Avrupa’nın ilk üretim tesisi olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avrupa’nın ilk üretim tesisi olacak
Aspilsan, Avrupa’nın ilk silindirik pil hücresi üretim tesisini 2022’nin ilk çeyreğinde üretime geçirmeye hazırlanıyor, sırada lityum iyon pil üretimi var. Aspilsan Ar-Ge Müdürü Ahmet Altınay, yerli lityum, nikel ve kobaltın da pil hücrelerinde kullanılabileceğini söyledi.

Dünyada halen elektriğe erişimi bulunmayan milyonlarca insanın elektrikle tanışmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bir yandan da mevcut elektrik sistemleri ciddi bir dönüşüm geçiriyor. Bu dönüşüm hem elektrik üretimindeki kaynak tercihlerinde, hem de enerjinin tüketim alan ve biçimlerinde yaşanıyor. Ucu her bireye değen hizmet ve ürünler söz konusu olunca bu alandaki teknolojiler de hızla gelişiyor. Bunlardan biri de elektriğin saklanabilir bir ürüne dönüştürülmesine yönelik çözümlerle ilgili. Sokaktaki vatandaşın anlayacağı kelimelerle ifade etmeye çalışırsak, bunları pil, batarya, akü çözümleri şeklinde ortaya koymak da mümkün.

Teknoloji kullanımında iyiyiz ama

Peki, Türkiye’de durum ne? Malum teknolojik ürünleri kullanma, onlara uyum sağlama konularında gösterdiği yüksek performansla bilinen bir nüfusa sahibiz. Televizyonlar, bilgisayarlar ve hepsinden önemlisi cep telefonları, bunlara en güzel örnekler. Ancak aynı performansı, teknolojiyi geliştirip, buna dayalı ürünleri imal etme konusunda gösterdiğimiz söylenemez.

Pil hücresi fabrikasının kurulumu tamamlanıyor

Aspilsan Ar-Ge Müdürü Ahmet Altınay, 2020 yılında temelleri atılan pil hücresi fabrikasının inşaatının devam ettiğini belirtti. Altınay, “Fiziksel olarak yüzde 85’i tamamlanmış durumda. Kasım sonu gibi üretim ekipmanlarının transferini bekliyoruz. 2022 yılının ilk çeyreğinin sonunda ilk hücrelerimizi üretmeyi hedefl iyoruz” dedi. Altınay, silindirik pil hücrelerinin kullanım alanlarına dair şunları söyledi:“Şu an da çok geniş bir kullanım alanı var. Medikal, ulaşım ve askeri sektörde kullanıyoruz, havacılıkta ve raylı ulaşım sistemlerinde kullanıyoruz. Enerjiye ihtiyaç duyulan her alanda bizim hücrelerimizin kullanım alanı var.”

 

dunya.com


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Dönmez: Rüzgardan elektrik üretimi 10 Kasım'da rekor kırdıÖnceki Haber

Bakan Dönmez: Rüzgardan elektrik üretimi...

IEA Başkanı Birol: Petrol ve gaz fiyatları seneye gevşerSonraki Haber

IEA Başkanı Birol: Petrol ve gaz fiyatla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar