Barbaroslar / (Ertan Özyiğit - Halil Özsaraç)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Barbaroslar / (Ertan Özyiğit - Halil Özsaraç)

Barbaros Hayrettin Paşa, kendisinden 7 kat daha üstün ateş gücü olan Haçlı Donanması’nı son anda hangi kararıyla bozguna uğrattı?

Kutsal Roma-Germen İmparatoru Şarlken, çok sevdiği safkan atını neden kestirtip yedi?

Barbaros Hayrettin Paşa, Amerika’nın kolonileştirilmesi için Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa’yla
ne konuştu?

Amiral Andrea Doria, Barbaros Hayrettin Paşa’nın karşısına çıkmaktan neden kaçıyordu?

Barbaros Hayrettin Paşa’yı boğularak ölmekten son anda kimler kurtardı?

Preveze Deniz Savaşı öncesi, Vatikan Barbaros’a karşı kurulan Haçlı İttifakı’na katılması için
Venedik’i neyle tehdit etti?

Kurdoğlu’nun Papa’yı kaçırma planında Barbaros Kardeşlerin rolü var mıydı?

Şarlken’in İstanbul’a gönderdiği elçisi, Barbaros Hayrettin Paşa’ya Haçlıların tarafına geçmesi için ne teklif etti?

ÖNSÖZ 

Osmanlı Devleti’nin ilk Kaptan Paşası Barbaros Hayrettin Paşa Türk Denizcilik Tarihinin şüphesiz en efsanevi ve kutup Yıldızı kişisidir. Dünyadaki üç büyük Deniz Zaferi’nden birisini (Preveze Deniz Zaferi) kazanarak kendisini ve Türk Denizcilerini dünya tarihine kaydettiren büyük stratejik deha Barbaros Hayrettin Paşa hakkında böylesine güzel bir kitap yazılmasını çok önemsenecek bir durum. 

Bu kitap bugünkü ve gelecekteki Türk nesillerine Türklüğü ve Türk Denizciliğini gururla aktaran bir kaynak olacaktır. Ağabeyi Barbaros Oruç Reis ile birlikte büyük mücadeleler vererek “Akdeniz’i bir Türk Gölü” hâline getiren bu büyük Türk Denizcisi, asırlarca süren Türk denizcilik geleneği ve bilgi birikiminin zirvesi, Türk denizciliğinin gururu ve feneridir. Stratejilerini dünya jeopolitiği ile bağdaştıran, jeostratejik hedefler ortaya koyarak bunları gerçekleştiren amfıbi harekâtlarla ülkeler fetheden Türk milletinin ve hatta dünyanın yegâne büyük denizcisi Barba-ros Hayrettin Paşa’nın hayatını, düşünce tarzını, stratejik ve politik dehasını, haritacılık bilgisini, zaferlerini bilgi ve belgeleriyle ortaya koyan bu kitap ye-niden denizcileşen ülkemiz için bir rehber, bir mehaz niteliğindedir. Barbaros Hayrettin Paşa, dünya deniz savaş anlayışım değiştirmiş büyük bir stratejist ve taktisyendir. Barbaros, Osmanlı Devleti’ni deniz kokan gerçek bir büyük “Deniz Devletine’’ dönüştürmüştür. 

Mavi Vatan mücadelemizde bu kitabın tarihsel bir doktrine kaynak olacağını açıklıkla ifade etmeliyim. Tüm Türk nesillerinin Barbaroslar’ı okuması, anlaması ve prensiplerini hayata geçirmesi dileğiyle... 

“Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur.” Mavi Vatan Doktrininin temel ifadesidir. 

Sevgili Okurlar...

Günümüzde bile bilinmezliklerinin sonu gelmeyen denizlerin sularla dolu tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Geçmişte denizi akıllıca kullanabilen az sayıdaki denizci milletlerden biri olan Türklerin, geçmişinden günümüze miras kalan denizcilik kodlarını ortak ve gerçekçi bir hafızaya dönüştürmek çok önemlidir. Barbaros Kardeşler gibi dünyada kendinden çok söz ettirmiş denizci karakterlerin mirasını tanıtmak ise apayrı bir sorumluluk ister. 

Elinizdeki bu eser, Barbaros Kardeşlerin bir keskin kılıç gibi güçlü oldukları Akdeniz’in anlatılmamış hikâyesini sizlerle buluşturuyor.  Bu kitapla beraber Türk Denizcilik Tarihi’nde anlatılmayan detaylar gün yüzüne çıkarıyor.

Bilinenin aksine, atalarımızın mükemmel denizciler olduğunu, Mavi Vatan’ın Türkler için kaybedilmesi imkânsız bir vatan sınırı olduğunu Barbaros Kardeşlerin hikâyesinde bir kez daha yaşayacaksınız. 

“Barbaroslar” kitabının sayfalarını aralarken denizci atalarınızın ve Akdeniz’in ufuklarının bilinmeyen hikâyesine hep birlikte yelken açalım. 

Kader, Barbaros Oruç ve Barbaros Hızır kardeşlere öyle bir rota çizmiştir ki, önce denizle tanıştırmış, başlarına her ne geldiyse güç-lüklerle ve tehlikelerle dolu denize küsmeyip çok daha sıkı denizcileşmelerini ve dünyanın en bilinen denizcileri olmalarını sağlamıştır. Dünya denizcilik tarihini de değiştirmiş olan bu inançlı, azimli, özverili ve yetenekli Türk kahramanlarının hikâyesi, yabancı ve milli birçok kitaba konu olmuştur. 

Barbarosların ve leventlerinin dünyasını anlatan sayfaları yavaş yavaş çevirmeye başladığınızda tarihin engin sularında yeni bir rotada yol almaya hazır olun.  

İyi Okumalar...
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Banja Luka (Banaluka) / Bosna HersekÖnceki Haber

Banja Luka (Banaluka) / Bosna Hersek

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'den açıklamaSonraki Haber

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar