Cumhuriyet tarihinin en büyük HES açılışı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet tarihinin en büyük HES açılışı
Enerji alanındaki atılım sürerken, bir yandan da hizmete hazır hale gelen eserler sırayla açılıyor. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelik enerji yatırımlarının karşılığını almaya başlayan Türkiye’de 52 hidro elektrik santral (HES) yarın hizmete girecek. Toplu açılış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığını sonlandırmak, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye alarak enerji faturasını düşürmek için başlattığı çalışmaların meyveleri toplanmaya başladı. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinin ardından reform ve yatırımlar daha da hızlanırken, salgın da Türkiye’nin yatırımlarının hızını kesemedi. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelik enerji yatırımlarını artıran Türkiye, yarın cumhuriyet tarihinin en büyük toplu hidro elektrik santral (HES) açılışını gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilen son iki yılda devreye alınan bin 439 MW kurulu güçteki 52 adet HES’in toplu açılışı yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Bakan Yardımcıları Alparslan Bayraktar, Abdullah Tancan ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz işletmeye alınacak, üretim kapasitesi en yüksek 5 baraja video konferansla katılım sağlayacak. Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise Tokat HES’te hazır bulunacak.

BİN 439 MEGAVAT KURULU GÜÇ

Son iki senede devreye alınan 50 lisanslı baraj ve HES bin 438 megavat üretim kapasitesine sahipken, 2 lisanssız baraj ve HES 1 megavat üretim kapasitesine sahip. İşletmeye alınacak 52 barajın toplam kurulu gücü ise bin 439 megavat olacak. Tokat’a yapılan Akıncı HES, 99 MW kurulu güç ile yerli ve yenilenebilir enerji üretimi anlayışının en somut örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bingöl’e yapılan Yukarı Kaleköy ve Aşağı Kaleköy Barajı ve HES suyun gücünü, sanayiye, hanelere, günlük hayatın kullanımına sunacak. Bingöl’de, Yukarı Kaleköy Barajı’nda 199,4 MW kurulu güçle üretim yapılacak. Aşağı Kaleköy Barajı’nda ise rakam 189,02 MW olacak.

Türkiye’nin en yüksek barajı 205 metreye ulaştı
Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı sürdürülen ve tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde ise dünyanın 3'üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES projesinde, 205 metre gövde yüksekliğine ulaşıldı. Türkiye'nin en prestijli projelerinden olan ve tamamlanması için 70 metre gövde yüksekliği kalan Yusufeli Barajı'nın gelecek yıl devreye alınması planlanıyor.

TEMİZ ENERJİYE ÇEVİRECEK

Ardahan’a yapılan Köroğlu Barajı ve Kotanlı HES, 62,7 MW’lık kurulu güçle Doğu Anadolu’nun yenilenebilir gücünü temiz enerjiye çevirecek. Siirt’e yapılan Çetin Barajı ve HES’in devreye alınan bölümü 420,1 MW olacak. Çetin Barajı, 2,5 yılda tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre, 2020 Mayıs sonu itibariyle kurulu güç 91 bin 932 MW’a yükselirken, hidroelektrikten üretilen elektrik enerjisinin kurulu gücü 29 bin 15 MW.

 

Yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İmamoğlu'ndan bir skandal dahaÖnceki Haber

İmamoğlu'ndan bir skandal daha

Almanya: Yakında Türkiye ile turizme başlayacağımızdan eminimSonraki Haber

Almanya: Yakında Türkiye ile turizme baş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar