bu bize yıkımlarda zaman kazandırır.

Bir insanın oradan kaçabilmesi için zaman kazandıran bir süreçtir o akma süreci. Ama gevrek davranan bir malzeme var ortada ve ani göçmeye neden olan bir durum bu.”

İADE EDEN BİLE OLMUŞ
“Bölgede bazı müteahhit firmalarla ve oradaki işçilerle görüştük. Bu tarz demirlerin başka ülkelerden gelen demirler olduğunu veya hurdadan geri dönüşümle kazandırıldığını söylediler. Normalde inşaat demirlerinin kopma mekanizması bellidir. İşçilere, ‘Bu inşaat demirlerinin sertliğini, kırılgan yapısını fark etmediniz mi? gibi sorular yöneltti. Bze etriye yaparken bile kırılan malzemeler olduğunu, ani kopmadan dolayı demiri döndüremediklerini söylediler. Hatta bu nedenlerle bu demirleri iade eden müteahitler bile olmuş.”

 

Kaynak:CNN Türk


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
6'lı masada adaylık krizi devam ediyorÖnceki Haber

6'lı masada adaylık krizi devam ediyor

EYT'de beklenen günSonraki Haber

EYT'de beklenen gün

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar